вторник, 17 ноември 2009 г.

Идеи за постни ястия

Продължавам с идеите за постни ястия. Друга основна група храни са зърнените.
Зърнените, бобовите и зеленчуците са богати на протеини и желязо. Зеленолистните зеленчуци, боб, леща, тофу, царевични тортили и ядки са отличен източник на калций,
Зърнено житните - ориз, овес, царевица, пшеница и др. Житните зърнени храни са най-добрите източници на въглехидрати и енергия. Освен тях, те съдържат много и най-различни витамини от група В – В1, В2, В12, важни микроелементи и целулоза за подсилване на храносмилането. Те предлагат и малко (8-10%) белтъчини с ниска биологична стойност.
Овесът се твърди,че е най-полезната житна култура. Белтъчините при него са по-ценни от тези в останалите житни продукти. Освен това овесът съдържа ценни мастни киселини с антиатеросклеротично действие. Овесът е изключително полезен – в 100 грама от него се съдържат 11–13% белтъчини, 6–7% мазнини, 54–59% захари. Балансът между трите основни съставки е изключително добър и не се среща в друга храна. От всички зърнени храни овесът е с най-високо съдържание на витамин Е.
Царевицата, се усвоява малко по-трудно от организма, но пък съдържа ценни мастни киселини. Богата е и на витамини А и Е.
Оризът е беден на мазнини и съдържа качествени въглехидрати, но е беден на витамини и микроелементи.Натуралният, неолющен ориз съдържа много витамини и минерали .

 Постни оризови топки 

Коприва / спанак с ориз и ядки


Зелеви сарми с ориз и...

Класика - ориз, боб, зеле

Лимонов пилаф с броколиПълнени чушки с ориз, гъби и спанак


Постни овесени кюфтета

Кюфтета от елда и гъби


И още: лозови сарми; ориз с гъби и спанак; канелони от праз с ориз; пълнени сушени чушки; овесени кюфтенца; ризото с тиква.

Зърнено бобовите - фасул, соя, грах, леща, нахут, бакла са с високо съдържание на протеини.
Бобът има изключително висока хранителна стойност (приблизителни стойности): белтъчини — 23,3%; въглехидрати — 55,5%; вода — 11,2% и мазнини — 1,5%; съдържа витамини от групата В и витамин С.
Лещата е богата на витамините В1, В2, В3, В5, В6 и В9. Отличен източник е на минералите: желязо, магнезий, фосфор и цинк, селен, калций, калий, мед, манган.
Грахът е богат на витамин С (в сурово състояние), като 100 гр. зелен покрива преоръчваната доза за деня. Съдържат още витамини В1, В2, В6, В9 и В5. Добър източник е на минералите: желязо, калций и фосфор.
Соята, това е "Растението - чудо", което все повече завладява пазара. Съдържа около 1,5 пъти повече белтъчини от останалите бобови храни, като същевременно съдържанието на въглехидрати при нея е ниско. Съдържа и малко повече мазнини, но те са от полиненаситените, поради което не оказват вреда на организма. Последните изследвания сочат, че соевият белтък съдържа много добра комбинация от аминокиселини, по - добра от тази в повечето меса.
Дип от бял боб


Боб с ориз

 Пържен боб

 Дип от бял боб с печен патладжан

 

Бобено "табули"

Постна леща

Вегетариански „овчарски пай” или картофен пай с леща, спанак и гъби


  
Постно пюре от грах и спанак


 Лимонова грахова супа 

И още боб на фурна; леща по индийски; леща със спанак и гъби,грах и моркови, задушен грах;
Леки и спокойни...

7 коментара:

Еoc каза...

Дианка, интересна серия от публикации си подхванала, много е полезна, благодаря :)

Вера каза...

Great recipe,very nice photo!kisses!

mi sello personal каза...

Hi my dear Diana,i finnaly finish the change of house and connected the internet, i miss so much watch your blow and what amazing blog you are an artist is delicius all you publish ,recive lotsa love .. Laura

Andrea каза...

Great ideas for vegetable meals.
Love your photos too. :)

di_ani каза...

Зорница,
искам да събера на едно място
типови предложения за постите.
Благодаря, спокойна вечер, Диана

Vera,
Andrea,
Thank you very much,
These are ideas
for vegan food and dishes.
Hugs, Diana

Laura,
Thank you,i miss!
Congratulations with your new home.
I wish much happiness, Hugs, Diana

Maria Pepeldjiyska каза...

Диани,
при такива невероятни постни гозби и аз бих постила.....Толкова са апетитни и толкова красиво поднесени !
Мария

Marta каза...

Думи нямам...Здрава да си!