петък, 26 октомври 2012 г.

Димитровден е...

 Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец 

се чества на 26 октомври всяка година от Българската православна църква
Разрешава се вино и елей. И празник.


Свети Димитър е един от любимите светци на българина.
Димитровден е изпълнен с много гадания за предстоящата зима и година: ако месечината е пълна - пълен ще бъде и кошера с мед и ще се роят пчелите. Вечерта срещу празника, овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея се смятало, че зимата ще е дълга, тежка и студена.
В нощта срещу Димитровден небето се отваря и молитвите на праведните хора стигат до ушите на дядо Господ. Когато молбата е богоугодна, той дава знак, че я е чул.
Характерно е и обредното гадаене по първия гост стъпил в дома /полазник/, добър и заможен ли е госта, такава ще е и годината.
Св. велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви е роден  в Солун през 3 век, неговият баща бил управител на града, а по религиозни убеждения - християнин. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал. Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца. Българи и сърби го почитат като патрон на цялото славянство.
В иконографията се изобразява като светец конник, който язди на червен кон, а в ръка държи копието си, с което убива военачалника Лий. 
Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Диомитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка. Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба - отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие в 306 година.Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и гроба на св. Димитър в Солун бил построен малък храм. В него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика. От тях потекло благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Заради чудотворната сила на мощите му, св. Димитър бил почитан като покровител на гр. Солун. За мироточивите му мощи се говори в паметници от Х век. Днес мощите на св. Димитър се съхраняват във великолепната базилика, издигната на мястото на малкия храм. В деня на неговата памет в Солун се стичат поклонници от цял свят.

На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле - с петел ако именника е мъж и с кокошка ако е жена. Но тази година се пада в седмичен ден за пост и се разрешава риба.Също на масата се слага варена царевица, пестил, рачел, тиква,  пита с ябълки  или печени ябълки.

Вече съм писала, че по стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника за да е блага зимата. Името Димитрий означава "посветен на Богинята Деметра", "земеделец". Цветята се увиват с ален конец за да са здрави именниците цяла година.
На този ден имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.


Честит Димитровден !
Специален празничен поздрав и красиви благопожелания към Дими и Диди,
и всички празнуващи
за здраве, късмет и много щастие!

8 коментара:

Роси каза...

Точно преди седмица посетих базиликата и мощите на св.Димитър,за които разказваш,Дианка!
Много слънчев и усмихнат празничен петък пожелавам!

Dani каза...

Честит празник, Дианка!
И нека зимата е благосклонна към нас!
Прегръдка!

Екатерина каза...

Дианка, първо за теб се сетих днес- винаги на празник се отбивам:), Чудесен пост, както винаги! Поздрави!

Maria Pepeldjiyska каза...

Скъпа Дианка, ако празнуваш и ти на този ден - жива и здрава да си, и ти и семейството ти! И да гушнеш бебока от мен!
Мария

Didi Bunova каза...

Честит и светъл празник, Дианка!
Сърдечни благодарности за поздрава!

di_ani каза...

Благодаря ви момичета и
хубав празник!
Сърдечни поздрави и усмихнати есенни дни, Диана

Dimitrana S. каза...

Прегръщам те, Диани :-)

di_ani каза...

Голяма прегръдка и от мен, Дими!
Сърдечни поздрави и усмихнати есенни дни, Диана