понеделник, 27 октомври 2014 г.

Ябълков галет със сироп от калвадос



Този ябълков сладкиш с маслена хрупкава кора, сочен ябълков пълнеж и ароматен сироп с "калвадос", носи чаровни нотки на френско влияние. Оформлението е тип "галет" - френското наименование на семпли, малко по-грубо „нащърбени” печива от маслено тесто в района на Бретан, и на тънка палачинка с брашно от елда в Нормандия. А там умело географски и не само, се вписва напитката с дъх на ябълки Калвадос. /Calvados, Калвадос всъщност е бренди, направено от ябълки, носещо името на споменатия департамент във Франция./ И доколкото галета като понятие, а и разновидности е достатъчно популярен, ми се стори интересна историята на калвадоса  Първият официален документ за производство на ябълкова ракия датира от ХVIвек и е намерен във френската провинция Нормандия. Ябълковата ракия е открита от френския агроном Жил Дьо Губервил, записал в дневниците си как се извършва дестилация на ябълковото вино и превръщането му в ябълкова ракия. Най общо при направата на калвадос се използват над 50 сорта ябълки (но може да се използват и круши). Сокът, след пресоване при строго спазвани правила, ферментира за няколко месеца до 4,5-6% алкохол по естествен начин без затопляне или добавяне на захар. Дестилацията е еднократна или двукратна, като крайният продукт е с 68-72% алкохолно съдържание, а за да се пусне в търговската мрежа, ябълковото бренди трябва да е отлежало поне 12 месеца.
Любопитен е произходът на името "калвадос": Една от легендите се свързва с испанския крал Фелипе II, който решава да завладее англичаните през 1588 година, но корабът от армадата "El Calvador" претърпява корабокрушение край френските брегове. Местните започнали да наричат провинцията Калвадос, а по-късно Франция официално записва района с това име. Именно там се произвежда прословутата ябълкова ракия и благодарение на тази случка, ябълковата ракия се нарича „калвадос”.
Ето го и него:

Ябълков галет със сироп от калвадос 
 /по идея от Spiked Apple Galette Recipe/


Маслено тесто:
2  ¼ -  ½  ч.чаши брашно
¼ ч. чаша захар на пясък
¼ к. л. фина сол
200 гр.масло, студено и нарязано на малки парченца
1 яйчен жълтък
3 ½ -5  с. л. ледена вода

Пълнеж:
1 кг. ябълки, обелени, почистени и нарязани на едро*
1 ч. чаша захар на пясък
1 с. л. прясно изцеден лимонов сок
1 с.л. калвадос
1 с.л. ситно настъргана лимонова кора**
½  ч. л. канела на прах
звездовиден анасон, по желание

Още за оформление и гарниране:
2  с.л. конфитюр от дюли
¼ ч.чаша мариновани в калвадос стафиди
¼ ч.чаша натрошени орехи
1 с.л. галета, или фино стрити бисквити
1 с. л. захар за поръсване
1 белтък за намазване
3 с. л. масло, нарязано на ситно

Сироп:
течност от задушените ябълки
¼ ч. чаша Калвадос /Calvados /или друго ябълково бренди

* При приготвянето на ябълкови сладкиши обелването на ябълките винаги е най-трудоемката част и скоро гледах много забавно видео за обелване в рамките на 5 секунди. Моите са обелени по класическия начин, а оформени на малки топчета с помощта на ножче за пъпеш.
** използвах Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker

Стафидите се накисват в ябълковата ракия – калвадос.
Първо се приготвя тестото за галета – в електрически  кухненски блендер или на ръка, бързо се замесва тесто от брашното със солта, захарта и маслото, жълтъка и студената вода /количеството на водата зависи от влажността на брашното – добре е да се започне от по-малко количество и да се добавя на части, ако полученото тестото е много твърдо.След смесването им се оформя топка, завива се в стреч фолио и поставя в хладилник. Може и да се приготви ден по-рано и съхранява в хладилник. 
За ябълковия пълнеж ябълките, обелени, почистени и нарязани на едро, се поръсват прясно изцеден лимонов сок,  1 с.л. калвадос, и със захарта и поставят в плитък съд на котлона. Започва се с по-силен огън, докато захарта се разтвори, след което на слаб - ябълките се задушават до леко омекване, но не напълно, защото и ще се пекат. Времето зависи от сорта ябълки. Ароматизират се със ситно настъргана лимонова кора /Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker/  и канела на прах. С решетъчна лъжица се изваждат ябълките и поставят в плитка чиния да се охладят. Към сместа се добавя анасона, по желание и продължава да ври до сгъстяването й като сироп. Овкусява се с ябълковата ракия и маха се от котлона.
След като тестото е охладено, се поставя  върху леко набрашнена повърхност и с помощта на набрашнена точилка, се разточва на кръг, с дебелина около 5 мм. Прехвърля се върху хартия за печене и може отново леко да се охлади, ако е вече  омекнало  много.
Загрява се фурната до 200С .
Изважда се тестото от хладилника и средата на повърхността му се намазва с дюлевия конфитюр, като се оставя около 3 см. свободна ивици по периферията.  Върху конфитюра се разстилат овкусените и охладени ябълки, поръсват се с отцедените накиснати стафиди, натрошени орехи и галета, или фино стрити бисквити, като също се оставя свободна ивица по края на тестото.
Следва прегъване и краищата на тестото над плънката, която обхваща малка част от ябълките.Маслото, на малки парченца, се разпределя над ябълките, след това се намазват ръбовете на тесто с белтъка и се поръсва с по-едра кристална захар.

 
 Оформеният галет, заедно с хартията се премества в тава за печене и поставя във предварително загрятата фурна. Пече се, докато тестото стане златисто и ябълките са меки, около 30-40 минути. Може да се покрие в по-късен момент повърхността на печивото с хартия за печене, за да не прегори. Готовият сладкиш се прехвърля на решетка да се охлади и след това  полива със сиропа Calvados върху ябълките.


Сервира се топъл, /може и със сладолед/, но дори и в натурален вид сладкишът е достатъчно ароматен, фин и вкусен.


Сервирах със зелен ябълков чай с лимон, канела и звездовиден анасон.


 И парченце… 
хрупкаво маслено тесто в компанията на сочни задушени ябълки и фин ябълков сироп за акцент.


Опитайте…


21 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Чудесно е предложението ти за оползотворяване на ябълките през есенно - зимния сезон, Дианка.Снимките са перфектни.
Поздрави!

Люси каза...

Дианка, очите ми останах в този сладкиш. Много ми харесва идеята и ми се иска да го опитам с тиква! Сърдечни поздрави!

Dani каза...

Дианка, представям си аромата!
Уханието на масло и ябълки е едно от любимите ми през зимата!
Благодаря за уханната рецепта!
Сърдечни прегръдки и усмихната седмица!

Daniela Dineva каза...

Много хубаво ухае пак при теб! Галетът е разкош ;) Поздрави

Anajá Schmitz каза...

Linda e deliciosa, amei sua torta.
Tenha uma ótima semana.

Йоланта Делибозова каза...

Само ти можеш да имаш вълшебното търпение да направиш толкова ябълкови топчета! Може би и затова така вълшебно изглежда сладкиша. Страхотен е!

Светлана каза...

Страхотен сладкиш, Дианка! И разходката до Букурещ в предишната публикация ми хареса много! Румънците си поддържат добре храмовете, поне такова е моето впечатление.

Поздрави!

Iliana каза...

Дианка, много апетитно парченце си ни подготвила.
Отново много изкушаващо. А как хубаво си изрязала ябълките :)
Поздрави!

Еoc каза...

Със сигурност е с невероятен вкус, а и е толкова красиво оформен :)
Прегръдка от мен, Дианка и хубава нова седмица!

Екатерина каза...

А, ето го!:) Чудех се аз защо нямаше рецепта, но ти както винаги ме изненада! Сега е още по-неустоим с тази презентация! Прегръдки, Дианка и прекрасна нова седмица!

Таня Донева каза...

Много ми хареса историята за Калвадоса, а галета ме плени от пръв поглед, сигурна съм, че е изключително вкусен и ароматен, ще опитам рецептата!
Поздрави, Диана!

traiana каза...

Толкова е сочен, че няма как да не го опитаме:)

vesela каза...

Това изкушение ще се прави, Дианка, макар че май ще замествам калвадоса, или напълно изключа.

Gergana Lazarova каза...

Дианка, ето това ми е достатъчно: "И парченце…
хрупкаво маслено тесто в компанията на сочни задушени ябълки и фин ябълков сироп за акцент."
И какво може да иска повече човек...
Желая ти прекраснна и уютна есенна вечер!

Роси каза...

Дианка,с последното изречение си илюстрирала перфектно този превъзходен десерт!С удоволствие бих му се насладила,съвсем ми е по вкуса,пък калвадоса дори ми действа любопитно какъв аромат привнася към рецептата.Много стилна презентация,поздрави!

Мъх каза...

Ухае на есен, Дианка! Отивам пред камината да го прочета още веднъж, да сънувам после разкош;)
Поздрави от мен!

Bety каза...

Красиво и вкусно!И толкова апетитно ухае!
Хубави есенни дни, Дианка!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Каква хубава кайсиева имам... веднага си я представих в сладкиша :) Много красиви снимки, Дианче! Пленяват с аромат! Сърдечни поздрави!

Dani B каза...

Много красота, вкусове и аромати! Честит първи ноември!

di_ani каза...

Много ви благодаря, дами,
много се радвам, че тази идея за обикновен ябълков галет ви допада -
е вярно, поиграх си да оформя топчета, но вкусът не би пострадал и от малко по-едро нарязани плодови парченца. Ще ми бъде драго да ви допадне и на вкус...
Голяма прегръдка за вас,
хубава неделя и успешна нова седмица, Диана

ruou ngoai thanh nien каза...

I can see why its dividing opinions . taste is, after all subjective . It's nothing like Edinburgh's rhubarb which i think many base rhubarb flavour on . Personally I liked it .we had it with ginger ale. There is a sweetness there that we thought tasted of fruit salad sweets.