петък, 7 декември 2018 г.

Постни тиквени палачинки с кокосово мляко


Сезонът на царица тиква…Тиквата е интересна храна: плод и/или зеленчук, имаща качества на плод и зеленчук едновременно, спада към интересна група наречена плодови зеленчуци.  За любителите на тиква се знае, че е перфектният есенно-зимен плод, подходящ за вкусно, диетично здравословно хранене заради богатото ѝ съдържание на калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, също така и ценните витамини С, В1, В2, РР. За сравнение например, по наличие на провитамин А тиквата е 5 пъти по-наситена в сравнение с морковите и 3 пъти повече в сравнение с наличието му в говеждия черен дроб. Неслучайно диетолозите смятат тиквата за идеално средство в борбата с излишните килограми,/само на 25ккал в 100г./, позволява да бъде приготвена по най-различни начини и с малко повече въображение, могат не само да се сътворят чудеса от тиква, но и да се подсили имунна система в замяна.  Днешното ми предложение е за постни тиквени палачинки /vegan pumpkin pancakes/ без яйца, с брашно от лимец и кокосово растително мляко. Гарнирани с лешникови ядки, още плодове, карамелен сос и топли есенни ухания на канела, мед, джинджифил… Ето ги:


Постни тиквени палачинки с кокосово мляко


Продукти /за 10- 12 палачинки ф12 см/
2 ч.чаши брашно от лимец или пшенично
1 ч. л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил*
¼  ч.л. карамфил*
¼  ч.л. индийско орехче*
2 с.л. ксилитол/ изп. захар
щипка сол
1 ч.чаша кокосово мляко,  или друго растително ядково
1/2 ч. чаша газирана вода или малко повече
2/3 ч.чаша тиквено пюре
2 с. л. кокосово масло или олио

+ печени ядки (пекани, бадеми, лешници или всякакви други)
++ кленов, карамелен сироп, мед  (или друг сладък сироп)

* Вместо всички тези подправки (канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил), можете да се добави 1-2  супени лъжици готови подправки за меденки или само канела самостоятелно

Всички сухи съставки /брашно, бакпулвер, подправки, ксилитол/захар и щипка сол/ се смесват в една купа (използва се пресято брашно), а в друга в всички течни/ растително мляко /напр. кокосово или ядково/, газирана вода, тиквено пюре, кокосово масло или олио/. Добавят се течните към сухите и разбърква добре. Пекат се от двете страни, като по-дебели  палачинки тип „pancake”на горещ, не залепващ тиган с малко мазнина. За да се запазят топли за по-дълго време, поставени в  чиния се покриват с чиста кърпа.


Сервират с препечени ядки и кленов, карамелен сироп или мед, и още плодове.


И разрязани...


Опитайте…

4 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
страхотни палачинки, изглеждат чудесно особено така поднесени с мед или кленов сироп.
Поздрави и успешна нова седмица !

Iliana каза...

Много апетитно предложение и страхотни снимки, Дианка!

Екатерина каза...

Ах, какви прекрасни топли цветове! Снимките ти излъчват уют, красота, вкус и естетика едновременно. Вълшебно, благодаря ти! Поздрави, Дианка!

di_ani каза...

Благодаря ви, мили дами,
Елена,
Илианка,
Кате,
драго ми е, че ви допада тази идея
и много ще се радвам и да ги опитате.
Сърдечни поздрави за вас и вдъхновени декемврийски дни!