събота, 1 февруари 2014 г.

Трифунци - Св. Трифон , Сретение Господне, Св. Симеон

Снежен февруари започва с нова поредица от три последователни 
народни празнични дни наречени Трифунци:

1 февруари — Трифоновден
2 февруари — Сретение Господне 
3 февруари — Свети Симеон, като
01. февруари (14 февруари стар стил) е ден на Св. мъченик Трифон 
и се отбелязва като пред празненство на Сретение Господне
Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Името на светеца е от гръцката дума τρυφή - мекота, нежност, деликатност Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.
Най-често в иконите светецът е изобразен да държи кръст в дясната си ръка, докато в лявата има малък сърп, като символ на основното оръдие за обработката на лозята и градините.през средновековието, и  още...


Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.
А по стар стил на 14 февруари се празнува като ден на лозаря.
Народните обичаи са нарекли дните след Трифоновден Вълчи празници. Според преданията в тези два дни вълците бесуват. За да се предпазят хората от тях, се следвали строги правила на поведение. Жените не трябвало да пипат къщна работа, особено бременните. Забранено било да се отварят ножици, за да не се отваря устата на звяра. Месели се обредни хлябове, които се раздавали, а по това какво е времето на 2 февруари хората гадаели какво им предстои през годината. 


Най-големият сред тази поредица се отбелязва всяка година на 2 февруари -
  /Сретение (слав.) - среща, посрещане/
Сретение Господне
 

Зимна Богородица, Вълча Богородица - Сретение господне,
е един от 12-те големи християнски празници през годината и
един от четирите празника, посветени на Божията майка.

Тогава се навършват 40 дни от раждането на Иисус Христос. Според Мойсеевия закон всяко първородно момче трябва да бъде посвещавано или представяно на Бога. Затова Дева Мария донесла Младенеца в Йерусалимския храм. Този закон определял веднага след навършването на 40 дни от рождението на момчето майката да принесе в жертва на Бога. Така от онези древни времена до днес е останал обичаят на 40-ия ден от раждането на дете майката да го носи в църква, за да го представи на Бога, да отпразнува своето очищение и да се прави угощение в чест на детето. Прието е да се вярва, че Богородица закриля майките и бременните и бди над раждаемостта в семейството. Затова по време на раждане бабите, които акушират, поставяли иконата на Дева Мария с младенеца в стаята на родилката, която отправяла към нея молба за помощ и леко раждане.
 Вторият ден на Малък Сечко се нарича Петльовден или Петеларовден /по стар стил/. Най-разпространен този празник е в Източната част на България. Той се празнува за здраве на момченцата, като майките на мъжки рожби колят петел за здраве на детето си. Обредната храна от сварения петел и краваите или начупената на парчета пита се раздават по съседите за здраве.


На другия ден след Сретение господне се чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна. Православната църква почита св. Свети Симеон Богоприемец е един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки.
По внушение на Светия Дух Симеон влязъл в храма, когато донясли Младенеца, взел го на ръце и в пророческо вдъхновение извикал:
"Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думите си с миром, защото очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи - светлина за просвета на езичниците и 
слава на Твоя народ Израиля!"


Имен ден празнуват:
1 февруари:  Лозан, Лоза, Трифон (Трифоновден, Трифон Зарезан, Св. Трифон)
2
февруари: Ванеса, Момчил, Радост, Радостин, Радостина, Драго, Драгомир, Ралин, Радина, Радослав, Радислава, Средко, Средка, Сретен, Сретен (Петльовден по стар стил)
3
февруари:  Симеон, Симеонка, Симона, Мона, Мончо,Моника , Моньо (Св. Симеон Богоприимец, Зимен Симеоновден)Честити, светли и благословени празници!

6 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Светли празници, Дианка! :)

Тики каза...

Благодаря ти за полезната информация, Ди! Пак я изчетох с огромен интерес! Уютен и усмихнат уикенд ти желая :) Прегръдка

Екатерина каза...

Честити празници, Дианка, светли и благословени да са! Да се отбивам тук, в празнични дни ми е любимо, дори с любопитство надзъртам:). Много е приятно когато информацията е представен по достъпен и приятен за четене начин, както и придружена от красиви снимки и вкусни ястия! Прегръдки!

Marta каза...

Благодаря за хубавата публикация. Да ни закриля светецът лозенцата! Честит празник, Дианка, и великолепен февруари!

Bety каза...

Весели празници Дианка!

di_ani каза...

Благодаря ви момичета,
Гери, Тики, Кате, Марте, Бети,
хубави, усмихнати и вкусни празнини дни, вълшебен, влюбен и щастлив февруари, Диана