понеделник, 10 август 2015 г.

Постни шоколадово - малинови сладки



Пленяваща комбинация на малини и шоколад в едни постни сладки и които също така се приготвят бързо и лесно. На вид семпли, но резултатът е много вкусен и ароматен - меки, с лека коричка, апетитно шоколадови и фина нотка на свежест от малините. Идеята е чудесна, а рецепта много популярна в руските сайтове - Печенье "Шоколадно-малиновое". Публикуваните отзиви са повече от възторжени и не само като вариант  на постно лакомство. Тестото може да поема повече или по-малко брашно, в зависимост от качеството на брашното и гъстотата малиновия конфитюр. Количеството на захарта също подлежи на корекция - четох, че могат да се приготвят и без захар. Като важна особеност при приготвянето им се уточнява: да не се прекалява с печенето във фурната, за да се получат хрупкави отвън и мекички отвътре. Идеално се съчетават с чаша плодов чай или кафе. Ето първите, вече изхрускани, преди следващата, нова партида:


Постни шоколадово - малинови сладки
Продукти за около20-22 бр.
½ ч.чаша малинов конфитюр
1 ч.чаша  захар*
1/3 ч.чаша олио
1 пакетче ванилова захар
1 ч.л. бадемова есенция
½ ч.чаша какао
1 ½  ч. чаши брашно / използвах 1 1/3 ч.чаша брашно/
1 ч.л. бакпулвер, равна
щипка сол

1 ч.чаша = 240 мл.

* количеството на захарта може да се намали -
   в отделните рецепти варира от няколко лъжици, ½ до 1 ч.чаша
 ** може да се замени с ¼ ч.л. бадемов ликьор /извън пости/

Фурната се загрява на 175С.

В купа се смесват сладкото от малини или мармалад, захарта, олиото, ванилия и екстракт от бадеми. В друга купа се пресяват през сито какаото на прах, брашното с бакпулвера и щипка сол. Добавят се сухите съставки към течните на три пъти, с леко разбъркване и без да се омесва много се оформя тесто. От него се късат и формоват топчета с големина на орех, като леко се притискат.  Поставят се в тава, покрита с хартия за печене и пекат в продължение на около 10 -11 минути, според дебелината, като не се препичат - в последствие ще се стегнат още малко. Изваждат се от фурната и след леко охлаждане се прехвърлят върху решетка за окончателното им изстиване.


Вече споменах, че са чудесно допълнение към чаша плодов чай.


И разчупени.



Опитайте...


12 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Дианка, веднага си ги запазвам, прекрасни са!
Обаче си царица на постните предложения, моите адмирации! Благодаря за хубавите рецепти. :)
Спорна седмица ти желая, с много усмивки и настроение!

pep-4o каза...

леле, какви са сочни тези сладки!
СЪс сигурност ще си ги направим, Диди, благодаря ти, че сподели рецептата!
Поздрави и хубава седмица на теб!

gabrielatsulin каза...

Много обичам да влагам мармалад от малини в десерти- винаги се получава много ароматен десерт, в случая - бисквитки.
Сега няма да е, но съвсем скоро ще ги направя, защото много, много ми добадна идеята ти. Ще пиша отзиви, обещавам!
Прегръдки и усмихнат вторник!

Bety каза...

Много ароматно ми звучат! Обичам комбенацията малини, шоколад. Чудесни сладки, Диани!

Cake And Pancake каза...

Много ми допаднаха! Лесно се правят и със сигурност ще са много вкусни, а и с аромат на малини .... о ла ла :)

Живка каза...

Вкуснички,Дианка,вкуснички.....
Хував ден!

vesela каза...

Поредното ти изкушение, Ди!
Сама ли приготвяш малиновия ликьор, дори за мен, като въздържател ми прозвуча вкусен този алкохол:))?

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
майка ми е почитател на шоколадовите десерти.А твоето шоколадово предложение с малини много ще и допадне.Ще ги приготвя скоро, благодаря ти за идеята.
Поздрави и весели августовски дни !

Роси каза...

Отново страхотни сладки си приготвила,Дианка!С тази малка кипра чашка с плодов чай са страшно съблазнителен тандем!Сърдечен поздрав с усмивка!

traiana каза...

Невероятни са станали, Дианка! Поздрави!

Анонимен каза...

Колко гр. са конфитюра, брашното, какаото, и олиото-мл.?

di_ani каза...

Благодаря дами,
радвам се, че тази идея за постни сладки с малинов аромат ви допада.

Здравейте Анонимен,
пропорциите в рецептата са дадени за чаена чаша с вместимост 240 мл.
Количествата не са големи и налични почти във всяка кухня,
така че не виждам проблем рецептата да се изпълни с тази мярка,
а специално да се търсят уравнителни еквиваленти или точни грамажи.
Благодаря и сърдечни поздрави!