събота, 14 септември 2013 г.

Отива си лятото, идва есента...

Започвам с този рефрен от красивата песен на Мери Бойс бенд: И никой не разбра, отива си лятото, идва есента…“ Почти средата на септември - силният дъжд и вятър, прошарените дървета и първите паднали листа, отлетелите лястовици - тя, есента напомня, че вече настъпва.  

И предстоящите дни, като че носят своя есенна окраска - учениците се готвят за първия учебен ден, народните ни обичаи и празници също са обвързани с края на лятото и началото на есента. Вярва се, че в нощта срещу Кръстовден, небето се отваря и се излива Божията благодат, а денят и нощта се кръстосват – стават равни. Само няколко дни по-късно се честват основните ценни добродетели, който ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 

 


Пръв в поредицата се нарежда големият християнски празник - Кръстовден


Празникът е установен във връзка със следните събития в историята на Христовата църква: 1.Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики; 2. Намирането на светия Кръст на Голгота; 3. Връщането на животворящия Кръст от персийски плен.


На този ден 14 септември /(27 септември стар стил) Църквата приканва вярващите да отдадат благоговейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понася страдания заради човешкото спасение; на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта. Той е символ на вяра и боголюбие, знак на принадлежност към християнството. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът.  По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст
Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Къна, Кънчо, Ставри.



Ден след това, на 15 септември, /а тази година на 16-ти/, 
следва познат и вълнуващ училищен звън:



Отново на училище и на добър час!

Харесах идеята да подсладим празника и прехода: отива си лятото, идва есента,
 с нещо типично  лятно -  сладолед, с круши и карамел,


и нещо по-есенно -браунис със сметана и шоколад :)




На следващия ден,  17 септември,
които чрез оставения им завет внушават, че човек не може да бъде мъдър, ако няма вяра, ако няма надежда за спасение и любов към ближния.

 "Човек не може да бъде мъдър,
ако няма вяра, ако няма надежда за спасение и любов към ближния". 


"А мъдростта, която иде отгоре, е първом чиста, после мирна, снизходителна, отстъпчива, пълна с милосърдие и с добри плодове, безпристрастна и нелицемерна" (Иак. 3:17)*. 

Това е познатото предание

В честното си съпружество София родила три дъщери, на които дала имената на трите християнски добродетели: първата нарекла Вяра, втората - Надежда, а третата - Любов. 
Тя възпитавала дъщерите си като премъдра майка: стараела се да ги научи да проявяват в живота онези християнски добродетели, чиито имена носели. Децата растели, растели в тях и добродетелите...", София и дъщерите й не скриват своята вяра и я изповядват открито, Вяра - на 12 години, Надежда - на 10 и Любов - на 9 години загиват в страшни мъчения за Христовата вяра през 126 г. Майка им София останала на гроба им и след три дни молитви починала с вярата, че отива при дъщерите си. 

 


Имен ден празнуват: София, Сока, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен.
 

Почитайки основните християнски добродетели вяра, надежда, любов и мъдрост повечето хора на този ден  си пожелават сърцата им да бъдат пълни с любов, приемайки мотото, че:

"Когато си изпълнен с любов, ти имаш всичко - 
надежда, която те крепи; вяра, която ти дава криле и жажда за живот".

Хубави празници, успешни, цветни и вдъхновени есенни дни!


10 коментара:

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Честит Празник, Дианче! Здраве и благополучие ти желая! При теб винаги мога науча нещо ново за църковните Празници и ти благодаря!

traiana каза...

Честит празник, Дианка!Слънчева и прекрасна есен!

Magia da Inês каза...

°º✿♫
°º✿ Olá!
º° ✿✿

Passei para uma visitinha.
Bom fim de semana!
Beijinhos do Brasil.
♫° ·.¸.•°♡♡♫° ·.

Екатерина каза...

Честит Кръстовден, Дианка! Здраве и благоденствие в домът ви! Прекрасни да са и другите празници през септември! Прегръдки!

Irma каза...

Благодаря!
Да е златна и благодатна есента и за тебе, Дианка!
Хубави, весели празници!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце:
Снежи,
Траяна,
Кате,
Ирма,
Хубави празници,
слънчеви, усмихнати и благодатни есенни дни, Диана

Magia da Inês,
Thank you very much,
beautiful autumn days and smiling, Diana

Живка каза...

Златна и успешна есен и да теб,Дианка!

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Честити празници ,Диана ! Толкова хубаво си описала есента - любимия ми сезон ! Нека бъде златна и благодатна ! С поздрав !
Хубаво начало на новата седмица !

daniela64 каза...

che dolci deliziosi hai realizato. Un abbraccio, buon inizio di settimana Daniela.

di_ani каза...

Живка,
Ивана,
много ви благодаря!
Обичам този сезон и ви желая щедра, благодатна и усмихната есен.
Daniela,
thanks a lot -
I wish you a beautiful and smiling autumn, Diana