неделя, 24 март 2013 г.

Постни нахутени палчинки - тип "Socca"


В първата неделя на Великия пост избрах да предложа нещо удачно за солен и сладък вариант, в същото време подходящо и не само по време  на пости. Споделям разбирането за разумно постене, а не толкова намерението за приготвяне на някакви постни „специалитети’. В тази връзка съм се заредила с някои здравословни продукти на първо време – освен традиционните различни видове сурови ядки и сушени плодове, допълних и амарант /който намирам за страхотен/, познатото нахутено брашно, популярния шоколад от рожков и класика на тахан отсусам и лен, които вече няколко пъти използвах, още преди постите. Сега няма да припомням и пояснявам полезните им качества, имам други идеи за тяхното приготвяне и тогава ще спомена по нещо.
Започвам с Socca, /Farinata, която също скоро искам да приготвя; socca, или cecina/ - вид нахутени палчинки, популярни в средиземноморието – тънка или по-дебела безквасна палачинка с брашно от нахут и произход в Генуа, а по-късно и по брега на Лигурско море - от Ница до Пиза. В автентичен вариант тесто от нахутено брашно в смес от вода и зехтин, се изпича във фурна. Този вид брашно се използва в много ястия от Средния Изток и вероятно е въведена в Южна Европа по време на арабски нашествия. Подправки, форми и вариантите вече са наистина много, аз взаимствах рецепта за  тънък нахутен креп  и една идея за оформяне в подобие на конус от оризовата хрупкава Dosa. С по-меката консистенция и вид на използваните брашна не се постигна същият ефект, но като разнообразие при поднасяне, ми допадна.
Малко за нахутеното брашно /Chickpea flour (besan)/: съдържа висок процент на въглехидрати, но не и глутен, въпреки това, в сравнение с другите брашна, има относително висок процент на протеин и задоволително количество фибри.


 Постни нахутени палчинки  - тип "Socca"
  /по идея и рецепта от Chickpea Crepes/


Продукти за 12 палачинки
1 ч.чаша нахутено брашно
1 ч.чаша пшеничено брашно
1 ч.л.сол
2 с.л. зехтин/олио
2 ч.чаши вода, топла
1 ч.л. захар

1 ч.чаша = 240мл.
Смесват се двата вида брашно със солта, захарта и зехтина. Налива се постепенно водата, като първо се оформя кашичка, след което разрежда. Оставя се да отлежи в продължение на най-малко 30 минути, като може да се съхранява в хладилник за един ден или два.

Приготвяне - по класическа технология - Леко се омазнява  затопления на средна температура тиган.  Разбърква се тесто и след това се изсипва 1/4 чаша от него в горещ тиган. Наклонява се тигана с кръгови движения, така че тесто да обхване целия тиган. Пече се в продължение на няколко минути, докато на повърхността се появят мехурчета. Леко се освобождават краищата на палачинката и се обръща. Пече се  в продължение на още 30 секунди след това изважда и сервира или запазва в леко топла фурна.


Или конусообразно, онагледено в това видео.


Пълнежът е по избор –
постни гъби със спанак по идея от любими наши Постни емпанадас - със спанак и гъби.


Или пресни  плодове с конфитюр и таханова паста с мед /съотношение 1:1/


И двата варианта са поръсени с пуканки от амартант - за тях по-късно.


Опитайте...

9 коментара:

Иглика каза...

Поздравления за нахутените палачинки, изглеждат прекрасно, а са и вкусни и полезни! Хубава неделя!

Gergana Lazarova каза...

Диди, прекрасни са! Толкова красиво и апетитно изглеждат... Ако се престраша, ще опитам някой път. Току-виж надвия твоите палачинки.
Сърдечни поздрави!

Еoc каза...

Страхотни палачинки конуси :) и много интересна рецепта, Дианка! Бих опитала с удоволствие!
Хубава неделя от мен и целувки!

avocett каза...

Много ми хареса идеята за това оформление на палачинките, определено ще го изпробвам :)).
Благодаря ти, че сподели и рецептата за нахутените палачинки, заинтригува ме :).
Лека вечер и успешна нова седмица,
Гери

Dani каза...

Дианка, чудесно предложение!
Поднесено с финес!
Любител съм на киноа, но амарант не съм опитвала още!
Прегръдка и хубаво настроение през новата седмица!

traiana каза...

Много са апетитни, Дани! А видеото ми бе от полза и ще опитам и аз!

Tania каза...

Много актуални,Диди!Винаги си била креативна!Поздравления за хубавите снимки и отличното представяне!Успешна нова седмица!

tillia каза...

Имам нахутено брашно, ще опитам !
Поздрави!

di_ani каза...

Много ми е радостно, че нахутените плачинки и това, по-различно оформяне ви харесва.
Иглика,
Гери,
Зори,
Гери,
Дани,
Траяна,
Таня,
Тилия,
Трябва да спомена, че поради безглутеновия състав на брашното, макар и без мляко, и яйца получените палачинки не са жилави.
Бъдете здрави, щастливи и усмихнати през настъпващата пролет, Диана