петък, 20 декември 2013 г.

Започват коледните празници - Игнажден

Днес православната традиция чества Свети Игнатий Богоносец,
свързан с предпразненство на Рождество Христово, 
от който започват коледните празници и считан за начало на новата година, 
наричан още "Млада година", "Нов ден", "Полаз", "Полазовден"


По предание Свети Игнатий Богоносец е същото онова дете, което Господ взел на ръце при Себе Си и което посочил на апостолите, като казал: 
"ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно".

На този ден Църквата почита Св. Игнатий Богоносец, - един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов, наречен така, защото носел Бог в сърцето си. Св. Игнатий е роден и живял през ІІ век, като бил един от многото ученици на Йоан Богослов и заемал архиепископската катедра в Антиохия. Подобно на много други ревностни християни, той бил постигнат от яростта на гоненията. Смъртта му била мъченическа - при гоненията на римския император Траян срещу християните загива разкъсан от диви зверове на сцената на римския колизеум.

Знае се, че Игнажден е от тези народни празници, които се честват из цялата страна, и закономерно е разпространен под най-различни названия. Всичко, което се прави на този ден, се приема че, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет.
На 20 декември народът празнува своеобразна Коледа, с деня на св. Игнат започва честването на Новата година и на коледните празници. Знак за това е обичаят "полазване". Неговата символика насочва към бъдещето, към това, което следва през следващата година.
"Сполезът" - Това е късметът. Първият гост, който прекрачи прага на дома, е от особено важно значение, защото именно неговата същност ще определи бъдещето на семейството и дома. Не случайна е народната приказка "На Св. Игнат по госте се не иде!", а които са късметлии, имат "добър полаз", още по-предния ден ги калесват с бъклица или с ракия, та рано сутринта на следния ден да посетят поканилите ги.
Друга част от поверието и още за Игнажден в народния календар.
На трапезата, която е постна, се поставя боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая. По традиция се месят колачета или кравайчета  за всеки член на семейството, имало е забрана за изнасяне на каквото и да е от дома – най-вече жар, огън или сол, за да не излезе с тях и плодородието. Не се иска и дава на заем нищо, за да се запази изобилието и плодородието в семейството.
Днешните колачета са естествено постни, но замесени с медена водичка.


И тази година пак да си пожелаем хубав празник, 
добри гости да прекрачат прага ни,
да донесат здраве, късмет и благоденствие във всеки дом!

12 коментара:

traiana каза...

Хубав празник и на теб!И усмихнат уикенд!

di_ani каза...

Добре си ми дошла, Тряначе,
много съм радостна, че ти си мой пръв блогов гост - "полазник"...
Благодаря ти,
сърдечни пожелания за здраве, късмет и успехи,
споделени и щастливи празнични дни, Диана

Мира каза...

Здраве и благополучие да има в твоя дом ,Дианка!
Хубав празник!

Живка каза...

Хубав празник на теб и семейството ти ,Дианка!

Здраве и любов ти пожелавам!

Тики каза...

Благодаря ти, Диани, за хубавата информация! Някога баба ми разказваше за тези празници, правеше и каквото бе необходимо за деня. Но много от детайлите, така и не ги запомнях. Радвам се, че преди време намерих твоето местенце. Винаги припомням и научавам важни неща за традициите ни. Благодаря ти!!! Прегръдка и усмивка от мен :)

Иглика каза...

Дианка, нарочно забавих коментара, да не съм първа, че знам ли какъв късмет нося, но ти пожелавам добър полазник у дома, здраве, късмет и благодат!

Роси каза...

Дианка,щастливи празник и на твоето семейство!Чудни са колачетата! :)

Dani каза...

Дианка, здраве и благоденствие в дома ви!
Топла прегръдка и хубав празник!

Gergana Lazarova каза...

Диди, аз ти пожелавам винаги добри хора около теб. :)

Соня Шатева - Моето сладко хоби каза...

Сърдечни благодарности за всички такива постове, Диана! Чета ги винаги с огромно удоволствие! Много щастлива Коледа ти желая, на теб и цялото ти семйство!

Екатерина каза...

Хубав празник е Игнажден, живи и здрави да сте, Дианка! На този празник винаги се сещам за твоите колачета. Весели Коледни празници, мила!

di_ani каза...

Добре сте ми дошли, момичета!
Много ви благодаря -
имаме чудесни народни празници, със запазен дух, много семейни ценности, топлина и стойностни послания. Дано успеем да ги запазим...
Мира,
Живка,
Тики,
Иглика,
Роси,
Дани,
Гери,
Соня,
Кате,
Голяма прегръдка за вас, здраве и много любов,
вдъхновение и успехи, споделени и щастливи празнични дни!