понеделник, 15 октомври 2012 г.

Световен ден на хляба и плетено млечно хлебче Едно кратко включване с анонс - всяка година 16 октомври се отбелязва като

Световен ден на прехраната / хляба
/World Food Day /World Bread Day/.
World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!
 
Инициативата за организирането на световното събитие е на UIB - Международния съюз на хлебарите, в който членуват хлебари, производители на тестени и на сладкарски изделия от 35 държави.UIB призовава всички свои членове да реализират кампании, представящи както актуалното в производството и предлагането на хляб, така и неговата история.
Неговото поредно издание има  тема за 2012г. "Земеделски кооперации - ключът към изхранването на света". Моето първо участие бе с пълнозърнест хляб с орехи, миналата година избрах една идея за питка със сирена, и тази година е нещо подобно -  
плетено млечно хлебче


Плетено млечно хлебче

Продукти /за един голям или две по-малки/
3 -3 ¼ ч.чаши брашно
20 гр. прясна мая
½ ч.чаша топло мляко
½ ч.чаша кисело мляко
3 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
½ к.л. сода бикарбонат
1 яйце

За доомесване и оформяне:
¼ ч.чаша брашно за доомесване, при необходимост
25 гр. маргарин и 25 гр. масло (стайна температура), или олио
1/4 ч.чаша нарязани орехи

1/4 ч.чаша стафиди
1/4 нарязан камембер 
 

За намазване
1 жълтък
1 ч.л. вода
1 ч.л. олио

След изпичане, по желание:
1 с.л. олио
1 ч.л. вода
1 ч.л. мед


1 ч.чаша на 240 мл.

Маята с ¼ чаша топло, но не горещо мляко, 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно се замесва на кашичка и оставя да се надигне за около 10-15 мин.
Смесват се 3 – 3 ¼  ч.чаши брашно /¼ ч.чаша се оставя за доомесване/ със солта и към него се добавят закваската, яйцето, киселото мляко със содата и олиото.
Продължително се омесва еластично тесто, на ръка или с миксер. Оставя се да втасва в омазнена купа за около 1 ½ часа или до двойно увеличение на обема.
Тестото се разделя на 3 топки. Всяка една топка тесто се разточва на елипса.  Намазват се с разтопен маргарин и масло, поръсват се с различните плънки /орехи, стафиди и сирене/ и навиват откъм дългите страни на руло. Сплита се  плитка и поставя  в тава, омазнена и покрита с пекарска хартия.
Намазва се с още мазнина и оставя да втасва около 45 мин.


Фурната се загрява на 175-200С.,  хлебчето се намазва с оставения жълтък, разреден с 1 ч.л. вода и 1 ч.л. олио.
Поставя се да се пече в загрятата фурна за около 30 - 40 мин. или до зачервяване и готовност със суха клечка. След първите 10 мин. може да се покрие с фолио.


След изпичането се изважда от фурната, може да се намаже за блясък и омекване с малко мазнина, мед и вода. Оставя се да се охлади на решетка за около 30 мин. и е готово - не парещо, но топличко и много ароматно...


Опитайте...