петък, 14 февруари 2014 г.

Празничен 14 февруари

Празничният  14 февруари обединява чествания на трима светии: православната църква почита успението на Св. Кирил Славянобългарски, лозарите и любителите на виното имат празник - Св. Трифон Зарезан по стар стил, а влюбените празнуват католическия Св. Валентин.
Днес, малко в сянката на другите празници, е един от дните, когато се чества Свети Кирил Славянобългарски - на 11 май, заeдно със св. Методий (Солунските братя) и на 14 февруари, неговото успение в Рим - Константин Философ, наречен Кирил. Римокатолическата църква също почита на този ден светите равноапостолни Братя, обявени от папа Йоан Павел ІІ за закрилници на Европа. Кирил, заедно с Методий, са византийски дипломати, християнски мисионери и създатели на глаголицата през 9 век, /на името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица/ са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език. Ранни години: произхождал от семейството на знатните солунски славяни, учил е в Магнаурската школа в Цариград, завършил е образованието си с прозвището "Философ" и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал през 869 г. и бил погребан в римската църква "Св. Климент Римски", където и до днес има паметна плоча, а гробът му се почита от много българи.


Денят на лозаря - Трифон Зарезан, е свързан от древни времена с лозата, гроздето и виното. Според българския обичай, в празничния ден рано сутринта стопанската опича обредния хляб, сварява кокошка, налива бъклица вино. Всичко това заедно с шише светена вода се слага в нова вълнена торба. Преметнал торбата, стопанинът тръгва на лозе. Там се изпълнява основният обред - зарязването на лозята. Обръща се към изгрев слънце, прекръства се и отрязва няколко пръчки, полива отрязаното място и благославя: "Колкото капки, толкова кола грозде". Слез зарязването мъжете правят обща трапеза в лозята. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон, като с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. А с въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон  започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.  
Четох интересна легенда от Перущица: "Празникът е стар колкото и направата на виното. Някога имало двама съседи със съседни лозя та взели един ден и се скарали за нещо и не си говорели даже. Един ден единия решил да обиколи лозята рано на пролет казвал се Трифон. Обиколил своето лозе и като стигнал до съседското си рекъл “я м...ка му и съсед я чакай да му нарежа лозето” и като се развихрил те на ляво те на дясно та като изпонарязъл лозето му пак си рекъл “а да та видя съседе ко жа береш”. Само че така се бил увлякъл в сечта, че без да иска със званата си отрязал и малко от носa. Минали пролетта ,лятото, дошла златна есен и ооо чудо на съседа с осяканото лозе рожбата била двойна по количество и с големи тежки гроздове и много шикерлия а на Трифон пак било дребно и кисело. От тогава лозето напролет се реже и кипри като млада невяста. А дните се славят като Дионисиевите луди весели дни, а на 14 Февруари всяка година се обличат двама младежи единия е Трифон а другия Дионисий, а млади момичета носят пита черпят след зарязването с пита мед и чубрица а свещеник пее молитва за берекет и ръси със светена вода за здраве. Полива се порязаната лоза с вино и ракия и се изричат обредни думи за здраве и берекет. Най напред зарязва царя на лозарите този с най хубавото лозе и вино. Проверява се отрязаната пръчка дали е здрава свива се на венец и при свиването ако пука значи лозето е добре венеца се отнася в къщи закача се над вратата на механата а стария венец се изгаря. След това следва Ядене Пиене и веселба. Ха Наздраве!"


 Миналата година оформих   пита  във вид на венец, с аналогия с лозовите венци,  които според народните обичаи се сплитат на празника, а тази като плетено сърце - виното и двата случая е "задължително":)
Последен, но все по-популярен е Св. Валентин. Свети Валентин е християнски празник, който се празнува на 6юли от Православната и на 14февруари от Римокатолическата църква. Според Католическата енциклопедия от 1908 г. обаче има поне трима светци, наречени Валентин и всички те били мъченици и са записани под датата 14 февруари: единият бил епископ на град Интерамн, другият-свещеник в Рим, а третият-игумен и епископ от Реция. Освен това, поради отдалечеността на времето, образът му бил украсен с множество легендарни притурки, но връзката между Свети Валентин и романтичната любов не е спомената в нито един ранен исторически документ. В повечето от тези легенди 14 февруари е датата, която се свързва с мъченичеството на Свети Валентин. Св. Валентин е католически светец, роден в Италия: християнски епископ, живял по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран. Най-напред празникът Свети Валентин е обявен за честване за 14 февруари от папа ГеласийI около 494г., за да замени римските езически празници, а първата регистрирана асоциация на Свети Валентин с романтичната любов датира от 14 век в Англия и Франция, където тогава хората вярвали, че на 14 февруари птиците се ухажвали, а в както на този ден влюбените изразяват любовта си един към друг,  изпращайки поздравителни картички и бонбони във формата на сърце. Първото и най-известно писмено свидетелство за това ни е оставил Шекспир (1564-1616 г.). В трагедията “Хамлет” (ІV действие, V сцена) прелестната Офелия пее: „На Валентиновден заран вратата отлости И валентинка ще ти стана, ако ме искаш ти...."


Хубав, слънчев и влюбен празничен 14 февруари 2014!

11 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Дианка, не знаех за третия празник, благодаря! :)
Желая ти винаги да носиш светлина, обич и добрина в душата си, вълшебен ден! :)

pep-4o каза...

Много добро съчетание на двата празника, Дианка!
Наздраве и много любов във всичко, което правиш да има винаги в сърцето ти!

traiana каза...

Честит празник и наздраве! Чудесно сърце!

Иглика каза...

Дианка,
хубав празник, бъдете здрави и благословени!
А питата-сърце е прелестна, прегръдки!

di_ani каза...

Честити празници и на вас:
Гери, знаех си, че ще го оцениш;
Пепи, наистина е безспорна водещата сила на любовта във всяко едно начинание;
Траяна, впечатлих се от твоите валентинки;
Иглика,много ми хареса и твоята публикация,
Благодаря ви,
хубав, усмихнат и влюбен ден,
с много любов, вино и прекрасни емоции, Диана

Светлана каза...

Дианка, не знаех, че днес се почита и Св. Кирил. Научих нещо ново, а и е много хубаво, когато се популяризират такива дни от православния календар, които наистина са в сянка, а всъщност не би трябвало да е така...
Питката е страхотна! :) Много ми харесва!

Весел празник(празници)! :)

Екатерина каза...

Честит празници, Дианка! От сърце ти пожелавам Любовта да е винаги около теб и с теб и до теб:)! Приказно е тук и празнично и красиво! Наздраве - за виното и любовта!

Eva Toneva каза...

Наздраве, Диана! С домашен хляб и чаша хубаво вино, не бих могла да премина мимоходом оттук. Прегръдка с пожелания за прекрасна празнична вечер и спокоен уикенд! :)

Тики каза...

Цял наниз полезна информация! Не знаех повечето факти. Много ти благодаря за подробния разказ, Диани!
Питката ти също е много красива!
Наздраве и честит празник! Много здраве и любов у дома! :)

Irma каза...

Дианка, в последните часове на днешния празничен ден, но пък с най-искрени чувства ти пожелавам любов, истинска обич, вино и здраве в изобилие! Наздраве!
И ти благодаря за прекрасната идея за питка! Сутринта я мернах набързо и решението бе взето мигновено. Малко ме занасяха заради формата, но беше весело :)
Прегръдка и приятен уикенд!

di_ani каза...

Честити празници и следпразничен уикенд,
много се радвам, че открихте нова светлина на този ден, честването на св. Кирил е заслужено, уважително и достойно.
Успях да се насладя и на вашите чудесни тематични предложения, приготвени с много любов, романтика и красота. Моите поздравления,
хубав, влюбен и щастлив следпразничен уикенд, Диана