неделя, 14 септември 2014 г.

С полъх на есен

Има още няколко астрономични летни дни до есенното равноденствие /23 Септември 05:29ч., българско време/, но вече се усеща настъпващата есен. Не само времето и природата, а и предстоящите дни носят есенен полъх - учениците се готвят за първия учебен ден, народните ни обичаи и празници също са обвързани с края на лятото и началото на есента. Вярва се, че в нощта срещу Кръстовден, небето се отваря и се излива Божията благодат, а денят и нощта се кръстосват – стават равни /по стар стил е на 27 септември/. Само няколко дни по-късно се честват основните ценни добродетели, който ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 

 


Пръв в поредицата се нарежда големият християнски празник - Кръстовден


Празникът е установен във връзка със следните събития в историята на Христовата църква: 1.Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики; 2. Намирането на светия Кръст на Голгота; 3. Връщането на животворящия Кръст от персийски плен.


На този ден 14 септември (27 септември стар стил) Църквата приканва вярващите да отдадат благоговейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понася страдания заради човешкото спасение; на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта. Той е символ на вяра и боголюбие, знак на принадлежност към християнството. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът.  По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст
Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Къна, Кънчо, Ставри.

 Ден след това, на 15 септември,
следва познат и вълнуващ училищен звън:

Отново на училище и на добър час!


И след ден,  на 17 септември,
които чрез оставения им завет внушават, че човек не може да бъде мъдър, ако няма вяра, ако няма надежда за спасение и любов към ближния.

 "Човек не може да бъде мъдър,
ако няма вяра, ако няма надежда за спасение и любов към ближния". 


"А мъдростта, която иде отгоре, е първом чиста, после мирна, снизходителна, отстъпчива, пълна с милосърдие и с добри плодове, безпристрастна и нелицемерна" (Иак. 3:17)*. 

Това е познатото предание 
В честното си съпружество София родила три дъщери, на които дала имената на трите християнски добродетели: първата нарекла Вяра, втората - Надежда, а третата - Любов. 
Тя възпитавала дъщерите си като премъдра майка: стараела се да ги научи да проявяват в живота онези християнски добродетели, чиито имена носели. Децата растели, растели в тях и добродетелите...", София и дъщерите й не скриват своята вяра и я изповядват открито, Вяра - на 12 години, Надежда - на 10 и Любов - на 9 години загиват в страшни мъчения за Христовата вяра през 126 г. Майка им София останала на гроба им и след три дни молитви починала с вярата, че отива при дъщерите си. 

 

Имен ден празнуват: София, Сока, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен.
 

Почитайки основните християнски добродетели вяра, надежда, любов и мъдрост повечето хора на този ден  си пожелават сърцата им да бъдат пълни с любов, приемайки мотото, че:

"Когато си изпълнен с любов, ти имаш всичко - 
надежда, която те крепи; вяра, която ти дава криле и жажда за живот".

Хубави празници, успешни, цветни и вдъхновени есенни дни!

8 коментара:

gabrielatsulin каза...

Благодаря за полезната информация. След броени минути ще пътувам за Кръстова гора, нещо за коео мечтая от 6 години да направя точно на този ден. Тази информация ми беше доста полезна.
Поздрави!

gogolina каза...

Хубав празник и на теб Дианка!
Успешни ,цветни и вдъхновени есенни дни!

traiana каза...

Честит празник,Дианка! И успешна учебна година на всички!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Хубави Празници и на теб, Дианче! Прегръдки!

Екатерина каза...

"Когато си изпълнен с любов, ти имаш всичко -
надежда, която те крепи; вяра, която ти дава криле и жажда за живот".
Прекрасно написано!
Честити празници! Здрави и благословени да сме ние и нашите близки! Прекрасна нова седмица, Дианка!

метални решетки каза...

Есента един от любимите ми сезони. Обичам да се наслаждавам на гората пред есента!!

Elena Dimitrova каза...

Благодаря ти за чудесната публикация,Диана.Този ден на есенното равноденствие ме вълнува особено много, тъй като винаги имам проблеми с язвата.Чудих се даже на 22 или 23 се пада с точност.Кръстов ден е велик празник,кръстът Господен винаги е гонил злите духове.
Поздрави!

di_ani каза...

Благодаря ви, от сърце:
Дани,
Траянче,
Снежи,
Кате,
Врати,
Елена,
Много се радвам за теб, Габи,
и ще се радвам да споделиш!
Хубави, вдъхновяващи и изпълнени с вяра, надежда и любов празници ви желая, Диана