вторник, 30 юни 2015 г.

Кокосов сладолед с еспресо и шоколад



В очакване на първия юлски ден, по прогноза повече дъждовен, отколкото слънчев, но все пак летен, усмихнат и с настроение за сладолед. За някои времето за леденото изкушение е целогодишно, но безспорно е един перфектен спътник през горещите дни. Още повече, че някои нови изследвания показват, че когато е част от балансирана диета, яденето на сладолед може да бъде полезен и да помогне за по-бързо изгаряне на мазнините, отколкото ако се въздържаме от мазнини и калориите получени от него.
Скоро четох нещо забавно: Кажи ми какъв сладолед обичаш и ще ти кажа какъв си?
РОГЧЕ - Този тип сладолед се предпочита от хората със силни чувства, които не се лишават от нищо. Огризват и хрупкавата част на вафлената фунийка. Който предпочита този тип сладолед, е капризен човек.
НА КЛЕЧКА - Който обича този сладолед, е предприемчив и любознателен човек,  обичащ промените. Освен това този тип хора обичат винаги да имат нещо, с което да си играят (клечката).
ЛЕДЕН НА КЛЕЧКА - Подсказва за независим характер, за човек, който обича да вкусва от новото веднага, убеден, че не трябва да се чака. Или с други думи, предпочита се от хората, които не обичат да чакат.
БИСКВИТКА - Почти наподобява закуската за училище, приготвена от мама. Предпочита се от хората, които имат нужда от обич и от непрекъсната сигурност.
КУПИЧКА - Това е единственият сладолед, който не е в свободен и разлят вид. Предпочита се обикновено от хората, които никога не оставят нещата без контрол, които не обичат да мърсят ръцете или дрехите си, които предпочитат винаги добрите маниери пред всичко останало. Това е сладоледът на вечно самоконтролиращите се хора.
НА ХАПКИ - Сладоледът на хапки е характерен за хората, които действат по метода "опитай и бягай", както и за онези, които вечно бързат. Този вид сладолед е синоним на модерни и забързани личности.
Без повече доводи и стимули за да се наблегне на сладоледа през лятото, особено, ако е домашно приготвен. Харесваме разнообразни вкусове на сладолед: Ванилов йогурт; Черешов сладолед /Сладолед от поширани череши; Прасковен сладолед със сорбе "Белини"; Сладолед с бял шоколади ягоди; Замразен шоколадов ягодов мус; Студено плодово суфле; Сладоледено мляко с ягоди; Сметанов домашен сладолед, но и обичаното съчетание на лято с кафе, сладолед и шоколад. Предишната рецепта на сладолед с шоколад и кафе, е на база сметана, мляко и шоколад с кафе, но новата идея е по-лека, веган версия - кокосово мляко, еспресо и шоколадови капки за акцент.



Кокосов сладолед с еспресо и шоколад
                                                                    /по идея от Coffee Coconut Ice Cream/


Продукти:
2 кутии кокосово мляко /по 400 мл. всяка/
2 с.л. нишесте
½ ч.чаша силно еспресо, студено
½ -1 ч.чаша захар, според вкуса
1 с.л. мед
½ к.л. конячена захар, ванилия или друг аромат
½ ч.чаша шоколадови капки или едро натрошен шоколад

 1 ч.чаша =240 мл.
В купа се смесват кафето с нишестето. На средна температура, на котлона се загряват коксовото мляко, захарта и кафето с разтворено нишесте, с често разбъркване до хомогенизиране и сгъстяване. Получената смес се овкусява с избрания аромат и лъжицата мед, след което се охлажда напълно, покрита плътно с фреш фолио. Може да се постави във фризер, до започване етапа на замръзване, след което се разбива с миксер до увеличаване на обема и отново охлажда. За да навлезе повече въздух в сместа, същата процедура се повтаря неколкократно. Ако се използва машина за сладолед, то след първото разбиване се поставя в съда и се процедира според указанията на производителя.
Независимо от избраната технология, преди последното замразяване се добавят и шоколадовите капки. Поставя се във фризер за окончателно стягане и съхранение.


Полученият сладолед не е с висока степен на ледена кристализация и не е необходимо да се предвижда време за отпускане преди сервиране.


Още шоколад и силно еспресо са една чудесна компания.


Преди сервиране може да се поръси с леко запечени кокосови стърготини.


Опитайте...


16 коментара:

gabrielatsulin каза...

Истински шедьовър! Много красиво поднесен и предполагам много вкусен сладолед. Поздрави и усмихната седмица.

Milena Poptoleva каза...

:)))Аз съм от хората,огризващи фунийки:))),но този твой кокосов разкош определено ме разколеба......или всъщност ще си го похапна във фунийка....Прелест е сладоледът,Ди!Поздрави!

Роси каза...

Дианка,насладих се на поредната лятна прохлада с великолепно свежо съчетание от аромати!Отново поднесено с финес и стилна елегантност,моите искрени овации!Благодаря за удоволствието,поздрав с усмивка!

Gergana Lazarova каза...

Ехааа, какво удоволствие! Сякаш сме на някой слънчев остров, Дианка, така красиво си поднесла отново. Чудесен сладолед! Само бих заменила еспресото, не обичам кафе...
Поздрави и хубав ден!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
твоята веган версия за този сладолед много ми допадна и задължително ще го изпробвам.Но мисля, че вместо нишесте се употреби кокосова сметана ще стане още по - добре.Тя може да се направи или да се закупи готова.Но аз лично не съм я използвала.Чуден е сладоледа !
Поздрави и прекрасни и слънчеви летни дни !

Hristinka Koleva каза...

Отново съм възхитена от стила и финеса на поднасяне на сладоледа! Прекрасна рецепта!
Поздравления с пожелание за едно весело и разхлаждащо лято с чудесните ти рецепти за ледени изкушения!

traiana каза...

Невероятен сладолед, Дианка! Тъкмо сега му е времето:) Поздрави!

Dani каза...

Прекрасен сладолед,Дианка!
Лесен и ароматен.
Иначе, както се предполагаше аз обичам рогче сладолед!
И купичка :)
Прегръдки и хубаво лято от мен!

Йоланта Делибозова каза...

Диди, спомняш ли си преди колко години ти казах, че си царицата на сладоледите? Направо така си те кръстих. Е, права съм, нали?

Екатерина каза...

Ехаа, Дианка, каква прелест само! Нека лятото е красиво, изкушаващо и вкусно като тази публикация тук. Поздрави!

Luchiya каза...

Чудесен е! И така красиво поднесен в кокосовата черупка!

Svetlana каза...

Поздравления! Изглежда страхотно! Красиво поднесен и красиви снимки!
Хубава седица! :)

tillia каза...

Отново предлагаш невероятно сладоледено изкушение, Диана!
Хубаво и слънчево лято!

vesela каза...

Диди, лятото дори и аз похапвам сладолед, твоя е нереален направо!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце, дами, много сте мили,
радвам се,че тази сладоледена идея ви харесва.
Сърдечни поздрави за вас, хубаво лято и много усмивки, Диана

Kokona каза...

Еха, разкошен сладолед и много елегантно поднесен, с много стил и финес :)