четвъртък, 11 ноември 2010 г.

Свети Мина - покровителят на семейството

На 11 ноември (24 ноември стар стил) почитаме покровителя на семейството и се чества
Свети великомъченик Мина Котуански,
заедно със свв. мъченици Виктор, Стефанида и Викентий и преп. Теодор Студит.Св. Мина бил войник в Египет. Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни злелища и гнусни жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличавасамозабравилите се езичници. Градоначалиник наредил да бъде арестуван смутителят на това тържество.За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Светите останки били отнесени в Александрия, където е погребан в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Виктор - също така войник, пострадал при император Антонин (138-161 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на св. мъченик и сама, заедно с него, се удостоила с мъченическа смърт. Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенсия при император Диоклетиан.

Свети Мина е един от най-почитаните от народа ни светци - заради силата, с която закриля семейството и го почитаме като негов покровител. По малко се знае, че Св. Мина помага при беди, тежки болести и кражби. Свети Мина закриля самотните жени, помага при откриване на изгубени вещи, помага за правилното решаване на проблеми от различно естество и намиране на душевен покой, лекува различни заболявания.


Единственият манастир /девически/, който носи името на светията, Обрадовски манастир е един от най-старите и се намира в покрайнините на София. Според преданието Светата обител е основана още в римско време, а през ХІ век на това място е имало огромен християнски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище, както и метох на Света гора. Там пазят чудодейната икона на Свети Мина, която е донесена от руснак, след освещаването на манастира, като не се знае дали е рисувана в България или в Русия. На младоженците предрича щастлив брак, затова там се намира и иконата на неговия помощник Свети Фанурий.

Известен Чудотворец, името му означава “месечина, луна”, покровител на сираците и бездомните. Свети Мина се смята за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.
В народните представи свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. От днес започват "Вълчите празници", които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

На днешния ден празнуват носещите имената:
Виктор, Виктория (означава победител на латински) и Минчо, Минка.

Честит празник!/Използваните снимки са от интернет галерии./

6 коментара:

Станимира каза...

Честит празник, Диана!

Dani каза...

Дианка, иконата е толокова въздействаща!
Благодаря за споделеното!
Прегръдки и хубава вечер!

di_ani каза...

Мира,
Дани,
благодаря ви и хубава вечер, Диана

Moni.M_T каза...

Честит празник!

bluemoon каза...

Дианка, мила! :)
Много хубав и светъл паразник е днес. Нека свети Мина бди и помага на тебе и близките ти! Няка ви дари с крепко здраве и семейна сполука!

Спокойна и топла вечер! Целувки!

di_ani каза...

Мони,
Ирма,
Благодаря ви, от сърце!
Нека Св. Мина закриля вас и покровителства семействата ви.
Хубава и усмихната празнична вечер, Диана