петък, 28 януари 2011 г.

20 пъти по-добри

ХХ, ЮБИЛЕЕН МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА МАСКАРАДНИТЕ ИГРИ
„СУРВА” - ПЕРНИК
28 - 30. 01. 2011


Всяка година в края на януари Перник се превръща в европейската столица на кукерите и сурвакарите, а тази е ноговото 20-то издание.

„20 пъти по-добри“ е мотото на „Сурва“ 2011

Спектакълът 20 пъти по-добри ще даде началото на 20-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник. В проявата ще се включат 98 групи, 12 от които чуждестранни.

Нова инициатива е включването на маскарадния фестивал в Перник в световната съкровищница на ЮНЕСКО. Той ще бъде третото нематериално богатство от България, което ще бъде вписано в непреходната съкровищница на човечеството. Това са несравнимите бистришки баби и древният обичай нестинарство. До тях сега се нарежда и жизнерадостният фестивал на сурвакарските и кукерски игри в Перник.

В 20-то издание са включени 6207 души участници и нови елементи, като присъствието си на фестивала са потвърдили много посланици на чужди държави у нас. По време на тържествата в Перник ще има не само изложба-базар „Работилница за маски”, фотостудио „Весел албум”, изложба на чанове, уличен театър, фолклорен концерт, но и дискусионен форум, на който ще се дебатира връзката на фестивала с туризма. Дефилето ще мине, освен в централната част на града, така и по няколко улици, ще има и сцени на открито. Жури, с председател проф. д-р Рачко Попов, ще определи най-добрите кукери и майстори на маскарадните игри. Наградите ще бъдат не само златни, сребърни и бронзови медали, но и плакети с екзотични образи.

В първия фестивален ден ще се проведе дискусионен форум на тема “Фестивал и туризъм”, а в Мемориала на миньорския труд ще бъде открита изложба на чанове. На следващата сутрин, преди същинските дефилета, през центъра на града ще премине парад със знамената на участниците във Фестивала. Чуждестранните гости ще могат да се снимат при средновековната пернишка крепост, а вечерта ще завърши със забава на площада„DJ под звездите”.
След шествията от третия ден Фестивалът ще бъде официално закрит и в Двореца на културата ще има среща с гостуващите формации “Фестивални приятели”.

На 28 януари в 16:30 и на 30 януари в 18:30 часа под съпровода на народни песни и танци на младите таланти от Перник, фирма ПРИМ ще се изпече най-голямата скара в България, най-големите кебапчета, кюфтета и карначета с големина 160см.
Всички приходи от продажбата на уникалните месни изделия, фирма ПРИМ ще дари на нуждаещи се от лечение деца от гр. Перник.




„Ликувай по Сурва!" ,
една магия на народните традиции, която я има и ще я има!



ПРОГРАМА 2011

Снимки и много настроение тук.

7 коментара:

nana каза...

Браво на нас.А честито!

Маги каза...

Дианка, това е супер предложение за как да си прекараме уикенда! Благофаря за инфото!
Поздрави
Маги

Dani каза...

Дианка, предполагам че е красиво,
а и така се съхраняват традиции :)
Една цветна феферия през мрачните зимни дни, сигурно се отразява
добре на настроението.
Прекрасна е и инициативта за даряване на парите.
Прегръдки и наситен с емоции, уикенд!

Станимира каза...

Дианка, от миналата година съм се заканила някой път да дойда на този фестивал в Перник. Много ми е интересна цялата атмосфера около кукерите. Няма да успея тази година, но по-нататък, с удоволствие. Чудесно е, че е във вашия град и можете да ги виждате всяка година. Поздрави и хубави почивни дни!

Еoc каза...

:) Дианка, знаеш мнението ми :) Обикновено изчезваме надалече, че трудно се издържа по цял ден, тази вечер на откриването стоях от страни при механата с каручките, докато сурвакарите от Дивотино и Ярджиловци минаваха. Занемявам, когато гледам ликовете, докато се движат. Мечтата ми е обаче този фестивал да се върне в селата, от където идва.
Прегръдка от мен и хубави почивни дни!

rusanka каза...

Диди,
прекрасни костюми, създаваши празнично настроение през студените зимни дни!
Много се радвам, че тази много стара традиция се е запазила до наши дни!
В Българово, също имаме кукери, но те празнуват на сирни заговезни!
Поздрави и хубав кукеров празник!

di_ani каза...

Благодаря на всички ви!
Ценно е да успеем да запазим традициите си - Дано!
Поздрави и усмивки, Диана