събота, 30 ноември 2013 г.

Денят на Андрей Първозвани

 В последният ден на ноември е Андреевден, 
Православната църква чества
Светия всехвален апостол Андрей Първозвани


Вярва се, че "на Едрей всичко наедрява" - здраве, богатство, включително денят.


Св. Андрей, брат на апостол Петър, е първият избран за апостолско служение, пръв от апостолите е бил повикан и е тръгнал след Христос. Името му често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет ечемични хляба и две риби.

Още за неговото житие  и народни предания
Андреевден народният календар нарича "Мѐчкинден", е пряко свързан в представите на народа ни с прехода от есента към зимата. Нашият народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Българите наричат празника “Едрей”, “Едринден” "Мѐчкинден". Вярва се, че "на Едрей всичко наедрява" - здраве, богатство, включително денят. Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи, че “На Едрей денят започва да наедрява колкото едно просено (житно, маково или синапено) зърно”. Всеки се стреми да подхване някаква работа на Андреевден с вярата, че тя ще бъде спорна, дори рискови начинания - заради храбростта, която носи Първозваният те ще бъдат увенчани с успех.
Трапезата за Андреевден не може да мине без варена царевица, жито, боб, леща, грах, просо и ечемик. Особено популярна е варената царевица, като една от традиционните храни за този ден.


На този ден имен ден празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка.

Хубав празник!

3 коментара:

Anyto каза...

Честит имен ден на всички именици! Да са живи, здрави, обичани и щастливи! И моето дете е именичка днес! Да ни е жива и здрава!

Magia da Inês каза...

✿⊱°•.¸
Passei para uma visita.
Bom feriado, dia de Santo André!
Seu blog tem receitas maravilhosas, além de lindas fotos dos pratos.
Essas almôndegas e a salada do post anterior estão tentadoras!...
Nunca pensei numa mistura tão preciosa: rabanete e pepino, bela combinação de sabores.

❥ Bom fim de semana!
Beijinhos.♩♫♬°º•.¸
Brasil.°º✿

di_ani каза...

Честит празник на детенцето ти, Анна, чудесен покровител си има, нека я дарява със здраве, закрила и много, много щастие, Диана

Ines,
Many thanks for the visit and kind words,
I'm glad you like it here
greetings to you in the holiday, Diana