петък, 3 май 2013 г.

Петък на Великата седмица

Към края на страстната седмица сме и
православната църква отбелязва кръстната смърт на Иисус Христос -
най-тъжният и най-тежък ден за Божия син,
претърпял безброй поругания, мъка и неимоверни страдания.
е денят, в който Божият Син умрял, разпънат на кръст,
за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството

На Велики петък бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете е Неговото опело.
Той бива разпитван, вина Му вменили, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда (вж. глави Мат. 26, 27, Марк 14, 15, Лук. 22, 23, Иоан 18). В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове", принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота.

По време на богослужението от олтара се понася Плащаницата и се извършва опелото на Господа сред бели цветя. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от тях се нарича "Плачът на Богородица" - молитва в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя Син и Го призовавала, произнасяйки скръбни слова. След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от престола и я полага в "гроба" в центъра на храма.
Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста. През целия ден на Велики петък не просто се минава под масата за сполука и за здраве, а символично поклонение на Божия гроб, пред Христос. Свещеникът раздава на миряните цвете, което да напомня за Възкресението, което предстои.

Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно е на неговата смърт и погребение. В петък никой не подхваща каквато и да е работа и се подготвят обредните хлябове.


Вече завършва Страстната седмица -
в очакване на празника на празниците – Пасхата, Възкресение Христово.

3 коментара:

Екатерина каза...

Дианка, пожелавам ти Светли празници, вкусни ястия и красиви и здрави яйчица!

Dani каза...

Дианка, светли и благословени празници!
Прегръдка от мен и много слънчево настроение!

di_ani каза...

Много ви благодаря, момичета -
Катя,
Дани,
най-сърдечни поздрави и пожелания за светли и благословен Великденски празници, Диана