четвъртък, 1 септември 2016 г.

Печени праскови със синьо сирене под меренг и пъпешови „трюфели” с ментова фета



Отбивам се за септемврийски привет..., но това кулинарно предложение все още е повлияно и носи лежерния тон на лятото - плодово, свежо, ароматно, бързо и лесно за приготвяне. Една идея за любителите на съчетанието сирене с плод в сладко – солен вкус. Вариантът на запечени праскови с меки сирена е доказана и очаквано добра комбинация, а в случая пълнежът е обогатен и покрит с белтъчна глазура по рецепта от сайта на CastelloThe Cheese Journal.  Замисълът е за печни ябълки със синьо сирене и бадемов аромат под меренг /baked apples with blue cheeseand meringue topping/, като замених ябълките с праскови и леко адаптирах компонентите на вкус. Що се отнася до другата част от чинията е по-скоро хрумка, отколкото рецепта. Пъпеш със сирене също попада в категория на класическите вкусови групи, този път с "фета" и мента в бонбонено „трюфел” оформление - Feta & Herb Cantaloupe Truffles. Прости съставки в цветна композиция с фин вкус и освежаващ аромат. Гарнирах с макаронен сандвич от черен сусам без ядки /рецептата на български някога по-късно:)/ и крем сирене, а за цялостно обединяване - струйка мед от горски букет. Ето ги:


Печени праскови със синьо сирене под меренг и пъпешови „трюфели” с ментова фета


Печени праскови със синьо сирене и белтъчна глазура
Продукти за 4 порции*
2 големи небелени праскови
80 гр синьо сирене, напр. Castello Blue
40г суров марципан, едро настърган
¼  ч.чаша нарязани бедеми /замених със запечени лешници
2 с.л. нарязани пресни листа босилек
1 с.л. червени боровинки /сушени/
1 ч.л. канела за поръсване

* количеството на продуктите за плънката в оригиналната рецепта е двойно

Белтъчна глазура/меренг**
1 яйчен белтък
1 щ. лимонова киселина
4 с. л. захар
** количеството за меренга може да се удвои

 Нарязва се сиренето на малки парченца и се разбърква добре с марципан, бадеми, босилек и боровинки. Прасковите се разполовяват и костилката се изважда. Поставят половинките праскови върху лист печене лист и вдлъбнатината се напъва с подготвената плънка.


Отделеният белтък с една щипка лимонова киселина се разбива докато побелее и стабилизира. Добавя се захарта и продължава разбиването в продължение на няколко минути, за да се постигне твърда консистенция. Полученият меренг се разстила  над  пълнежа със сирене сирене прасковите се запичат в средата на фурната на 150 ° C за 15-20 минути или повече до омекване на прасковите и стягане на белтъчната глазура. Поръсват се с канела и сервират веднага.


Трюфели” от пъпеш със сирене "фета" и мента

Продукти за дузина:
120 гр. сирене тип "фета"
¼ ч.чаша листа мента
черен пипер на вкус
Технологията е ясна и лесна – издълбават се топчета от пъпеш, които се овалват в едро натрошена фета, смесена с нарязана мента. По желание може да се добавят и счукани ядки.

В разрез:


Слънчев, усмихнат и успешен септември...
Опитайте...

10 коментара:

pep-4o каза...

Страхотни са, Дианка, и трюфелите с мента и прасковите под тази завивка :) Насладата е пълна не само за очите, но сигурна съм - и за небцето. Както винаги при теб, поздравления!
Хубави празнични на теб и поздрави!

gabrielatsulin каза...

Феерия от цветове :)
Ще си взема от всичко, че то такава красота за изпускане ли е?

Поздрави!

Irma каза...

Поздравления, Дианка, десертът ти е достоен за звезда Мишлен! Великолепие в чинията и разтапящ вкус - поредният ти кулинарен шедьовър! С удоволствие бих се насладила на порция такова съвършенство! :)
Прекрасен септември ти желая, мила, топъл, красив и изпълнен само с положителни емоции!

traiana каза...

Приказка за сетивата отново си сътворила, Дианка! Невероятно изглежда, за вкуса не се и съмнявам.Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много интересно и изкушаващо предложение.Както винаги много, много красиво като в изискан и скъп ресторант.Интересно съчетание на вкусове и аромати.
Поздрави !

Йоланта Делибозова каза...

Леле ... Диди .. май няма какво да се каже по въпроса. Изключителна класа е това!

Екатерина каза...

Ехее, неустоимо!!! Дианка, впечатляващо поднасяне, истинско гурме изживяване е всяко посещение в твоят блог. Благодаря за удоволствието! Поздрави!

vesela каза...

Дианка, чиния, достойна за майсторски клас!
Ти си просто талант!
Как си ги накиприла прасковите с тези капели:)
И пъпешовите трюфели са страхотни!

Ани каза...

Дидка аз съм истински впечатлена! Класно предястие! Браво!

di_ani каза...

Много, наистина много ме зарадвахте
с вашите мили думи и одобрителни коментари!
Драго ми е, че тази идея ви допадна:
Пепи,
Габи,
Ирма,
Траяна,
Елена,
Йоли,
Кате,
Весела,
Ани,
при всяка една от вас аз откривам
много впечатляващи и вдъхновяващи предложения -
благодаря ви от сърце, Диана