неделя, 1 декември 2013 г.

Вегетарианска паста с гъби и черни маслини


Идеята вегетарианската паста с гъби и маслини не е кулинарна новост, а тест на заложените програми за мултифункционалност в Philips Multicooker. Има нещо по-особено в технологията на приготвяне, което провокира интереса ми, а хубаво приготвената, /макар и лесна/ паста  е деликатна храна... 
Споменава съм възможността му да съвместява няколко уреда в едно: за варене, задушаване, готвене на пара, пържене, затопляне и квасене на кисело мляко и печене, повечето вече опитах. Продължавам, в технически и консуматорски смисъл да оценявам конструктивния замисъл на заложената 3D технология за загряване, при която топлината обгръщаща съдържанието отвсякъде, разпределя се равномерно и поддържа по-ефективно, а благодарение на регулируемия клапан за контрол на налягането, продуктите запазват най-ценните си хранителни вещества.
Една от програмите на  Philips Multicooker е удобството за варене на ориз и паста RICE/RASTA. Този режим е предназначен за готвене ястия от зърнени култури - просо, елда, ориз, ечемик и бобови растения (грах, фасул, които трябва да се накиснат предварително). Проектираният принцип на работа е свързан с изпарението на вложената течност, той е автоматичен и времето в него не се регулира. След като водата се абсорбира в продукта, програмата продължава на режим подгряване. По такъв начин, с вариране на количеството течност, може да се регулира плътността и степента на сваряване /ал’денте/ на полученият продукт.
Особеност и удобство при приготвянето на паста в Philips Multicooker е използването само един съд, нещо различно от класиката, където варим пастата с много вода, в друг съд овкусяващите съставки и обединяваме. В случая се залага сурова паста към подготвена зеленчукова /или месна смес/, налива се сравнително малко количество вода и оставя да се готвят заедно. Вече е видно, какво допълнително провокира интереса ми… При варенето на паста в комбинация на ястие, може да се използва и програмата за задушаване, но желанието ми бе да проверя специализирания режим. Проверих го неколкократно: с ориз, само паста и сега ястие с паста - чувствителни храни, относно запазването на желаното съотношение: добра кулинарна готовност и запазен външен вид. Резултатите са повече от задоволителни, харесани и одобрени - в случая не консумирахме сварена паста с доматен сос, гъби и маслини, а едни общ букет от обединен вкус и наситен аромат. 


Вегетарианска паста с гъби и черни маслини в Philips Multicooker


Продукти:
200 гр. паста /около 3 мерителни чашки/
2-3 с.л. мазнина /зехтин или олио
1 глава кромид лук
200 гр. гъби
1 пресен домат
180 гр. доматено пюре
540 мл. топла вода
100 гр. черни маслини
сол, черен пипер на вкус и чесън, по желание
10-на листа пресен босилек
див лук, чери доматчета и босилек за сервиране.

1 мерителна чашка /пълна /Philips Multicooker  = 180 мл.

Зеленчуците се почистват и нарязва- гъбите на по-едро, доматите и лука – на кубчета
В съда на Philips Multicooker се поставят мазнината, нарязаните кромид лук и гъбите, които се овкусяват със сол, съобразно солеността на маслините и черен пипер на вкус.  Натиска се бутона MENU и избира програма за готвене FRY. Натиска се COOKING TIME и задава време за пържене 10 –минути. Следва натискане на бутона START и разбъркване от време на време. По – късно, след 5-8 минути се добавят доматите /пресен и пюре/, които също се запържват. Накрая - пастата, маслините, водата и листата босилек. Овкусява се със сол и черен пипер.
Затваря се капака и избира чрез бутона MENU програма за готвене RASTA – около 40 минути., или програма STEW  за 30 минути. Стартира се, чрез бутона START,  а след предвиденото време се отваря и … пастата е готова.
Когато програмата приключи, автоматично се преминава в режим KEEP WARM.


Традиционният начин за приготвяне е с разделяне на етапите – пастата се сварява „ал’денте” предварително, подготвя се и сосът /по същата технология/, след което обединяват. 


 Ястието може да приготви с по-малко количество вода за по-изявен „ал’денте” вкус.


Сервира се с чери домати, див лук и босилек. 
Настърган пармезан е класика, но по време на пости, може и без него.


Един уточняващ момент – обезцветяването на пастата в готовото ястие, което ни най- малко не се отрази на вкусовите й качества,  се дължи на киселинността  в доматите и доматеното пюре. Същата паста, приготвена в уреда самостоятелно е запазила своя свеж цвят и приятен контраст. 


И още идеи с  Philips Multicooker
Опитайте... 

7 коментара:

Eva Toneva каза...

Красиво, цветно, ароматно - просто прекрасно начало на най-празничния месец, Диана! Прегръдка! :)

Dani каза...

Дианка, чудесни снимки и рецепта!
Прегръдка и хубава неделя!

Gergana Lazarova каза...

Дианка, голяма вкусотия! Идеално съчетание на продукти за моя вкус, да си оближе пръстите човек. :)
Сърдечни поздрави и вълшебен декември от мен! :)

traiana каза...

Прекрасна и неустоима! Хубава седмица, Дианка!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Леко, колоритно и вкусно, Дианче! Поздравления!

di_ani каза...

Много ви благодаря, момичета,
Ева,
Дани,
Гери,
Траяна,
Снежи,
наистина уреда е не само голям помощник в кухнята, но продължавам да се впечатлявам от неговите технологични и вкусови възможности. Приготвянето на паста е една от тях - доволна съм.
Хубави, вдъхновени и усмихнати декемврийски дни, Диана

Роси каза...

Паста никога не отказвам,особено постна!Превъзходна рецепта,Дианка!