събота, 9 юли 2011 г.

Време за сладолед

Е, вече наистина е лято - слънчево, горещо и жадно. Един от безспорните фаворити сред летните изкушения и чудесен начин за разхлаждане е сладоледът. Макар да го обичаме целогодишно, сега изцяло е неговото време. Няма да пиша за полезни, тонизиращи и разкрасяващи свойства, свързани с леденото спасение. Избрах сладолед с шоколад и кафе, още два от любимите ни продукта. Великолепна комбинация, при която взаимно се подсилват вкусовете и ароматите им. В повечето домашно приготвени сладоледи избягвам да използвам яйца, предпочитам мляко и сметана. Този път се спрях на сицилиански стил сладолед. Една лека и кремообразна текстура, където вместо яйчни жълтъци, като сгъстител се използва царевично нишесте, /може и оризово/. Чрез продължителното миксиране в машина за сладолед се получава повече обемност и въздушност. Наскоро четох за един експеримент с добавяне на течна глюкоза, за увеличаване гладкостта и мекотата на сладоледната смес. Изпробвах с различни пропорции, като оптималната доза за нашия вкус се прецизира на 1 ч.л., добавих и малко алкохол, който да пречи за образуването на твърди ледени кристали.


Сладолед с шоколад и кафе


Продукти за 500 гр. сладолед
1 ч. чаша течна сметана 30% масленост
½ ч. чаша прясно мляко
1 ч.л. нишесте, може с аромат на шоколад
100 гр. черен шоколад
1 ч.л. ароматно какао
¼ ч. чаша захар, или на вкус
1 ч.л. глюкоза /мед
30 мл. силно еспресо
1 ч.л. кафеен ликьор
1 ч.л. сухо мляко /по желание, ако прясното мляко е нискомаслено/

1 ч.чаша = 240 мл.

Млякото се разбърква със сухото мляко, какаото и се кипва със захарта. Шоколадът се начупва, добавя в горещата смес и разбърква до стопяването му. Разбива се на кашичка нишестето и студеното еспресо . Налива се към топлата смес и на умерен огън се бърка до леко уплътняване на сместа.
Маха се от котлона и ароматизира с 1 ч.л. кафеен ликьор и 1 ч.л. глюкоза. Оставя се да изстине напълно!
Течната сметана се разбива на гладък крем. Постепенно се обединяват двете смеси, като се внимава, да не спадне много обема на разбитата сметана. Получава се ефирен шоколадов мус.


Налива се в охладената за 24 часа във фризер купа и разбърква в продължение на 20 -25мин. до затруднение в работата на бъркалката.
Изважда се и прехвърля в съд за съхранение във фризер. Оставя се да се стегне още няколко часа.
Сервира се по желание с още шоколад, шоколадов чипс /може да се постави и преди замразяването/ или топинг.


Чудесен към чаша кафе, за основа на сладоледни мъфини и/или палачинка с кафеен аромат /тяхната рецепта някога по-късно/.


Опитайте...

30 коментара:

Dani каза...

Дианка, вълшебен сладолед :)
Невероятна текстура, гладка и примамваща!
Перфектни снимки!
Прегръдки и прохладен уикенд!

Moni каза...

Дианка, ние също сме от целогодишно похапващите това ледено удоволствие. Предлагаш невероятно изкушение с много фина текстура. Прекрасен е!
За снимките - ти си знаеш, великолепни са!
Сърдечни поздрави и усмивки!

Nanita каза...

Отново неустоимо разхлаждащо изкушение и прекрасни снимки!Явно с теб сме на една кафеена вълна.От три дни правя всеки ден бисквити с кафе и все не мога да стигна до шоколадовата глазура.
Усмихнат и разхлаждащ уикенд ти желая Диани!

ellyganova каза...

Страхотен сладолед, Диди! Чудесно пасва на този ужасно гореш следобед. И както винаги перфектна презентация!
Поздрави и прохладен уикенд :))

Еoc каза...

Дианка, всеки път, когато видя някой от твоите сладоледи, рещавам че ще сте купя машина. Ти си истинска СладоЛедена кралица :)
Страхотна рецепта, точно днес попаднах на една рецепта на Пенка Чолчева за сладолед с нишесте и мисля да я пробвам тези дни :) както и твоята :)
Прегръдки от мен

di_ani каза...

Благодаря, Дани!
Направих няколко опита, докато намеря нашата текстура. Много харесах и твоето предложение.
Прегръдки и прохладни летни дни, Диана

Мони, много се радвам, че и вие сте сладоледни любители целогодишно,но все пак сега е точно неговото време.Опитвам се да експериментирам нещо по-различно.
Благодаря,
поздрави и слънчево настроение, Диана

Благодаря, Нанита,
наистина сме любители на кафе и ще очаквам с нетърпение твоето предложение за бисквитки- дори и без шоколадовата глазура.
Поздрави и хубав уикенд, Диана

Ели, много ти благодаря!
Не съм писала рецептата на карамеленото джелато, ако искаш ще ти я пратя /ще я напиша в блога , но не успявам с времето/.
Поздрави и прохладни летни дни, Диана

Сърдечна благодарност, много мило Зори!
Сладоледният свят е огромен и рецептите са безкрайно много, но Пенка Чолчева е име! Ще очаквам твой вариант на нейната рецепта. Сладоледите се получават хубави и без машина, но тя позволява при някои смеси да се поеме повече въздух.
Прегръдки и приятни летни дни, Диана

rusanka каза...

Чуден сладолед, Диди,
отлично пасващ на горещите летни дни!
И ние много го обичаме, а твоят с тази страхотна комбинация на вкусове и гладка консистенция е направо разкошен!
Поздрави и хубави летни дни!

Marta каза...

Великолепно е, Диани, и така подходящо в този горещ следобед!

di_ani каза...

Радвам се, Роси,
наистина е чудесен начин да се освежим в горещия ден, а много обичаме тези вкусове.
Прегръдка и усмихнато лятно настроение, Диана

Много благодаря, Марта!
Поздрави и хубави летни дни, Диана

Mарияна каза...

Диана, толкова е апетитен сладоледа който си приготвила, аз не си падам по шоколада но на това изкушение не бих издържала!Поздрави!

Йоланта Делибозова каза...

Мда,цяла зима чакам твоите сладоледи.Нали знаеш как съм те кръстила?

Буба каза...

Невероятно изкусително предложение с абсолютно невиждана за мен до сега текстура на домашен сладолед! Нямам търпение да привърши сегашната порция във фризера ми, за да опитам твоето предложение.
Поздравления и благодарности за предложението!

Lety каза...

Диди,
Страхотно изпълнение, чудесна рецепта и много красиви снимки!
Да си призная мен винаги са ме притеснявали рецептите за сладолед включващи яйца, радвам се да видя такава, при която няма :)
Сърдечен поздрав!

Maria Pepeldjiyska каза...

Сладоледената кралица си ми ти, Диани!
Морски привет!
Мария

traiana каза...

Ама каква комбинация - кафе, шоколад и сладолед - все от любимите ми!
Страхотно изкушение!

Milena каза...

Какво неустоимо сладоледено изкушение! При това като за шокохолици, като мен :-) Диани, а ти си наистина Сладоледена Кралица! Такова вълшебство се консумира по предпочитание целогодишно :-)

Поздрави, Милена :-)

Moni.M_T каза...

В тази ужасна жега на вън в главата ми е само една мисъл "Сладолед, сладолед.....", а този има толкова примамлив вид и идеална консистенция.
Прохладна вечер, Диана!!!

Dreamer каза...

Ето какво ще правя утре.. Много се бях зачудила какво да си направя утре, сега вече знам! Изглежда превъзходно!! ^^

Angellove's Cooking каза...

Ммммм - пак страхотно изкушение, Диана!!! Така обичаме всички вкъщи сладолед - даже в момента във фризера "отлежава" поредната доза, че нямаме машина, но като гледам това твое шоколадово чудо - със сигурност няма да дочакаме машинката :) и ще го пробваме по нашия си начин, а после ;) пак!!

Мъх каза...

Чудесно!
Лека и прохладна седмица ти желая:)

MAZES каза...

ah mila priyatelko,za tezi goreştini i sladoled , i kombinatsiya ot magiya ipasta ,dnes şte imam pica ,za utre twoite makaroni na furna ,blagodarya . a sladoleda nepremenno şte opitam da go napravya .Piyaten i hladen den .

Dani Dineva каза...

Дианка,
винаги съм си мислела че хубав сладолед не може да се направи без машина за това. или трябва много време и часове на бъркане или не става толкова хубаво. Твоят изглежда невероятно, благодаря ти за което.

Роси каза...

Какво по-изкусително за лятото от порция домашен сладолед,чуден е,Дианка !

Хубава нова седмица ти пожелавам!

Ани каза...

di_ani, очите ми останаха върху твоя сладолед и твоите палачинки. Искааам:)))Фантастични!

Fazemos de Conta каза...

Dear Diana, I love icecreams. I live in a very hot city and I like it during all the year. Chocolat and coffee, oh my God, these are my favorite!! And the photos are so delicious... :)
Hugs,
Lúcia

di_ani каза...

Сърдечно благодаря! Закъснявам с коментарите, а и с публикациите, но е лято и се надявам да е простено:)
Няма да пропусна факта, че машината за сладолед успява да направи въздушна и лека смес, която би се уплътнила и втвърдила повече при директно замразяване. Експериментът с течната сладкарска глюкоза също е сполучлив, но у умерени дози - по-голямо присъствие прави сместа и по-гладка, но и по-лепкава.
И последно, но не по значение е базовата консистенция, намалила съм и количеството на нишестето, спрямо повечето рецепти от този вид.
Много благодаря на всички ви, особено се радвам, че ви допада тази рецепта:
Марияна,
Йоли,
Буба,
Лети,
Мария,
Траяна,
Милена,
Мони,
Mistery,
Мина,
Мъх,
mazes,
Еликсир,
Дани,
Ани,
Желая ви лятна прохлада, слънчево настроение и много усмивки, Диана

Lúcia,
Thanks a lot.
Glad you love ice cream and you like the idea of coffee and chocolate.
Hugs and good summer, Diana

Ева Тонева каза...

Обичам сладолед и мога да го хапвам през всички сезони, но този ме изкуши много с аромата на кафе и наситения вкус на шоколад...
Невероятна рецепта, презентация и снимки, Диана!
Сърдечни поздрави с пожелания за прекрасно лято!

di_ani каза...

Много се радвам, Ева!
Благодаря за коментара, а аз на свой ред съм впечатлена от великолепната серия малинови изкушения при теб.
Поздрави, ароматно и усмихнато лято, Диана

fedora каза...

Прекрасна комбинация от вкусове и чудесни снимки на този свеж и любим десерт :)

Малко да си повъздишам :))

Много усмивки :)

di_ani каза...

Благодаря, Ина!
Спомням си твоята сладоледна фиеста миналата година - неустоими изкушения бе предложила. Сега очаквам и новите ти идеи:)
Сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана