понеделник, 8 юни 2015 г.

Начало на Петровия пост

От 8-ти юни започва вторият за годината православен пост -
преди празника на св. апостоли Петър и Павел, наречен  Петров пост, още "Апостолски".

Петровият пост, до 29 юни включително, е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност (Деян. 13:3), а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Нарича се още "Апостолски", а навремето - "Пост за Петдесетница", тъй като възниква по примера на апостолите, които след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят. 


Началото на Петровите пости се определя според деня на Св. Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година.Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък постният период се регулира съобразно с това. 


Режимът на Петровия пост е облекчен - пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните различни от сряда и петък се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино.


Макар и кратки, по време на тяхната продължителност има още християнски празници, за които ще спомена в аванс:

На 11 юни Православната църква чества "Св. Богородица - Достойно ест",
празник, посветен на чудотворната икона от българската кeлия на Света Гора и 
песнопението "Достойно есть", възпяващо Божията Майка в св. Литургия.


/Иконата на Божията Майка "Достойно есть" от Бухово/
 


Тази година на 14 юни се чества един уникален /най-новият и подвижен/ празник в нашия църковен календар - Неделя на Всички български светии

Списък Български светии
На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци.

 Еньовден /24 юни/ е празник, който е свързан с деня на лятното слънцестоене и е познат още и като "сред лето". В началото е бил чисто езически празник, който Църквата е обединила с честването на Рождение на св. Йоан Кръстител. Тогава се събират билки, палят се огньове, къпе се на изгрев слънце. Покрай всичко това за този ден има и предостатъчно вярвания, разпространени из цяла Европа. Във всички тях има три основни идеи – значението на лечебните растения, защитния характер на огъня и пречистващия ефект на водата.


Постът завършва с денят на светите равноапостоли Петър и Павел, един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Всяка година на 29 и 30 юни Светата църква чествува едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители.


Макар и облекчени, но все пак пости дни, някои предложения:
Идеи за постни ястия
Идеи за постни сладки и  постни сладкиши
Идеи за постни печива
И един много полезен блог за здравословни, природосъобразни, постни и вегански рецепти, съвети и идеи - КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО на Елена Димитрова.


Светли празници, леки и спокойни пости...

6 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Леки и спасителни пости Дианка.По - трудно за постигане е духовното съвършенство, което всеки сам трябва да извоюва с добри дела.Ето какво пише в един руски православен сайт : " Добротата отваря вратата към рая, смирението въвежда там, а любовта показва Бога "
Поздрави !

vesela каза...

Дианка, децата постят от няколко дни, ей така го решиха изведнъж, не знам до кога, ама да ти ги пратя, а?
Букета със синчеца е умопомрачителен и много, много любим...

Екатерина каза...

И този месец е изпълнен с празничност и красота. Светли празници, Дианка!

Екатерина каза...

Дианка, не знам дали празнуваш именният си ден днес, но ти желая от сърце здраве и щастие! Прегръдки!

Unknown каза...

Много, много приятно ми стана да прочета и да науча много нови неща за светците и особено за БОГОРОДИЧКА! Не постя за съжаление, но съм вярваща и уповаваща се на Божията помощ и благословия! Ако идваш тази година в София (или по-нататък) горещо ти препоръчвам да посетиш църквата "ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН" - зад хотел Родина и МВР болницата на Руски паметник. Църквата не е голяма, но спретната и с особена атмосфера. Най-хубавото в нея са иконите - толкова земни образи за разлика от масово каноничните и аскетични изображения. Там е и една от най-красивите икони на ПРЕСВЕТАТА ДЕВА МАРИЯ. Уверявам те - няма да съжаляваш! Друг знаменателен образ на БОЖИЯТА МАЙЧИЦА е в олтара на друга малка църква - тази в кв. Симеоново (София) - църквата на Св. Архангел Михаил. И тя си заслужава да се посети. Художникът на тази втора църква е вече в отвъдното, но той е прозрял силата и достойнството на ПРЕСВЕТАТА ДЕВА МАРИЯ!
Благодаря ти Дианка за труда да публикуваш всичко това! Бог и Богородичка да закрилят теб и хората, които обичаш!
Air kiss: Cveteto3101 :)

di_ani каза...

Благодаря ви и се радвам,
че споделяте идеята на Апостолския пост,
както и красивите православни празнични дни през юни.
Успех на децата ти, Весе, леки, спокойни пости за тях,и...
убедена съм, че и ти ще им приготвиш чудесни постни ястия.

Абсолютно си права Ели, иска ми се отново да припомня твоя коментар:
По - трудно за постигане е духовното съвършенство, което всеки сам трябва да извоюва с добри дела.Ето какво пише в един руски православен сайт : " Добротата отваря вратата към рая, смирението въвежда там, а любовта показва Бога "

Сърдечни ти благодаря, Кате, но аз не празнувам имен ден :)

Чудесна идея, Цвете, Непременно ще ги посетя -
обичам такива силни, зареждащи, спокойни ...безценни местенца.
И от мен пожелания за здраве, и закрила за вас и хората, които обичате!