сряда, 11 ноември 2009 г.

Свети великомъченик Мина

На 11 ноември (24 ноември стар стил) се чества
Свети великомъченик Мина Котуански,
заедно със свв. мъченици Виктор,
Стефанида и Викентий и преп. Теодор Студит.


Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Виктор - също така войник, пострадал при император Антонин (138-161 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на св. мъченик и сама, заедно с него, се удостоила с мъченическа смърт. Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенсия при император Диоклетиан.
Почитаме Свети Мина като покровител на семейството.
Името му означава “месечина, луна”.
Известен Чудотворец,покровител на сираците и бездомните.
Свети Мина се смята за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.
В народните представи свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. От днес започват "Вълчите празници", които водят след себе си най-дългите нощи.
По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили
На днешния ден празнуват носещите имената: Виктор, Виктория (означава победител на латински) и Минчо, Минка.

Честит празник!

2 коментара:

Dimitrana S. каза...

Честит празник, Диани!

Здраве, късмет и благополучие!

di_ani каза...

Дими,
благодаря!
Нека Св. Мина
закриля и твоето семейство,
със здраве, късмет и благополучие!