неделя, 30 ноември 2014 г.

Почитаме Свети всехвален апостол Андрей Първозвани

 В последният ден на ноември се чества Андреевден, 
-
Светия всехвален апостол Андрей Първозвани


По народно му се  вярва, че "на Едрей всичко наедрява" - 
здраве, богатство, включително денят.


Св. Андрей, брат на апостол Петър, е първият избран за апостолско служение, пръв от апостолите е бил повикан и е тръгнал след Христос. Името му често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет ечемични хляба и две риби.


Още за неговото житие  и народни предания

Андреевден народният календар нарича "Мѐчкинден", е пряко свързан в представите на народа ни с прехода от есента към зимата. Нашият народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Българите наричат празника “Едрей”, “Едринден” "Мѐчкинден". Вярва се, че "на Едрей всичко наедрява" - здраве, богатство, включително денят. Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи, че “На Едрей денят започва да наедрява колкото едно просено (житно, маково или синапено) зърно”. Всеки се стреми да подхване някаква работа на Андреевден с вярата, че тя ще бъде спорна, дори рискови начинания - заради храбростта, която носи Първозваният те ще бъдат увенчани с успех.
Трапезата за Андреевден не може да мине без варена царевица, жито, боб, леща, грах, просо и ечемик. Особено популярна е варената царевица, като една от традиционните храни за този ден.


На този ден имен ден празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка.


Хубав празник!

3 коментара:

traiana каза...

Хубав празник и на теб! Отново чудесна почерпка!

Elena Dimitrova каза...

Благодаря ти Дианка за чудесната публикация.Научавам много нови неща от теб за църковните празници.
Поздрави !

di_ani каза...

Благодаря ви,
Траяна,
Елена,
с пожелания за здраве и благоденствие за вас и вашите семейства, Диана