понеделник, 4 април 2016 г.

Каламата хумус с каперси и постни гризини с горчица


С кремообразна текстура, приятен и засищащ вкус, хумусът като че се превръща в една от предпочитаните постни храни. Хумусът е известен със своите здравословни ползи, които се обуславят от характерният му състав: нахут, тахан, лимонов сок, чесън, зехтин.  По своя състав белтъкът в нахута е много близък до животинския: съдържа голям брой на ненаситени мастни киселини, мазнини и витамини А, В1, В2, В6; богат е на микроелементи, минерали, антиоксиданти; добър растителен източник на желязо, като една чаша хумус осигурява повече от 25% от препоръчителната дневна доза от желязо. В допълнение, нахутът съдържа и витамин С, който спомага на организма да усвои по-лесно желязото от приетата храна. Таханът, като смлян сусам е истинска съкровищница от витамин Е, магнезий, калций, мед, желязо и цинк, с богато съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини, могъщ антиоксидант.  Зехтин, чесън, лимон и в случая – маслини, обогатяват не само вкуса и аромата, но и допълнително повишават полезните качества на хумуса. 
Ето го и него в компанията на хрупкави гризини с горчица:

Каламата хумус с каперси
 /по идея, с изменения от Mediterranean Kalamata Hummus/


Продукти:
2 ч.чаши сварен нахут /отцеден/, най-добре био
½ ч.чаша маслинова паста „тепанада”*
1 с.л. каперси
1 с.л. сусамов тахан
1 с.л. зехтин
1 с.л. вода
1 с.л. лимонов сок
1 скилидка чесън
сол, черен пипер и кимион на вкус
1-2 с.л. зехтин за поднасяне
1 с.л. див лук за поръсване

още маслини, резени краставица, чери домати, лук за гарниране
* „тепанада”- смлени маслини тип „каламата”, може да се замени и с други черни маслини или гремолата

1 ч.чаша =240 мл.
Смесват се лимоновият сок и водата, и отделно сусамовия тахан и зехтина.
В кухненски робот се поставят отцедения нахут, маслиновата паста, каперсите, чесъна и ароматите, след което се пасират до обединяване. Наливат се водата и лимоновия сок и след тяхното поемане – сусамовия тахан със зехтина. Разбиването продължава до изглаждане на сместа, след което се прехвърля в купа и оставя за около час в  хладилник да се обединят вкусовете.


Сервира се с питки, бисквити, при мен гризини, още свежа краставица, домати чери , наситнен пресен лук и още малко зехтин за поръсване. Съхранява се в затворен съд в хладилник в продължение на няколко дни.

Следват и:


Постни гризини с горчица


Продукти за около 20 гр. гризини, според големината
½ ч.чаша топла вода
2 ч.чаши брашно
2 с.л. горчица /дижонска или друга фина/
1 ч.л. инстантна мая /около 3 гр./
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. олио
скилидка чесън или на прах, по желание
¼ ч.чаша сусамово семе за поръсване

1 ч.чаша =240 мл.
Замесва се тесто от брашното със солта, захарта, маята, водата, олиото и горчицата. Ако ще се използва чесън се прибавя също.  Омесва се до хомогенност , гладкост и еластичност, може да се използва и миксер с бъркалки за тесто.
Тестото не се оставя да втасва, а веднага може да започне оформянето на гризините – на класически тънки пръчици,или завити около намаслени дървени шишчета както при дип от бял боб с печен патладжан, или усукани двойни спирали с маков пълнеж. Фурната се загрява на 190-200С. Оформените гризни се овалват в сусамово семе и поставят върху хартия за печене. Пекат се около 15-20 минути до златисто и изваждат.
Чудесни в топъл вид с хрупкава коричка и мека вътрешност, но и студени запазват добре вкуса си.


Опитайте...

10 коментара:

gabrielatsulin каза...

И двете ти предложения днес ми харесват много! Обожавам хумус, но не съм приготвяла по този начин никога досега. Ще опитам задължително. С каперси и маслинова паста сигурно ще е една идея по - кисел?! Много добро допълнение от тези "хващащи" око спиралки. Правила съм подобен хляб на шиш. Оригинално е.
Поздрави и усмихната нова седмица.

Dani каза...

Обичам нахут във всякаква комбинация :)
Чудесна идея, Дианка за добавяне на маслини както и тези
прекрасни гризини!
Сърдечна прегръдка!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
нямаш равна по отношение на презентация и снимков материал на ястията.Чудесен е хумоса с тези добавки.И аз към хумоса добавям често маслини, както и други продукти и прясна зеленина понякога.Става чуден.А гризините прекрасно го допълват.
Поздрави !

Екатерина каза...

Дианка, рецептите и идеите ти винаги ме изумяват. Колко красота си поднесла и днес. Прекрасни са и двете предложения! Поздрави!

Pavlina Petkova каза...

Диди, когато видя при теб маслини, винаги се сещам за маслиновата гремолата, не зная дали съм ти благодарила за рецептата тогава, сега го правя, облизахме си пръстите, а сега зная че и сега всичко е безумно вкусно! Прегръщам те!

Maria Pepeldjiyska каза...

Уникални неща виждам тук, Диани! И като големи фенове на хумуса, ще го пробваме скоро.....
С усмивка
М

Йоланта Делибозова каза...

Страхотни гризини, Диди! И как симпатично си ги увила! Прекрасно постно предложение!

Иглика каза...

Дианка, прелестна презентация с много стил! Тк снощи похапвахме подобен хумус, а сега си придърпвам една гризинка, додето не са свършили!
Прегръдки!

vesela каза...

При теб човек се храни и само с очи...

di_ani каза...

Благодаря ви дами,
радвам се,че тази типично пролетна и постна идея ви допада -
маслините освежават малко скучноватия вкус на хумуса,
а гризините с горчица са едно добро допълнение.
Благодаря за вниманието - поздрави за вас и усмихнати пролетни дни, Диана