сряда, 16 септември 2015 г.

Параклис "Св. Йоан Летни" - язовир Пчелина




Това уникално, приказно красиво място е параклис "Св. Йоан Летни" , който сякаш е кацнал на скален нос ”Камико”, извисяваш се над водите на язовир "Пчелина" . Гледката към част от язовира и околните села е впечатляваща -  широко панорамна, много живописна и силно въздействаща... 



 
Средновековната черквица  „"Св. Йоан Кръстител - Летни" - наричана още Пчелински камък, датира от 14-и век и  представлява последен спомен от съществувало в миналото село. Построена е на скалистия южен бряг над язовира, /на 2км северозападно от с. Пoцърненци/, сякаш някога се е предполагало, че един ден тук ще има вода.   



Язовир Пчелина /Лобош/ е един от най-големите в Югозападна България  изграден през 70-те години между селата Ковачевци, Радибош и Лобош, а на дъното му се намира село Пчелинци. 


Годината изсечена в плочата пред самия вход 1350 респектира с автентичността си, но за съжаление, голяма част от стенописите вътре са унищожени от разрухата на времето и недоброжелателни посетители. 


 Църквата е отворена, по всяко време и създава усещане за стопанисване - хора са дарили икони, свещи, покривки, кръстове, дори малка дървена пейка…


Счита се, че църква "Св. Йоан Летни" вероятно е била селски храм на средновековното селище, предшественик на с. Пчелинци, а за потвърждение се сочат разкритите в близост останки от средновековно селище и принадлежащ към него некропол.



Четох, че за тази църква Константин Иречек пише: “В селото Пчелинци лежат на един връх развалини от крепост и църква; там са намерени огромни грънчарски съдове и бакърена мрежа на броня за главата на военен кон.”.От всичко описано, сега на "Пчелин камък" е останала само църквицата. От селска църква над скалите, сега е причудлив параклис, отдалечен от околните села и в него не се извършват служби.



Да, това място е необикновено, силно въздействащо, не само с гледки, спокойствие и тишина…Едно от тези места, за които обикновено се казва – трябва да се види и почувства…


Снимките са правени с новия фотоапарат Olympus PEN. Вече споменах, че това лято имах възможността да се забавлявам и насладя за една седмица /само/с новия фотоапарат и как новото попъление ме очарова и допадна особено много – едно малко бижу за градски шик. И за неговите екстри: лек, елегантен и компактен, с добри технически качества, които дават свобода за снимане, по всяко време, без специални фотографски умения; малък, но впечатляващ с функции и възможности - много добър фокус, арт филтри, ефекти и стабилизатори,  управление през телефона, падащ екран и още….



В случая важна е и идеята: получих мила покана от ABC Design & Communication, като партньор на чудесната инициатива за свежо лятно приключение в света на фотографията и Olympus. Снимките участват в специален фотоконкурс на Олимпус PEN фен, като ще бъдат продадени с благотворителна цел.  Това са моите две снимки, с които се включих в инициативата:
И макар идеята за мен да е повече в смисъл на участие с благотворителна цел, ето всички снимки на  Фотоконкурс Olympus PEN фен, 
за които може да се гласува:

Параклис Свети Йоан Летни над язовир Пчелина 
едно спиращо дъха кътче земя,  по-въздействащо, когато се види и почувства...

Място за пладнуване  
пасторална идиличност на ливадите в южните склонове на Витоша...

Беше ми особено приятно и сърдечно благодаря за оказаната ми възможност!

10 коментара:

Мъх каза...

Това място от толкова отдавна съм го планувала и е срамота, че е на един хвърлей, а още не съм го стигнала. прекрасни снимки, Дианка.
Успех в конкурса;)

Еoc каза...

Приказно е мястото, приказно!
Не съм ходила там, срамота... все отлагам.
Целувки от мен и успех в конкурса, Дианка :)

Gergana Lazarova каза...

Всяка хубава идея заслужава добър реализатор!
Дианка, поздравявам те! :)

gabrielatsulin каза...

Красиво и зареждащо място по снимките, а на живо сигулно е още по - въздействащо и красиво.
Поздравявам те за конкурса и за чудесните снимки с които си избрала да се включиш в него.
Беше ми приятно да видя това място през твоят обектив и да му се насладя, защото аз самата не съм го посещавала никога, а е толкова красиво.
Хубави и усмихнати почивни дни!
Поздрави!

di_ani каза...


Благодаря ви,
Мъхче,
Зори,
Гери,
Габи,
драго ми е, че се хареса и на вас.
И да, пак ще напиша -
това място е вълшебно и на живо още повече впечатлява...
Що се отнася до конкурса, вече споменах,
че идеята ми е повече с благотворителна цел -
харесвам много Олимпус,
но аз вече имам качествен и хубав апарат:)
Сърдечен поздрави и усмихнати септемврийски дни, Диана

traiana каза...

Да ти е честит новият фотоапарат, Дианка! Прекрасни снимки на красиво място. Честит празник днес и нека винаги Вярата, Надежата и Любовта бъдат с теб!

Elena Dimitrova каза...

Прекрасно местенце Дианка ! При първа възможност ще го посетя.Снимките са впечатляващи, много , много красиво е всичко .
Поздрави !

Екатерина каза...

Много е красиво, а дори и през снимките се усеща магията на мястото. Успяла си да пресъздадеш по невероятен начин спокойствието, което лъха от там. Благодаря ти! Поздрави!

krasi_mm каза...

Дидка, знаеш ли колко пъти съм ходила на този язовир, но за този параклис не съм и подозирала. И до днес това ни е любима дестинация с малката. Другият път няма да го пропусна...Страхотни снимки и успех в конкурса.

di_ani каза...

Благодаря ви момичета,
много се радвам, че ви допада това място - на живо е още по-силно!
Сърдечни поздрави за всяка една от вас, хубави и усмихнати есенни дени, Диана