събота, 9 март 2013 г.

Задушница и Месни заговезни преди Великия пост

Днес е съботната голяма Задушница преди Великия пост, когато извършваме помен в чест на мъртвите. Съботата е определена за задушница, защото на следващия ден, Неделя на Месни заговезни, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.

  
Да припомня, че  Неделя Месопустна, популярна като Месни заговезни 
е православен църковен празник, осем седмици преди Великден и  
трета подготвителна неделя за Пътя преди Великия пост.

Знае се, че тази неделя отстои 56 дена преди Възкресение Христово. Славянската дума "месопуст" отговаря на гръцката „апокреос” и означава „лишаване от месо”. Днешния ден се нарича още и Неделя на Страшния Съд. Това е третата неделя от триседмичния период преди започването на Великия пост. През това време богослужението започва да включва песнопения от Триода - литургическа книга, която съдържа богослужбите от Неделя на митаря и фарисея, десета преди Пасха (Великден), до Велика и Свята Събота. На този ден Църквата напомня Съда на всички хора, които ще застанат пред Божия трон в деня, когато Христос отново ще се върне в славата Си.


Неделята е месопустна, защото от този ден до Великден християните престават да ядат месо. Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост обаче църквата позволява през следващата седмица да се консумира мляко и всичко, произведено от него. Вечерта на месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия (обикновено кокошка/пиле, яде се и свинско) и се заговява  месо.


Ден след Месни заговезни, тази година на 11 Март, по календара за църковните празници започва началото на Великия пост. наречен Чист /Песи/ Понеделник

 На 11 март Българската православна църква почита паметта на Свети Софроний ВрачанскиСтойко Владиславов е родом от Котел и сам описал живота си в книгата “Житие и страдания грешнаго Софрония”. Той е известен и като първия преписвач на епохалния труд на Паисий Хилендарски – “История славянобългарска”. Учител, станал свещеник, страдал от турците. Овдовял, приел монашество, брат на Къпинския манастир, Великотърновско, с име Софроний - възведен епископ Врачански. 

Следващата седмица и идна неделя са известни като „Неделя на Всеопрощениетоили просто „Прошка“, защото всеки член на семейството иска и получава прошка от по-възрастния за изминалата година. По християнски обичай през дните от месни до Сирни заговезни по-младите посещават домовете на по-възрастните - родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението.

Още тук и тук...

2 коментара:

Буба каза...

Ди, улавям се, че вече отдавна не следя църковния календар, а твоя блог! Имаш уникален начин на поднасяне на толкова информация, с толкова много история и предистория и толкова точни и ясни съвети за всеки важен празник от календара, че за мен е трудно да си представя как намираш сили да поднесеш всичко това и да го придружиш с кулинарни предложения от такава класа! Възхищавам ти се чистосърдечно и ти благодаря за труда, който полагаш!

di_ani каза...

Много мили думи, Буба, благодаря ти от сърце!
Радвам се, че така поднесеното напомняне, защото повечето от празниците вече са популяризирани, има смисъл не само за мен. Аз го правя с удоволствие,
сърдечни поздрави и хубави пролетни дни, Диана