понеделник, 5 януари 2015 г.

Водици, Богоявление, Ивановден...

Седмицата отбелязва Кръщението Господне, големите православни празнични дни - Богоявление и Ивановден. В народната традиция се наричат по общо име "Водици", заради връзката им към вода. На днешния 5 януари Православната църква почита празника Водици. В деня преди Богоявление в храмовете се извършва Велик водосвет, който е най-тържественият водосвет през годината На Водици, чрез  водосвет се освещават всички води. Водата е символ на живота, на очистването. Осветената вода се превръща в средство за духовно пречистване, освещаване и телесно изцеление...  


"И ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: 
 Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". (Мат. 3:16-17)!"
Празникът носи името „Богоявление“, защото при кръщението си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение, провъзгласен от Бог Отец като Негов син. На Богоявление Бог се явил за първи път като Божествена Троица.
/Според библейската легенда на 6 януари /по Грегорианския календар/ Исус Христос 
е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. /


Кръщението на Иисуса Христа се възприема като явление на тайната на Божествената Троица. В деня преди Богоявление в храмовете се извършва Велик водосвет, който е най-тържественият през годината и се почита празника Водици Свързани с водата, в народния календар се обобщава поредица сходни водни обреди 
5, 6 и 7 януари, когато се празнуват: 
първи - "Попова Коледа", 
втори  Йордановден - наричан още "Мъжки водици" и 
трети, "Ивановден" - "Женски водици".
и

Кръщение Господне, също Богоявление, Водици или Йордановден е християнски празник, отбелязващ кръщението на Исус Христос в река Йордан, който се чества на 6 януари по Грегорианския календар. Съществуват свидетелства за чествуването на този най-древен Господски празник още през II век, но до IV век той се съединявал с Рождество Христово. Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, защото при кръщението Си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение. Чрез раждането Си Той се явил на света в плът. По-късно Църквата приела да празнува двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари - Богоявление. Исус Христос се потапя трикратно във водите на р. Йордан и излиза от тях. Този акт символизира тайнството на "смъртта" и "възкресението" на човека у него: умира земният човек, наследникът на Адам, умира грехът му и се ражда, възражда, възкръсва одухотвореният човек. След кръщението си Христос поема пътя на страданието в името на вярата като духовен човек.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве. Водата на Богоявление лекува всички болести.


Във всяка къща на този ден се прави обредна трапеза, която се прекадява, и като за празник, се пече се и прясна пита. На този ден имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данka, Божидар, Божидара, Богдан, Богомил.
С това свето кръщение приключват т.нар. “некръстени” дни на вселената и започва новият годишен кръговрат на плодородие, родовитост и благоденствие.


Следва денят на Св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен - Ивановден.
 Отбелязва се неподвижно на 7 януари по православния църковен календар.Понеже главната задача в живота на светия Господен Кръстител Йоан е изпълнена в деня на йорданското Богоявление, от дълбока древност светата Църква е отредила за неговото възпоминание следващия ден подир този велик празник.
Този необикновен Божи избраник, който блести с многобройните си достойнства на границата между двата Завета, притежавал такава нравствена чистота, че по-скоро би могъл да бъде наречен ангел, отколкото човек. Затова и християнските иконописци го изобразяват с крила над препасаното с кожен ремък пустинническо облекло от камилска вълна.

Ивановден (от старобълг. "Бог е милостив", от евр. "Божа благодат") е религиозен празник, празнуван в чест на Св. Йоан Кръстител, който предрича идването на Исус Христос като пратеник на Бога и дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан.  Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден.

Българската традиция свързва Ивановден с очистителната и чудодейна сила на водата. Така наречените ”мръсни дни„ са свършили и хората поглеждат напред в бъдещето с надежда за здраве и по-добър живот. На този ден по стар български обичай всички булки и младоженци, които са се оженили през зимата до Ивановден, се къпят за здраве и щастлив живот, а за здраве и хубост се къпят малки и големи.Ако ерген окъпе мома на Ивановден, значи тя не му е безразлична. Вярва се, че ако мома се изкъпе на този ден, до другия Ивановден вече ще е станала булка.
Празнуват и всички, които носят името на светеца: Иван, Иванка, Ивана, Ивайло, Ивайла, Иво, Ива, Йоан, Йоанна, Жан, Жана, Ваньо, Ваня, Калоян или Калояна

На този ден се поглежда напред към бъдещето,
с пожелания да се сбъднат
очакванията за добро здраве, плодородие и щастлив живот !
И след тях, на  8 януари по стара традиция в миналото се отбелязвал Бабинден
 А на 12 януари православната църква чества Света мъченица Татиана.


Светли и честити празници,
здраве, късмет и много щастие!

7 коментара:

Анонимен каза...

Светли и честити празници!
А.Георгиева

Екатерина каза...

Светли и честити празници, Дианка! Благословени да сме!

Gergana Lazarova каза...

Светли празници, Дианка, изпълнени със здраве и много щастливи емоции! :)

Elena Dimitrova каза...

Честит празник, Дианка ! Имах възможността по Божия воля да посетя р.Йордан и да се изкъпя в нея.Ако днес си вземеш от тази вода и си я занесеш у дома, тя си остава такава, каквато си я взел.Не се променя нито по вкус, нито по аромат, нито става с различен външен вид.Това е още едно от великите Божии чудеса на тази земя.Водата , която освещават в църквата за здраве на 5 и 6 януари се приема сутрин на гладно при всяка болест и служи за изцеление на тялото.
Поздрави, красив и весел празник !

Elena Dimitrova каза...

Честит празник на всички именници с името Иван ! Бъдете благословени ! Нека Св.Йоан Кръстител ви закриля !
Поздрави !

Unknown каза...

Честити и светли празници!
Да ти е жив и здрав синът Иван!
Поздрави.

di_ani каза...

Светли, честити и благословени празници и много ви благодаря!
И от мен: най-сърдечни пожелания за закрила, здраве, късмет и успехи!
Наздраве!