понеделник, 15 август 2011 г.

Голям празник, Голяма БорородицаНа този ден всички православни и католически църкви почитат Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и като пазителка на семейното огнище.
Този празник е един от дванадесетте велики празници, като е най-големият от всички празници, посветени на Богородица. Народът ни го нарича Голяма Богородица или Голяма Черква.

Успение означава начало на нов живот, успокоение за душата, събуждане на другия, вътрешен живот.
Навсякъде на този ден се отслужва тържествена литургия в прослава на Светата Дева – нашия застъпник пред Бога. В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка - на 64-годишна възраст Богородица се моли в Елеонската пещера, когато й се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и й възвестява, че след три дни духът й ще се пресели в Царството небесно. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта й остава празна, тъй като светицата възкръсва.
Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина. Запазеният и до наши дни каменен градеж обаче е от ХI век - тогава кръстоносците обновяват стария храм. В църквата “Успение Богородично” в Гетсимания се намира и една от най-ценните реликви на православния свят - чудотворната икона Св. Богородица Йерусалимска". Тя привлича както християни, така и мюсюлмани - вярва се, че образът на Божията майка, който впечатлява със своята реалистичност, е помогнал на много страдащи да получат изцеление.


В България множество църкви са кръстени на Божията майка. Най-често срещаните изображения на Богородица са символните образи, в които тя държи Младенеца Иисус Христос. Те се подразделят на два основни типа — Одигитрия — на гръцки Οδηγήτρια „Пътеводителка“ — Богородица държи малкия Иисус и го сочи като „Пътя, Истината и Живота“), или Елеуса — Ελεούσα — „Милостива“, „Милваща“, в специализираната българска научна литература терминът неправилно се превежда обикновено като „Умиление“.

Наричат иконите “богословие в багри“, много са и чудотворните икони на Богородица, всяка една с мощна сила и въздействие. Избрах някои от най- популярни чудотворни икони на Света Богородица в Рилския, Бачковския, Роженския и Троянския манастири.
Иконата "Св. Богородица Одигитрия" ("Света Богородица Осеновица") в Рилския манастир.


Старинна чудотворна икона с 32 четириъгълни преградки с мощи на светци. В горната й част има надпис "Одигитрия" (Пътеводителка). Местното население почита иконата като изцелителка при тежки заболявания и при масови епидемии.

Иконата на Св. Богородица Умиление (Елеуса) от Бачковския манастир, най-голямата светиня на манастира. На специално място в съборната църква, под нежни драперии, изработени от благодарни ръце, тя умилно благославя поклонниците. Преданието я отрежда като творба на св. апостол и евангелист Лука.


От цялата икона само ликовете на св. Богородица и Младенеца топло поглеждат и раздават благослов на вярващите. Всичко останало от нея е обковано в две ризници – златна и сребърна – земна оценка на духовната й стойност.

Особено тържествено днешния празник се отбелязва в Троянския манастир. Там в главната църква на манастира се се съхранява най-старата икона светиня на манастира "Пресветая Богородица Троеручица" - чудотворна. Според манастирската летопис тази икона е била пренесена от Атонските манастири и оставена тук през XVII век още при основаването на манастира. На Чудотворната икона в Троянския манастир „Св. Богородица Троеручица“ е изобразена Света Богородица, но към иконата има допълнително изобразена една ръка.


Според преданието е донесена в обителта от атонски монах. в село Орешак около 1600г. носена от манастирите в Света Гора и прославили св. Богородица Милваща. И който дойде в манастира с вяра, получава благодатна помощ от Троянската св. Богородица Троеручица.

Чудотворната икона на Света Богородица от Роженския манстир "Рождество Богородично" е наричана с различни имена като Дверопазителка, Пазителка, Вратарница, Панагия, Портариса, Портарница.


Иконата е изографисана от монах Яков. От двете страни на майката Божия са добавени десет малки сцени, които показват чудното пристигане на иконата в Света Гора – Атон и първите чудеса в Иверския манастир. Многобройни са чудесните й застъпвания за прибягващите с вяра към нея. В болести, семейни скърби, бездетие, различни неуредици в живота мнозина намират благодатна помощ от Нея. От какъвто и ъгъл човек да погледне иконата, ликът на Богородица го следи с поглед.

Още две чудотворни икони се намират в Арбанаси: иконата Богородица Троеръка” със сребърен нимб в Арбанашкият манастир “Успение Богородично” и Иконата на” Св. Богородица”- плачещата - в манастира „Св. Никола“.


Лекуват и изпълняват желания, само ако силно се вярва и ако помислите са добри, благочестиви и богоугодни.

Чудотворната икона на Дева Мария в Пазарджишкия православен храм "Св. Богородица", лекува болните и пази тези, които са я избрали за покровителка, намират облекчение и утеха във вярата си.


Образът на Богородица в пазарджишката църква е обвит в мистерия, не само защото върши чудеса - произходът на иконата също е истинска загадка. Свещениците и служещите в храма нямат данни за зографа и годината на сътворението й.


На обредната трапеза обредната трапеза се слагат варено жито, царевица, каша от пиле, овнешко с лук, тиква, тиквеници, прясна питка, тиганици, мед. Разрешава се риба, ако Успение Богородично се падне в сряда или петък. Раздават се осветени в църквата грозде, ябълки, круши, дини, както и обредни хлябове за здраве. За здраве се приготвят курбани и се правят събори, обикновено където Св. Богородица е патрон на местната църква.


Честит имен ден на всички именници-
Мария, Мариана, Мариан.


Нека Богородица закриля нас и семействата ни!
Честит празник!


12 коментара:

traiana каза...

Честит празник на всички ни!
Отново полезна и пълна информация от теб , Диани!
Благодаря ти!
Хубава седмица!

Maria Pepeldjiyska каза...

Диани,
трогна ме рано-рано...
Благодаря ти за пожеланията и цветето!
Нека и теб закриля Богородица, и теб, и твоите близки!
Честит светъл празник на всички!
Мария

LaMartinia каза...

Благодаря ти, Диана! както винаги мила, внимателна, изчерпателна и полезна! Чудесен разказ за днешния велик празник! Поздрави и още веднъж благодаря!

DSdiva каза...

Честит празник, Ди!
Сърдечни поздрави :)

Unknown каза...

Дианка,честит празник!Да си жива и здрава,ти,цялото ти семейство и всички твои близки и любими хора!Богородица да закриля семсйствата ви!
Благодаря за изчерпателния пост!
Хубава и успешна седмица!

pep-4o каза...

Честит празник, Дианка!
Нека Богородица закриля теб и твоето семейство!
Хубав празничен ден!

Ева Тонева каза...

Честит празник, Диана! Нека Богородица закриля теб и любимите ти хора!

малки неща каза...

Честит празник, Диана! Много хубаво си ни разказала за него, както и за любимите на много хора в България икони. Хубав ден!

rusanka каза...

Честит празник, Диди!
Нека Богородица закриля нас и семействата ни!
Хубав Празник!

Dani каза...

Честит празник, Дианка:)
Нека Богородица бди над всички нас !
Прегръдки и хубава вечер!

Marta каза...

Беше ми удоволствие да прочета и видя твоя поглед към днешния светъл ден.
Честит празник, Диани! Да ви пази Богородичка теб и твоите близки.

15 август

Вярването на жените
е приложно и домашно.
Те опитомяват дните
и така не им е страшно.

Вярват, че ако ги няма
към децата им наднича
друга майка - по-голяма
и ги пази и обича.

Мария Донева

di_ani каза...

Честит празник на всички ви,
Честита Голяма Богородица!
Траяна,
Мария,
Мария,
Ива,
Катерина,
Пепи,
Ева,
Мира,
Роси,
Дани,
Дора,
Вярвам, че днес сте успели да почувствате силата, спокойствието и въздействието на Богородица-
Желая от сърце здраве, закрила, мир и надежда за вас и вашите домове.
Така хубаво го е написала Мария Донева, да е честит и нейният празник! -
"към децата им наднича
друга майка - по-голяма
и ги пази и ." - Дано!