вторник, 4 април 2017 г.

Постни пенкейкс с мед и плодов топинг



И това е една от последните рецепти за настоящите Великденски пости-останаха още непубликувани и тематични предложения, но за тях друг път. Обикновено се опитвам да редувам десерти и ястия, но сега ще наруша това неписано правило. Изобилието от плодове и предстоящите предпразненства за Великден наклониха везните в полза на идеята за свежа пролетна закуска или десерт, с постни пухкави ванилови панкейкс с поръска от манов мед и плодов топинг. Нов елемент при съставките в сместа за палачинките е използването на нахутена вода, като обещаващ заместител на яйчените продукти. Продължавайки експериментите с аквафаба  за различни приложения, се доверих на използването на Aquafaba to make Extra-Light, Fluffy Egg-Free or Vegan Pancakes, получавайки наистина успешен резултат за постни и в същото време, пухкави палачинки. Пак ще припомня, че за основна формула на замяна се приема 1 цяло яйце = 3 супени лъжици aquafaba; а 1 яйчен бълтък = 2 супени лъжици aquafaba. В повечето аналогични рецепти за допълнително повишаване на ефирността на палачинките се прилага предварително разбиване на нахутена вода във вид на сняг, а препоръките в технологията за приготвяне е избягване на висока температура за изпичане, /която би довела до промяна в структурата на аквафаба/ и съблюдаване на средна температура за готвене. За гарниране избрах пролетен колорит с микс на  пресни плодови късчета от  банан, киви, круша, ябълка, ягоди, свежи листенца мента и финална заливка от течен пчелен мед или кленов сироп.



Постни пенкейкс с мед и плодов топинг


Продукти за 6 бр. с диаметър около 12см.
Тесто:
1 ч.чаша брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 щ. сол
2 с.л. захар
1 оп. ванилена захар д-р  Йоткер
½ к.л. куркума /за цвят/
3 с.л. нахутена вода /aquafaba/
¾ - 1 ч.чаша ядково мляко/орехово, бадемово, овесено или друго/
2 с.л. олио
1 ч.л. ябълков оцет /последна/
Топинг:
1 бр. банан
1 бр. киви
1 круша
1 ябълка
3-4 ягоди
листа мента за свежест
½ ч.чаша мед или кленов сироп за гарниране

1сл. мазнина за изпичане на палачинките
1 ч.чаша =240 мл.

Смесват се първо сухите продукти: пресятото брашно с бакпулвера, сол, захар, аромат и куркума /за цвят/. Към тях се добавят течните: ¾ - 1 ч.чаша мляко, олио, нахутената вода /aquafaba /, която може предварително да се разбие на сняг, но в тази рецепта я използвах течна. Сместа се разбърква само до хомогенизиране, за да не се развива глутена в брашното, което да прави палачинките по-жилва. Последна е 1ч.л. ябълков оцет и след нейното поемане, тестото е готово за пържене в тиган с незалепващо покритие, леко омаслен. Пекат се на умерена температура за около 3мин. на страна.
Сервират топли или хладки, поръсени разтопен мед или кленов сироп и гарнирани с микс от пресни плодови късчета на банан, киви, круша, ябълка, ягоди, и свежи ментови листенца.


В близък разрез:


Използвах силиконови пръстени за оформяне контура на палачинките.


За заливка избрах манов пчелен мед, с характерния леко тръпчив и едва доловима нотка на горчивина във вкуса, но може да се изпробва с кленов сироп или друг . 


Опитайте...


7 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много красиво и вкусно постно предложение.Непременно ще ги пробваме тези постни панкейкс.Великолепни снимки и представяне, а водата от сварени бобови е една класика в руската кухня.
Поздрави !

traiana каза...

Разкошни и невероятно поднесени, както винаги! Поздрави!

di_ani каза...

Благодаря, Елена,
радвам се, че тази пролетна цветна идея ти харесва.
И наистина,
използването на отварата на бобените растения се оказва една нова
и успешна възможност не само за нейното оползотворяване,
но и за получаване на чудесни резултати, в ролята й на яйчен заместител.
Сърдечни поздрави за теб, усмихнати пролетни дни и светли празници!

di_ani каза...

Благодаря, Траянче, радвам се
и както винаги - много мила.
Сърдечни поздрави за теб, усмихнати пролетни дни и светли празници!

pep-4o каза...

Страхотно, цветно, апетитно пролетно предложение, Диди! Не сме правили скоро пенкейкс и ме подсещаш :) не знам дали ще са постни, но в почивните дни ще има и у дома :)
Поздрави най-сърдечни и хубав април !

Люси каза...

Отново живи картини ни представяш, Диди! Само ти може да представиш нещо толкова семпло като постни палачинки по този зашеметяващ начин. Прекрасна си!

Екатерина каза...

Визуално пиршество! Твоите рецепти са истинско удоволствие за хората, които обичат да се хранят и с очи! Прекрасна свежа рецепта! Поздрави, Дианка!