вторник, 1 февруари 2011 г.

Св.Трифон, Сретение Господне и Св. Симеон

От днес започва цикъл от три последователни празнични дни, наречени Трифунци:
1 февруари — Трифоновден,
2 февруари — Сретение господне и
3 февруари — Свети Симеон,

Най-големият сред тях е християнският празник Сретение Господне
/Сретение (слав.) - среща, посрещане
/ се отбелязва всяка година на 2 февруари.Зимна Богородица, Вълча Богородица - Сретение господне,
е един от 12-те големи християнски празници през годината и
един от четирите празника, посветени на Божията майка.

Тогава се навършват 40 дни от раждането на Иисус Христос. Според Мойсеевия закон всяко първородно момче трябва да бъде посвещавано или представяно на Бога. Затова Дева Мария донесла Младенеца в Йерусалимския храм. Този закон определял веднага след навършването на 40 дни от рождението на момчето майката да принесе в жертва на Бога агне. Ако е бедна, принасяла в жертва два гълъба. Богородица спазила повелята и заклала два гълъба, тъй като била бедна жена.
Така от онези древни времена до днес е останал обичаят на 40-ия ден от раждането на дете майката да го носи в църква, за да го представи на Бога, да отпразнува своето очищение и да се прави угощение в чест на детето.
Този празник, установен още в ранните векове на християнството, започнал да се празнува особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.).
Прието е да се вярва, че Богородица закриля майките и бременните и бди над раждаемостта в семейството. Затова по време на раждане бабите, които акушират, поставяли иконата на Дева Мария с младенеца в стаята на родилката, която отправяла към нея молба за помощ и леко раждане.Вторият ден на Малък Сечко се нарича Петльовден или Петеларовден /по стар стил/. Най-разпространен този празник е в Източната част на България. Той се празнува за здраве на момченцата, като майките на мъжки рожби колят петел за здраве на детето си. Легенда разказва, че в тежките години на турското робство майка спасила първородната си рожба - момченце от тежко яничарство като заклала петел. Кръвта на животното опръскала вратата на дома, така яничарите като минали помислили, че в този дом вече са влизали и са взели момчето и го подминали. Оттогава е обичаят и до днес с кръвта на петела да се направи кръстен знак на портата, както и на челата на момченцата. Перата на петела се запазват за украса и лек. Обредната храна от сварения петел и краваите или начупената на парчета пита се раздават по съседите за здраве.

Денят преди Сретение господне се отбелязва като предпразненство на 01. февруари (14 февруари стар стил) и ден на Св. мъченик Трифон.
Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.

Народните обичаи са нарекли дните след Трифоновден Вълчи празници. Според преданията в тези два дни вълците бесуват. За да се предпазят хората от тях, се следвали строги правила на поведение. Жените не трябвало да пипат къщна работа, особено бременните. Забранено било да се отварят ножици, за да не се отваря устата на звяра. Месели се обредни хлябове, които се раздавали, а по това какво е времето на 2 февруари хората гадаели какво им предстои през годината.

На другия ден след Сретение господне се чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна. Православната църква почита св. Свети Симеон Богоприемец е един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки.
По внушение на Светия Дух Симеон влязъл в храма, когато донясли Младенеца, взел го на ръце и в пророческо вдъхновение извикал:
"Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думите си с миром, защото очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи - светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля!"
Този празник, установен още в ранните векове на християнството, започнал да се празнува особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.).


Тези християнски празници:
1 февруариТрифоновден, 2 февруариСретение господне и 3 февруариСвети Симеон,
са цикъл от три последователни празнични дни, наречени Трифунци.


Хубави празници!

7 коментара:

Marta каза...

Благодаря! И на теб, Ди!

di_ani каза...

Благодаря, Марта!
Хубави и щастливи празници, Диана

Dani каза...

Благодаря, Дианка !
Хубави да са и за твоето семейство!

Cool Chic Style Fashion каза...

I ♥ Gesù
baci

DSdiva каза...

Честит празник, Ди!
Сърдечни поздрави и пожелание за весело настроение от мен :)

di_ani каза...

Дани,
Ива,
Хубави празници!, Диана

Thanks, Stefania,
hugs, Diana

fimere каза...

merveilleuses photos
bonne soirée