неделя, 18 септември 2011 г.

Патладжан, син домат или луда ябълка

Красив, в своята бляскава тъмно лилава окраска, но и мистичен, патладжанът е известен с много имена и сортове, някои от които са доста незавидни. В продължение на векове, патладжанът е ужасна репутация и се отглеждал повече като декоративно растение, от колкото като източник на храна. Ранните патладжани са били много по-горчиви от култивираните сортове, а и поради принадлежността си към семейство "картофови", навремето са го смятали за отровен. Когато европейците за пръв път се сблъскват с него го окачествяват с етикет на "луда ябълка" - на италиански наименованието на патладжана се е запазило като  Melanzane /от латински Mela insana, или "ябълка на лудост"/. Ботанически, патладжанът е плод, близък роднина на домата, макар че в кулинарията се използва като зеленчук. и не е случайно, че в някои части на страната се нарича син домат. С времето патладжанът се превръща в един от най-важните зеленчуци в ориенталската и средиземноморската кухня заради неговите уникален вкус, консистенция и порести текстура, а в Индия го наричат "Кралят на зеленчуците". И още: патладжаните са с много ниско съдържание на калории и мазнини, но богато съдържание на разтворими фибри; съдържа добри количества на много от основните групи B-комплекс витамини (витамин B5; В6, В1, В3) ; източник на минерали /манган, мед, желязо и калий/, а синьо лилавата кожа - мощни анти-оксиданти; ще добавя фолиева киселина, витамини С и К. Обичам да припомням полезните качества на продуктите и така тяхното използване ми изглежда още по-смислено и целенасочено.
Нещо интересно: През V век в Китай сред елегантните дами господства модата на сребристо-черната усмивка. Този ефект се постигал освен другото с търкане на зъбите с кожата на тъмния патладжан.


Чела съм, че човек или обича или не обича патладжан – е, ние сме от обожаващите го. Така обединих моя поглед към тези няколко познати рецепти за вкусно и апетитно присъствие на патладжаните на нашата есенна трапеза. Ще започна с известната:


Капоната /сицилианска капоната, капоната ди меланцане/
 Продукти и технология за приготвяне:
3 супени лъжици зехтин
1 чаша нарязан целина
1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
1 червена чушка, нарязана на ситно
1 голям патладжан, нарязан на кубчета
1 ч. чаша домати /нарязани/
¼ чаша стафиди
3 супени лъжици каперси
½ ч. чаша маслини, каламата, нарязани
1 щипка лют пипер по желание
1 супена лъжица захар
2 супени лъжици червен винен оцет
сол и черен пипер на вкус
пресен босилек


Патладжанът се нарязва на кубчета, посолява се и поставя в студена вода,за около 20-30 мин.,  да се отдели горчивият вкус на соланина. Отцеждат се и подсушават.
В голям тиган на средно висока температура се задушават нарязаните на ситно лук, чушка и целина със зехтин за около 5 минути, или докато зеленчуците започват да се готвят и станат полупрозрачни. След това се добавя патладжана и щипка лют пипер /по желание/ и се готви още за около 3 минути.
Добавят се нарязаните домати и стафиди, като се намалява силата на огъня, готви се в продължение на 20 до 25 минути, докато всички зеленчуци са омекнали и водата се е изпарила.
Накрая се поставят каперсите и маслините и овкусява със захарта и оцета за още около  минута. Поръсва се  със сол и черен пипер на вкус, листа пресен босилек.

Пресен хляб допълва ястието, което става още по-ароматно, ако се остави да престои.




И още нещо лесно и бързо, вкусно с патладжан – в оригиналната рецепта е оприличен с хумус, но в съставките не присъстват характерните за близкоизточната хранителна паста нахут или тахан /сусамов/, така че, аз го окачествих като дип, не че наименованието би имало някакво особено значение.




Дип от бял боб с печен патладжан
/ White Bean and Roasted Eggplant Hummus/
1 патладжан,почистен и разполовен по дължина
зехтин, сол и подправки по желание
1 ч.чаша бял боб, сварен и отцеден
¼  ч.чаша зехтин или повече (1/3), на вкус
1-2 с.л. лимонов сок или на вкус
1 скилидка чесън, сурова или няколко, печени заедно с патладжана
1 с.л. магданоз

Краставица и зелена салата за гарниране

Патладжанът се пече във фурна (около 20-25мин.) или в МВ, намазан с подправките и малко зехтин и оставя да се охлади, след което се обелва. В купата на кухненски робот се поставят патладжан, фасул, магданоз, лимонов сок, чесън, ½ ч. л. сол и ¼ ч.л. пипер. Пулсира се, докато сместа е едро нарязана. С работеща бъркалка постепенно се налива ¼ ч. чаша зехтин, докато сместа стане кремообразна. Подправя се, ако е още необходимо, на вкус.


Сервира се с нарязана краставица и зелена салата.


И тук, пресен хрупкав хляб си пасва чудесно.

 Опитайте...

29 коментара:

Mарияна каза...

Ди, благодаря за информацията. Не бях запозната с качествата на патладжана. Този дип е фантастичен!

Lety каза...

Диди,
предложениятета са просто прелест!
ние със половинката сме от хората, които много обичат патладжани, децата не ги ядат, което не ми пречи да приготвям за нас :)
Тези дни май сме на една вълна, защото вчера в блога обобщих 6 рецепти за патладжани, ама нищо чудно - сезон им е :) С удоволствие ще се възползвам от твоите прекрасни предложения - особено от дипа, много ми допадна.
А снимките са чудесни, толкова апетитни!
Прегръдка и хубава неделя!

Dani каза...

Дианка,
както винаги много полезна информация!
Обичам патладжан и обожавам всякакви дипове!
Хлябът е много интересно навит на шишове :)
Прегръдки и хубава неделя!

rusanka каза...

Диди,
страхотна патлажанена презентация!
Всички рецепти са невероятни и представени както винаги с прекрасни снимки! Много ми харесаха и спираловидните хлебчета!
Поздрави и сърдечна прегръдка!

Lina каза...

Мммммм денят ми стартира с прелестни предложения! Всичко ми изглежда страхотно ! Обожавам патладжан и задължително ще изпробвам :-) Усмивки от мен и една прекрасна нова седмица

Анонимен каза...

Този дип с боба е гениален! Не ми беше идвала наум такава комбинация. Моментално ще се направи!!!

Moni.M_T каза...

Много интересна информация и прекрасни и апетитни нови предложения.
Диана, идеята ти за хлебче навито върху шишче с страхотна и ще се възползвам от нея.
Приятен почивен неделен ден!!!

traiana каза...

Страхотни предложения и както винаги подробна информация! най - ми хареса определението "Луда ябълка" не бях го чувала:)Снимките са невероятно апетитни, просто разкошни!
Траяна

Vili Konova каза...

Дианче, този патладжанен пост ме залепи за екрана дълго време.Неподражаема си при поднасянето на храната, а на патладжаните си отредила специално внимание.
Поздрави!

fedora каза...

Ди, много красиво и много вкусно изглеждат всичките предложения! А тези хлебни спирали са страшни!!!
У вас винаги е вкусно! :)

Milena каза...

Обожавам патладжан и твоите предложения запазвам в папка "любими"! Този дип и хлебчетата изглеждат просто невероятно! Страхотна презентация, Диани!

Поздрави и успешна нова седмица! :-)

ellyganova каза...

Диди, както винаги при теб е красиво и вкусно и пълно с чудесни идеи!
Беше ми интересно да прочета информацията за патладжана.
Поздрави :)

Unknown каза...

Предварително се извинявам за емоцията,но съм си такава!
:*):*):*):*):*):*)...
БРАВО,КРАСОТА,СТИЛ,ВКУС,ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВКУСНИ РЕЦЕПТИ<НЕВЕРОЯТНО ПРЕДСТАВЯНЕ,УНИКАЛНИ СНИМКИ И СТАЙЛИНГ!
Благодаря за положения труд около цялата публикация!
Ти си невероятна жена и голям естет!
БРА-ВО!Браво...

Анонимен каза...

Случайно попаднах на вашия блог докато търсех една рецепта...Намерих я и я изпробвах веднага...И като разгледах какви чудесни неща споделяте с хората се ядосвам как по раничко не съм ви открила...Браво, моите поздравления, ще ви следя и каквото мога да направя от вашите рецепти с удоволствие ще го направя и ще споделя.
Поздрави,
Даниела

Роси каза...

Дианка,кое по-напред да приветствам от тази пъстра,цветна и вкусна палитра?!Патладжанчето е супер,дипчето е много обещаващо вкусно,но най-много ми допада оформлението на спиралките и си крадвам идейката с твое позволение!:))

С пожелание за един усмихнат неделен следобед!

Marta каза...

Изглеждат чудесно, и двете патладжанени предложения са супер. У нас само аз съм почитателка на патладжана и се лишавам от него със скръб в сърцето, тази година нито веднъж не съм приготвяла - дори и пържен патладжан. Вчера Лети, днес ти ми бъркате в раната с тези изкусителни предложения

и тези хрупкави спирали изглеждат така апетитно...
сега обаче съм решила вече да опитам лангоши и съм си набавила всичко необходимо, дори сварих картоф и отивам

Lulu каза...

Фантастични рецепти! Много вкусно звучи и патладжана и дипа!

Unknown каза...

Дианче, страхотни предложения! Много обичам патладжан и всички негови превъплащения, много интересни рецепти :) И аз ще ги изпробвам! Сърдечни поздрави и усмивки :)

pep-4o каза...

Диди, предложенията са много апетитни, но и аз харесах повече дипа с патладжан и съвсем скоро ще приготвя по рецепатта ти.
Много апетитно, с тези хлебни спирали!

Поздрави и хубава есен на теб!

Еoc каза...

Дианка, все много вкусни неща при теб :) Искам всичко :)
Много обичам патладжан, половинът - не :) тежко се живее така :)
Хубав утрешен ден от мен!

Maria Pepeldjiyska каза...

Диани, и ние сме от обожаващите патладжани във всякакви вариации. Твоите са брилянтни!А тия хлебни завъртулки просто ме карат да разкъсам монитора...
Спорен и усмихнат ден!
Мария

Гуинет каза...

Колко дълго съзерцавах и се връщах към тази публикация! Вкусни, интересни и различни предложения, които много ми допаднаха! И ние сме от обожаващите патладжана, макар че имаме лекарски ограничения:) Прекрасна седмица пожелавам!

Moni каза...

Дианка, прекрасна и много силна патладжанена фиеста! Може и да съм пристрастна, защото съм заклет фен на този зеленчук, но това, което ни предлагаш е невероятно вкусно.:-))
Смятам да се възползвам от рецептите ти, докато се намират още патладжани.
А хлебчето, така навито на шишчета, е много оригинално.
Сърдечни поздрави и хубави предстоящи почивни дни!

DSdiva каза...

Ах, този хляб на спирали е перфектно допълнение към рецептата с патладжан :)

di_ani каза...

Марияна,
Лети,
Дани,
Роси
Лина,
Анонимен,
Мони,
Траяна,
Вили,
Ина,
Милена,
Ели,
Катерина,
Анонимен,
Еликсир,
Марта,
Руми,
Ева,
Пепи,
Зори,
Мария,
Гуинет,
Мони,
Ива,
Ще започна с благодарност към всяка една от вас. Благодаря от сърце за милите коментари и приятелски чувства - те са взаимни. Всяка една от вас предлага впечатляващи кулинарни идеи, на които аз се възхищавам.

Много се радвам, че ви допадат тези есенни рецепти. Не подценявайте вкусотията на сицилианската капоната, вкусът е по- различен. За хлебните завъртулки - леко намазвам дървените шишчета с мазнина.
А за всички обичащи патладжан, възможностите за неговото използване за неизчерпаеми и новите рецепти на Лети, Дани, Пепи потвърждават това /дано не пропускам някого/.

Патладжанената фиеста продължава:)
Поздрави и усмивки, Диана

Анонимен каза...

И двете патладжанени рецепти са чудесни/и аз съм от категорията обожаващи патладжан, но тази година нещо малко готвих/, а от идеята за хлебчетата от последната снимка ще се възползвам още довечера, че имам от снощи останало тесто за пица.
Весела

di_ani каза...

Благодаря, Веси,
наистина понякога така се случва, че макар да обичаме нещо, друго минава с по-голям приоритет. Патладжаненият сезон е в разгара си, има още време.
Поздрави, топла и усмихната есен, Диана

Fazemos de Conta каза...

Diana, you amaze me with each post, every recipe.
Eggplant is a vegetable I most appreciate. My husband's family is Italian and they also appreciative dishes with eggplant. Beautiful photos as always.
Lúcia

di_ani каза...

I am very happy that I write, Lucia.
I love eggplant and it really has many recipes.
Thanks a lot, smiles and greetings, Diana