събота, 8 ноември 2014 г.

Наближават коледните пости – празници и именни дни до тяхно началоТипично есенният  месец ноември вече започна с празници, предстоят още, именни дни и началото на коледните пости другата събота: Събор на Свети архангел Михаил е първият от големите християнски празници и именни дни през ноември, на 11 ноември светата православна църква отбелязва деня на Свети мъченици Мина, Виктор и Викентий, на 13-ти Свети Йоан Златоуст, архиеп. Константинополски с коледните заговезни тази година, и Свети апостол Филип на 14 -ти. Времето за честването им се осмисля като непосредствен преход от есен към зима и това определя характера на празничната обредност: 
На 8 ноември е Архангеловден
на името на главния архангел и небесен пълководец - св. Архангел Михаил 


Православната Църква вярва, че всеки човек има свой ангел–пазител, който се моли за него на Бога, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди. Светецът е най-силният сред ангелите, символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта, а в църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. И още...
На Архангеловден християните почитат светите ангели и най-вече св. Архангел Михаил, който е смятан за вожд на небесните сили. Архангеловден е в чест на съборното единство на ангелските чинове - архистратиг Михаил и другите безплътни сили. Църквата се обръща с молитва към ангелите да ни закрилят и пазят от изкушенията на злите духове:  
 "Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди."
В Откровението на свети Йоан Богослов е описана битката на свети Архангел Михаил и неговите ангели със седемглав и десеторог Дракон, в резултат на което Драконът, наричан още Дявол или Сатана, е прогонен от Царството небесно на земята. B народните вярвания е известен като "душевадец": той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я отправя в райската градина или в пъкъла (според това дали е праведна или грешна).


 На този имат имен ден хората с име: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радка, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радина, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Руси, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле и Ханка.
...

На 11 ноември е големият и много почитан празник на Св. Мина, 
заедно със свв. мъченици Виктор, Стефанида и Викентий и преп.Теодор Студит:

Св. Мина е един от най-почитаните от народа ни светци - заради силата, с която закриля семейството и го почитаме като негов покровител. По малко известно е, че Св. Мина помага при беди, тежки болести и кражби. 
Почитаме Св. Мина като покровител на семейството, който закриля и жените, 
затова на този ден се молим пред иконата на светеца 
за здраве на децата ни, за радост и благополучие на дома.  
 В превод от гръцки името на светеца означава „намирам”, „съобщавам” и затова от етимологията сред българите се разпространява вярата, че светецът помага да се открият откраднати и загубени вещи и добичета. Пак според народната етимология името на св. Мина се свързва и с глагола „разминавам”, „минавам” и затова почитат светеца - „за да се разминат болестите и лошото по хората”. В някои селища в Родопите го наричат „Свети Мина-размина”, а в Странджа – „Св. Мина сребърен”. Когато човек се разболее или си загуби нещо ценно, пали свещ пред иконата на светеца.  На празника му отиват в черквата или в параклис, чийто патрон е светецът, палят свещи и окичват иконата му с цветя и пари. Раздават и обредни хлябове за здраве. При тръгване на дълъг път хората се прекръстват с пожелание „Св. Мина да е напред и да помага!”

и

Виктор - също така войник, пострадал при император Антонин (138-161 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на св. мъченик и сама, заедно с него, се удостоила с мъченическа смърт. Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенсия при император Диоклетиан.

Празнуват носещите имената: Виктор, Виктория и Мина, Минчо, Минка и още за празника.
...
Още един православен празник, на 13-ти, когато се чества Св. Йоан Златоуст /349 - 407г./, патриарх Константинополски. Забележителен проповедник и богослов, който е оставил най-голямото по обем богословско творчество в Източната църква. Един от тримата "светители" - "вселенски учители", наравно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов, и наречен заради неговото красноречие по време на проповед

"Златни ти уста, Йоане, бъди благословен!"
...
И някак много естествено към поредицата християнски празници се вписва и един светски -
 Световен ден на Добротата - World Kindness Day
 

Добротата е известна като морално съвършенство, добродетел и е призната като ценност в много култури и религии. В Римокатолическата църква е един от седемте християнски добродетели. Вярата, надеждата и любовта са описани и като основни добродетели в християнската етика на св. Йоан Златоуст. 

"Добротата е начинът, по който един подобен на Христа човек се отнася към околните."
Прието е след деня в памет на св. апостол Филип /14 ноември/ да започва четиридесетдневният пост, наричан често "четиридесетница на ап. Филип". Установен е сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.


И при толкова празнични дни, една идея за нещо сезонно и сладичко - 
тиквени "трюфели" с дъх на канела и ром:)


Светли и благословени празници и честити именни дни!

6 коментара:

Еoc каза...

Светли празници и на теб и семейството ти, Дианка :)

Gergana Lazarova каза...

Светли празници, Дианка, трюфелите изглеждат прекрасно!

Екатерина каза...

Светли и благословени празнични дни, Дианка! Прекрасна публикация, неустоими бонбони и красиви снимки! Поздравявам те за това и ти благодаря за поредната изчерпателна информация. Прегръдки!

Роси каза...

Светли празници да предстоят и за вас,Дианка!Бонбонките са перфектни!Поздрави и успешна седмица!

Elena Dimitrova каза...

Благодаря ти Дианка,че ни помагаш да се усъвършенстваме духовно чрез поднесената информация за църковните празници.Честит празник и нека ангелите и архангелите да ни закрилят!
Поздрави !

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце мили дами,
Зори,
Гери,
Кате,
Роси,
Елена,
Зная, че ги познавате и почитате, но аз да ги припомня в аванс:)
Благодаря ви за добрите думи и на свой ред отново ви желая хубава нова седмица, здрави, усмихнати и щастливи празнични дни, Диана