вторник, 21 юли 2015 г.

Шоколадов чийзкейк мус с малини



Юлските най-горещи дни тази година идват с екстремни от началото на лятото температури над 40 градуса. С предупредителните кодове за опасно топло, повече течности и хидратиращи тялото храни, подходящо е времето и за леки десерти, плодове, сладолед и фини кремчета. Чийзкейковете са на особена почит този сезон – бързи за приготвяне, с лека бисквитена подложка, деликатна нежна структура, ароматни летни плодове за свежест и мнооого варианти за приготвяне и разнообразяване. Моята идея е за шоколадов чийзкейк с малинов конфитюр, без печене и без използване на желатин, порциониран в чаши. Водещите съставки на  шоколад и малини, освен с богат и наситен вкус, се включват към списъка на храните, посочени като “слаб допинг” за добро настроение.  
Наскоро четох, че на ежегодно събрание на Американското химическо дружество, във Филаделфия, са били представени интересни открития, свързани с храненето на хората. След изучаване на повече от 1700 вещества, които се намират в състава на различни продукти, учените са стигнали до извода, че някои влияят силно и добре на емоционалното състояние на човек. Сред посочените като “слаб допинг” за организма са шоколад, малина, ягода и чай. При употреба на храна, съдържаща валпроева киселина /Valproic acid/ било доказано, че човек се успокоява, става по-благодушен и склонен към миролюбиво поведение. Забелязано било, че повечето от посочените в списъка продукти имат аромат, който по своята структура поразително напомня структурата на валпроевата киселина. Миризмата на продуктите действа на човека чрез якобсоновия орган, обособен отдел на обонянието ни, който отправя сигнали в мозъка и стимулира отделянето на ендорфини, естествените обезболяващи на организма ни, допълват учените. И в шоколада, и в ягодите, и в чая се съдържат веществата триптофан и серотонин, които подобряват настроението на хората на първично ниво.
И без повече теоретични и научни хипотези, това е моето предложение за шоколадов чийзкейк мус с малини. А за да не повтарям комбинацията от бял шоколад, малини и сметана, както в студеното плодово суфле, този път се доверих на съчетанието горчив черен, фин бял шоколад и уханни малини.


Шоколадов чийзкейк мус с малини 
/по идея, с мои изменения от Chocolate cheesecakes recipe/


 
Продукти за 3-4 порции, според големината
За бисквитената основа:
¾  ч. чаша бисквити, натрошени
¼  ч. чаша пудра захар, или на вкус
¼ ч. чаша масло, разтопено
¼ ч.чаша смлени бадеми
ванилия или бадемов аромат

За малиновия сос:
1 ½ ч.чаша малини
1 с. л. нишесте
¼ ч.чаша захар
1-2 с.л. вода
1 с.л. малинов конфитюр

За шоколадовия чийзкейк мус:
 1 ч.чаша сметана, охладена
  ½ - 2/3 ч.чаша пудра захар
  1 ч. л. ванилия
  1 ч.л. ликьор амарето
  125 гр. крем сирене, на стайна температура
  100 гр. бял шоколад
  100 гр. черен шоколад
  1 с.л. масло
  1 с.л. малинов конфитюр
още пресни малини, мента и шоколад за гарниране, ванилова пудра захар, по желание
1 ч.чаша =240 мл.

Малините се поръсват със захарта и оставят да престоят, докато се приготви маслената бисквитена основа и шоколадовият чийзкейк мус.
Подготвяне на маслената основа: смесват се натрошените  бисквити, пудрата захар, смлените бадеми и разтопеното масло. Оформя се хомогенна смес, ароматизира с е по желание и се разпределя в дъното на предвидените чашки за сервиране. Поставят се в хладилник за няколко часа да стегнат.
Следва  шоколадовият чийзкейк мус:
Шоколадите се начупват и разтопяват с масло на водна баня или в МВ. Огладената сметана се разбива с кухненски миксер до меки върхове. Крем сиренето се смесва с пудрата захар и също разбива до гладкост и пухкавост. Ароматизира се и част от сместа се добавя към разтопения шоколад, а след хомогенизиране се комбинират изцяло. Следва малиновият конфитюр, прецеден през цедка и накрая разбитата сметана. С леки въртеливи движения от дъното към повърхността се обединява цялата смес, за да не спадне получения въздушен обем на крема. Разделя се шоколадовата чийзкейк смес върху бисквитената основа, като може да се остави част от нея за декоративно шприцване по-късно /сместа ще се сгъсти допълнително в хладилник/ и поставя в хладилник за  окончателно охлаждане и стягане.
Последен е малиновият сос:  размиват се водата с нишестето и добавят към малините, поръсени със захарта. Поставят се в съд на котлона и на средна температура се изчаква сместа кипне, добавя се малиновия конфитюр, и се оставя леко да къкри до сгъстяване – с разбъркване. Маха се от котлона и прецежда /през цедка/, за да се отстранят семчиците на малините, след което охлажда.


След стягане /или преди сервиране/ върху шоколадовият чийзкейк мус се шрицва от заделената смес и налива малинов сос. В него се поставят няколко пресни малини и листенца мента за аромат. Сервира се студен


Преди поднасяне може да се поръси с ванилова пудра захар и гарнира с шоколадови декорации.
 

Опитайте...

14 коментара:

Hristinka Koleva каза...

Перфектен десерт за горещите летни дни!
Поздравления, Дианка, за красивата публикация!

gabrielatsulin каза...

Интересна рецепта, различно поднасяне, красиви снимки!
Поздрави!

Milena Poptoleva каза...

Ух,че е красив!
Поздрави и благодарности за предложението,Ди!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Божествено! Опитвала съм с ягоди, но малините са ми фаворит сред плодовете. Чудесно изглежда, Дианче! Поздрави!

Svetlana каза...

Изглежда супер! Много интересно предложение. А снимките са страхотни!
Поздрави!

Dani каза...

Неустоимо вкусен :)
Прегръдки, Дианка!

Виктория каза...

Шоколад и малини - любима комбинация ♥
Диди, прекрасен е!
Поздрави :)

Bety каза...

Дианка, страхотно съчетание от вкусове и аромати! Обичам шоколад, малини, и поднесени като мус ....получил се е десерт-мечта!

Роси каза...

В този доста късен час цялата палитра от кадри са достойни за сладки сънища,Дианка!Превъзходен чейз,ефирен и нежен,и разбира се декорацията е както винаги зашеметяваща!Сърдечен поздрав!

traiana каза...

Изглежда уникално вкусен, Дианка! Непременно ще го пробваме! Поздрави!

Daniela Dineva каза...

Изглежда невероятно, Дианка! Прекрасен уикенд и прохладен пъпеш за десерт ;)

Kokona каза...

Дианка, винаги поднасяш и представяш много красиво всяко твое ястие! На човек да му е драго да разглежда в блога ти и да си пълно очите с красоти.
Поредният изкушаващ десерт поднесен много стилно и красиво.
Хубави почивни дни :)

Irma каза...

Колкото и да съм упорита в спазването на диета, този мус би ме накарал да забравя за нея на мига, Дианка! Голямо изкушение си ни сервирала, мила, а снимките са достойни за корица на списание! Чудесна си!
Поздрави и прегръдки!

di_ani каза...

Хриси,
Габи,
Миленка,
Снежи,
Светле,
Дани,
Вики,
Бети,
Роси,
Траяна,
Дани,
Дари,
Ирма,
благодаря ви и се радвам, че ви допада тази идея -
бърза, лесна, свежа и разхлаждаща в летните жеги.
Сърдечни поздрави за вас, прохладни и усмихнати летни дни, Диана