събота, 1 ноември 2014 г.

За първия ден на ноември


Първият ден на месец ноември  ...

"Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, 
в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни."*


Денят на народните будители вече повече от деветдесет години е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.
*През 1922 г. 19-то Обикновено Народно събрание приема предложението /направено от Правителството на Александър Стамболийски/ 1 ноември - (денят на светеца Иван Рилски /стар стил/) за Ден на народните будители.
Сред най-популярните български народни будители са Свети Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други.
 

Честит празник!

На 1 ноември светата православна Църква почита светите лечители

Свв. безсребърници Козма и Дамян Асийски

Двамата родни братя Козма и Дамян се родили в провинцията Асия Речник, Мала Азия и от ранна възраст се стараели да изпълняват божиите закони, а когато пораснали, те просияли със своите добри дела като две светила. За да бъдат полезни на ближния, те се заели да изучават лекарското изкуство; изучили вълшебните свойства на различните билки и се прочули като лекари. Господ Иисус благословил двамата лекари и им дарувал чудотворна целителна сила. Братята били много скромни. Те не търсели земна слава и величие, нито пък богатства. Не взимали от излекуваните болни ни пари, ни дарове, изпълнявайки строго съветите на Спасителя към апостолите: "Болни изцерявайте, прокажени очиствайте... Даром получихте, даром давайте" (Мат. 10:8). Заради тяхното безкористие св. Църква ги назовава "безсребреници". И още от легендите за тях.
Православната църква почита 3 двойки безсребърници Св.Козма и Дамян и техните празници:
Козма и Дамян Асийски - 1 ноември
Козма и Дамян Римски - 1 юли
Козма и Дамян Аравийски - 17 октомври
Предание разказва, че частици  от частните мощи на двамата свети лечители и безсребреници се появат в недрата на планината около Църногорския манастир над брезнишкото село Гигинци. На това и на Божията благодат по молитвите на двамата светии  се дължи и целебната сила на водата от манастирското аязмо. Манастирът чества своя празник на 14 ноември, когато свв. Козма и Дамян се почитат по стария календар. Четох, че по народна традиция за празника се замесват питки за здраве.


А тази година, на 1 ноември, е една от най-големите и последна за годината задушница - Архангелската, наричана от народа ни още “Рангелова задушница”, “Хрангеловото одуше” или просто “голяма задушница” (за душата). Тя започва от петък вечер и в събота, винаги преди Архангеловден. Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите.


На Архангелската задушница особено значение има църковният ритуал и прекадяването с тамян, защото се вярва, че “дяволът бяга от тамяна”. На задушница върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите, тамянът пък символизира чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия. Обикновено се носят коливо (жито), вино, плодове и други храни /между, които такива любими на починалия, за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости/. Житото символизира възкресението, а хлябът - Иисус Христос. С вяра в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите, във всеки православен храм се отслужва Обща панихида за починалите наши близки. 

7 коментара:

pep-4o каза...

Честит празник, Дианка!
Да ти призная, първата ми мисъл днес, като пуснах компютъра беше, че трябва да проверя веднага при теб за публикация. Ти си страхотен Човек, благодаря ти за всички празнични публикации и интересна информация за тях, с които ни обграждаш :)
Прегръдка, Диди и светла им памет на мъртвите!

Екатерина каза...

Честит 1 ноември, Дианка! Прекрасна публикация, както винаги! Прегръдки!

Gergana Lazarova каза...

Дианка, много наситен ден...
Нека отишлите си от този свт почиват в мир. А за всички нас, които още стъпваме по земята, да сме здрави и да не забравяме кои сме! Сладките ти са чудесни. :) Усмивки от мен!

EliDrag каза...

Честит празник на Народните будители!Светла им памет на съпите ни покойници.
А дано ние да сме живи и здрави!Прекрасни сладки.

traiana каза...

Честит празник, Дианка! Един от любимите ми празници! Поздрави:)

di_ani каза...

Честит празник на народните будители и светла памет на скъпите ни покойници...
Благодаря ви, много - от сърце:
Пепи, :):):)
Кате,
Гери,
Ели,
Траяна,
Голяма прегръдка за вас,
хубава неделя и успешна нова седмица, Диана

Тики каза...

Благодаря за полезния и увлекателен разказ, Ди :) А снимките ти на сладките, плодовете и цветята са страхотни! Усмивка от мен :)