вторник, 20 октомври 2015 г.

Бутер тарти с медени круши, синьо сирене и орехи

Има някаква тенденция да не организирам добре и не успявам да публикувам много от новите ми рецепти, но ще им дойде ред... Затова избрах тези бързи и лесни бутер тарти от глазирани медени круши напълнени с крем сирене и боровинки, и запечени в компанията на синьо сирене и орехи. За любовта между крушите и синьото сирене сме коментирали много, харесваме ги в различни комбинации - салати, кексчета, сладолед, а сега... едно много лесно и вкусно предястие в есенен стил. По-различен момент е пълнежът на крушите и лекото им глазиране в  медено маслен сос. Тартите също са предварително запечени до полуготовност, което запазва хрупкавостта и на вътрешността. Следва обединяване в преди сервиране и окончателно запичане до размекване на сиренето, хрупкавост на ядките и гланцов загар на крушите... За индивидуален баланс на комбинацията сладко-солено има още сирена, плодове и ядки. Ето ги:


Бутер тарти с медени круши, синьо сирене и орехи


Продукти за 4 порции:
275 гр. охладено бутер тесто
2 круши, по-твърд сорт
60 гр. крем сирене /тип маскарпоне или друго
60 гр. меко сирене тип "бри" или друго
1 яйце
2 с.л. червени боровинки
100 гр. синьо сирене
1/2  ч.чаша орехи, едро нарязани
сол и черен пипер, на вкус
лимонов сок
1 с.л. масло 
1 с.л. мед
2 с.л. бяло вино

Фурната се загрява на 200С. Охладеното бутер тесто се разточва и изтънява допълнително върху набрашнена повърхност. Разрязва се на 4 порции, от които се изрязват ленти с дебелина около 1,5 см. Периферията на основите се намазва с леко разбит белтък и отгоре се поставят като борд отделените ленти и притискат да се залепят - аз ги леко усуках. Основата се перфорира с вилица, за да не се надигнат много, намазват се с разбит жълтък, след което се пекат в продължение на 10-на минути -  до запичане и изсушаване. Изваждат се от фурната и охлаждат.
Крушите се разполовяват и почистват от семенна част, но по-дълбоко, за да има място за повече плънка. Без да се белят, повърхността се набраздява и поливат с лимонов сок. Смесват се крем сиренето, мекото сирене /без кора/ остатъка от яйцето, сол и черен пипер на вкус. В широк тиган се кипва виното, добавя маслото и след неговото стопяване се налива меда и поставят крушите. На тих огън и с обръщане се задушват до леко омекване, след което изваждат. Отделеният сос се сгъстява още малко като сироп и маха от котлона. Крушите се оставят да изстинат напълно и с приготвената вече смес от сирена се пълни вътрешността им.
Фурната се загрява на 180С.
Във всяка една полуизпечена основа за тарта се поставя по половин напълнена круша /с пълнежа надолу/, отстрани се поръсва натрошено на едро синьо сирене и орехи. Запичат се до размекване на сиренето, златист загар и стягане на пълнежа около 10-12 минути.  Изваждат се и поръсват със струйка от сгъстения сироп. Могат да се поднесат веднага, но са хрупкави и свежи  хладки, дори и студени.


Още сирене, избрах и британското "стилтън", 
плодове и ядки балансират степента на вкус за сладко-солено. 


И разрязани:


Опитайте


13 коментара:

gabrielatsulin каза...

Тук отново е много вкусно, ароматно и красиво!
Взимам си една тарта, щом е толкова вкусна, колкото изглежда. Ще се комбинира перфектно с чашата ми чай.
Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
прекрасна е рецептата, сравнително лесна за изпълнение и много ефектна.И аз обмислям едно предложение с круши, тази година има в изобилие.
Поздрави и успешна седмица !

Bety каза...

Дианка, съвсем ми е по вкуса това хрупкаво, сочно, ароматно предложение! И аз обожавам комбинацията сладко- солено и круши, ядки, сирена...чудесно е! Хубав ден!

Gergana Lazarova каза...

Дианка, чудесно предястие! Особено ми допада идеята за предварителното запичане на тартите и след това обединяването, защото бутер тестото не се държи много добре с пълнеж и единствено запичане. :)
За визията - както винаги всичко е толкова елегантно, Дианка! Да знаеш, че искрено ти се възхищавам!
Прегръдки най-сърдечни!

traiana каза...

Разкошен десерт, Дианка, а защо не и основно:) Ще пропусна сиренето, но другото ми е супер!

Йоланта Делибозова каза...

Ами страхотна си! Какво друго да кажа? Как ти дойде на ум да ги раираш така! Ей ... опасен човек!

Люси каза...

Дианка, просто всеки ден мога да ги гледам тези круши. ама как успя всички любими вкусове да комбинираш в една рецепта! Направо ще те разцелувам! Пожелавам ти спокойни и с повече време за публикуване октомврийски дни!

Milena Poptoleva каза...

Великолепна рецепта,достойна за голям празник и за много-много любими хора...Чудесен фото-маратон!

Cake And Pancake каза...

Дианка, страхотно предложение и още по - хубава презентация!
Благодаря за споделянето :)
Поздрави!

Daniela Dineva каза...

Еха! Какво есенно и вкусно настриение цари тук! Поздравления за интересната и вкусна рецепта и реализация :)

vesela каза...

Дианка, нали знаеш, че крушите са ми любими:), определено и предложението ти ми става любимо!

pep-4o каза...

Страхотно предложение, Дианка и със сигурност ще го опитаме още следващите дни :) Намерила съм съмишленици за тези храни у нас :)
Невероятно поднесено от теб, стилно и апетитно, поздравления!
Поздрави и хубав край на седмицата, дано да спре и да вали :)

di_ani каза...

Благодаря ви момичета,
много се радвам, че ви допада тази идея!
Сладостта на крушите чудесно партнира с острия вкус на сиренето и се балансира с пълнежа и ядките - вече споменах;
с бутер тесто за основа се получава едно бързо и лесно предястие.
Сърдечни поздрави за всяка една от вас,и усмихнати есенни дни, Диана