понеделник, 17 декември 2018 г.

Коледни шоколадови фъстъковки


С наближаването на Коледа кулинарната блогсфера все повече се насища с интересни празнични идеи. Тази година, преди традиционните меденки, избрах за начало на тематичните сладки предложения едни шоколадови фъстъковки - лесни, бързи и без печене.  Комбинацията от солени белени фъстъци, /макар че може да се опита и с обикновени, както и с друг вид ядки/ и сладък шоколад се определя едва ли не като класическа. Те  не могат да се определят само като десертни вафли, халва, а по скоро като вид бонбони, фъдж или пък…шоколадови  фъстъковки. Освен хармония във вкуса и аромата /шоколад, печени ядки, фъстъчено масло и мед/ се отличават със съчетание на различни текстури от хрупкави фъстъци, лек дъвчещ шоколадов фъдж, крехки вафлени кори и фин шоколадов щрих са слепване. За тематичен аромат може да се подберат класически коледни ухания на канела, ванилия и джинджифил. Охладената смес добре се моделира, реже и оформя, а опаковка и идея за празничен вид е въпрос на желание. Ето ги:


Коледни шоколадови фъстъковки
/по идея, с изменения от eat-more-bar-squares/


Продукти за тава с размери 20х15см. 
2/3 ч. чаша царевичен сироп*
1/2 ч.чаша фъстъчено масло/фино
200 гр. тъмен шоколад, настърган едро
1 ч. л. ванилов екстракт/или друг с коледно ухание
1 1/2 ч.чаши печени белени фъстъци, осолени или несолени

4 бр. вафлени кори
½ ч.чаша шоколадов крем  с фъстъци или друг, типа на "Нутела"

* царевичният сироп замених с 2/3 ч.чаша мед и 1 с.л. сладкарска глюкоза
1 ч.чаша =240мл.
Първо се подготвя тавата, в която ще се подреждат фъстъковките, като се покрива с хартия за печене.
Изрязват се вафлени кори с размери на използвания съд по две за основа и още две за покриване. Всяка двойка вафлени кори се слепва с тънък слой шоколадов крем от типа на нутела или други оставят настрана.
Подготвя се свързващата шоколадова смес: Загрява се меда до неговото втечняване, без да завира, добавя се  и 1с.л. сладкарска глюкоза и се добавя с разбъркване фъстъчено масло и ароматите. След хомогенизиране на сместа  и загряване за още няколко минути, се поръсват и рендосания шоколад. С непрекъснато разбъркване получената смес се изглажда и премахва от котлона. Добавят се фъстъците и обединяват с шоколадовата маса.  
В подготвената форма се поставя едната слепена вафлена двойка, излива се фъстъченият фъдж и се изравнява. Отгоре се фиксира с другата слепена вафлена двойка, покрива се с хартия о оставя в хладилник да стегне  в продължение на няколко часа, може и за нощ. 


След стягане и оформяне на фъсъковките се нарязват  с остър нож  на големина по желание:  по-дълги десертчета  или 15-20 квадратчета като бонбони.


Вече споменах, че охладената смес добре се моделира, реже и оформя, а опаковка и идея за празничен вид е въпрос на желание.


Опитайте...

3 коментара:

pep-4o каза...

Чудесни вафлички, Диди!
Със сигурност са сладко вълшебство за небцето :) Поздравления за твоята креативност отново!
Прегръдка и хубави празнични дни!

Elena Dimitrova каза...

Чудесна празнична идея Дианка,
интересни и много вкусни вафлени изкушения.
Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

Dani каза...

Прекрасни са, Дианка!
Прегръдка и хубави предпразнични дни!