събота, 6 ноември 2010 г.

Денят на Свети Архангел Михаил - Архистратег (военачалник)

Архангеловден
е християнски празник, който се чества всяка година на 8 ноември в чест на „съборното единство на ангелските чинове“. Това е денят на Свети Архангел Михаил - Архистратег (военачалник) на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Празникът е известен също и като Събор на св. Архангел Михаил - главен пазител на Рая и главен страж на Божия закон, и другите небесни безплътни сили.


Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В българската народна традиция денят Архангеловден Архистратег (военачалник) е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква и се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.


Осми ноември е празник в чест на съборното единство на ангелските чинове. Ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците. Пред престола на Господ винаги стоят седем ангели - наричаме ги архангели. Първият е св. архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака - неслучайно за него казват, че е най-силният ангел!
Ангелите са пазителите на човешкия род, и всеки човек получава с раждането си един ангел - хранител, който го предпазва от грях и подтиква към добро. В тяхната йерархия има девет ангелски чина, разпределени в три последователни степени – горна, средна и долна. В първата степен властват шестокрилите серафими, следват херувимите, силите, властите и началата. Предводител на всички и небесен пълководец е вестителят св. Михаил. Самото име на св. архангел Михаил съдържа прослава на Бога — на еврейски то означава "кой е като Бога". Той е вожд или архистратиг на безплътните сили.
Предводител на всички е Вестителят - свети Архангел Михаил.
Гавраил – носител на тайните
Рафаил – лечител на недъзите
Уриил – просветител на душите
Салатиил – застъпник на душите пред Бога
Иехудиил – прославящ Господа
Варахиил – посланик на Божиите благословения
Към всички ангели се обръщаме с молитва:
“Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и да ни закрилят от беди!”
Прави се курбан, като жертвата е мъжко животно. Жените раздават пита и вярват, че парата, която се издига от нея се свързва направо с душите и Господа. Хлябът се разчупва на кръст високо над главите от най-възрастния мъж, който го полива с вино и моли за благослов Архангел Михаил и ангелите.
Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник.Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

Съботният ден срещу Архангеловден /6 ноември т.г./
е една от трите задушници в годината - Архангелова задушница, в която почитаме починалите си близки и сродници и с вяра и надежда в Бога, раздавайки милостиня, се молим да спаси Съдията душите им, когато дойде Денят на Всеобщото Възкресение и Последен Съд.
За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, Арангелово и курбани, вино и др.,

На Архангелова задушница, се молим:
нека нашите починали близки почиват в мир, да ни закрилят и помагат!


На 8 ноември имат имен ден Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Милен, Милена, Мила, Милка, Гавраил, Радка, Радинела, Радина, Радмила, Райна, Рангел, Ренета, Огнян, Пламен, Емил, Росен и др.

Имам много приятели и познати, празнуващи на Архангеловден.


Честит празник! Бъдете здрави и щастливи!

/Използваните снимки са от интернет галерии./

5 коментара:

Dani каза...

Дианка, отново научих нови неща!
И нека нашите близки, които не са между живите, почиват в мир и ни закрилят!
Сърдечни прегръдки от мен!

di_ani каза...

На Архангелова задушница да се помолим за нашите починали близки:
да почиват в мир,
да ни закрилят и помагат!
Прегръдки и от мен, Дани!

rusanka каза...

Благодаря, Диди!
Беше ми много интересно!
Научих много нови неща!
Нека на този ден споменем нашите близки да почиват в мир и ни закрилят!

DSdiva каза...

Ха, не знаех, че Емил и Росен празнуват също на този ден...

Поздрави, Диана и весело празнуване утре!

di_ani каза...

Роси,
Ива,
Благоадря ви и
Честит да е днешният празник!