четвъртък, 27 декември 2018 г.

Празничен какаово-шоколадов микс за подарък


Топлото какао или шоколад попадат сред популярните напитки по време на зимния сезон и освен че създават приятно усещане за празнично настроение, са богати на мощни антиоксиданти, много витамини и минерали. Съществува стара традиция /още от XVIIIвек/ да се подаряват шоколади и шоколадови изделия, като пожелание за щастие, за поздравление, за късмет... Сред многообразието от начини за неговото поднасяне, идеята в случая е за домашно приготвен микс за топло какао с шоколад и добавка от различни сладки бонбонки и малки лакомства. Дали в бурканче, чаша, или както избрах отваряща се стъклена топка, са много удачни като вариант за подарък и израз на лично внимание. Празничен акцент създава вкусното захарно бастунче с аромат на мента, което отдавна е символ на Коледа. Една от многото легенди разказва, че било измайсторено от сладкар, който искал да направи сладкиш, напомнящ на хората за делата на Иисус. След дълги размисли какви продукти да използва, решил: карамел, който да покаже твърдостта на Иисус и силата на живота. Извил сладкиша във формата на J - от Jesus, а и защото се оприличава на пастирска тояга. Белият цвят да показва чистотата и липсата на грях, а широката червена ивица представлявала кръвта на Иисус, пролята за греховете на света. Ментовият вкус да напомнял за аромата на исоп - ароматно растение от семейството на ментата, споменавано в Стария завет като средство за пречистване.
Този домашен какаово -шоколадов микс е кремообразен, ароматен и вкусен. Към него могат да се добавят различни сладки бонбонки или малки лакомства, за празнично настроение гарнирах със захарно бастунче и като опаковка - стъклена отваряща се топка.


Празничен какаово-шоколадов микс за подарък   
/по идея от homemade hot cocoa chocolate mix


Продукти за една голяма чаша*:
    1-1½ с.л. какао на прах
    1 с.л. шоколадови  капки
    2 с.л. сметана на прах
    2 с.л. сухо мляко
   1 с.л. пудра захар, или на вкус   
   за гарниране:
½ ч.л. фини захарни перли
1 ч.л. коледно захарно бастунче
1 ч.л. маршмелоу бонбонки
ликьор по желание
канелена пръчка за разбъркване и аромат

1ч.чаша /240 мл./гореща вода или мляко
*Посочените съставки и пропорции са ориентировъчни и могат да се променят и допълват по желание.
    
Съставките се поставят или подреждат в топката и се поръсват със сладките допълнения фини захарни перли, коледно захарно бастунче, маршмелоу бонбонки. В топлоустойчива чаша се излива съдържанието на топката и с непрекъснато разбъркване  се долива гореща вода или мляко до получаване на желаната консистенция.


Декорира се с още едно бастунче и канелена пръчка за разбъркване и аромат


Посочените съставки и пропорции са ориентировъчни и могат да се променят и допълват по желание.


Освен, че този домашен какаово-шоколадов микс е кремообразен, ароматен и вкусен,е и много удачен  като вариант за подарък, оказвайки отношение и лично внимание.


Опитайте...

7 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Интересна идея за подарък Дианка,
бях видяла подобна в някои блогове, но се отнасяше за сладкиши.Продуктите се поставят в буркан последователно.Даже тази година имах желание да направя подобни, но малко се разколебах дали ще се харесат като подаръци.А тази идея е по - семпла и по - красива.
Весели празници !

traiana каза...

Уникално предложение, Дианка! Весели празници!

di_ani каза...

Много ви благодаря,
Елена,
Траянче,
много се радвам, че тази идея за домашно приготвен подарък ви допада!
В последните години, тази идея се налага все повече и ми харесва,
с израза на личното внимание, отношение и послание.
Сърдечни поздрави за вас и щастливи празнични дни!

pep-4o каза...

Един различен и сладък подарък, Диди :) който със сигурност ще се хареса на всеки.
Невероятна идея от теб, поздравления!
Прегръдка и весело посрещане на Новата година!

Екатерина каза...

О,толкова е магично! Всеки, получил такава топчица, пълна с вълшебство е голям късметлия, да знае! Много обичам такива приказни публикации, благодаря за удоволствието, Дианка! Желая ти весело посрещане на Новата година!

di_ani каза...

Благодаря много, Пепи, Кате,
радвам се, че ви допада тази идея...
Сърдечни поздрави за вас с пожелания за
здрава, успешна, благодатна и щастлива 2019!

vesela каза...

Интересно предложение, Дианка!