петък, 14 октомври 2016 г.

Света Петка Българска - Петковден

Всяка година на 14 октомври се почита
Света Петка Българска-
една от най-обичани светици в целия православен святСветицата - патрон на името е Света Петка Българска. В народния календар Света Петка е закрилница на децата и поставя началото на зимните семейни празници. От този ден започва периодът на сгледите, на годежите и сватбите. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта, в народните легенди светицата се смесва и с духа - покровител на къщата и семейството (затова се явява като змия - пазителка на дома).
Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата.

По народна традиция на Петковден се месят пити колаци, като най-големият от тях се нарича на св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредна трапеза: овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми
Именници: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.


Честит, слънчев и хубав празник!

2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Честит празник Дианка ! Много благоденствие и здраве в твоето семейство.Църквата, в която пея е именувана с името Св.Петка.Днес има голям празник и рибен курбан.Честито на всички именници - да са живи и здрави !
Поздрави !

di_ani каза...

Честит и благословен да бъде, Елена!