понеделник, 29 май 2017 г.

Панирана полента с фета и рукола тапенаде



Още едно предложение в позната комбинация полента с рукола и сирене фета. Crispy Polenta Bites with Arugula Tapenade - идеята е за хрупкава по повърхността полента, маслено сирене и свеж микс от рукола със зелени маслини. Съчетанието на сирене и полента не се нуждае от представяне, акцент тук е тапенаде с рукола. Вече съм споменавала, че руколата, овкусена с балсамов оцет, зехтин и тънки резенчета пармезан се приема за класика в италианското кулинарно изкуство, като идеална съставка на всякакви зелени салати, пасти и други ястия, идващи от италианската кухня. Пресен лимон, зелени маслини и крехък магданоз създават мекота в осезаемо специфичния вкус на руколата, а свежите репички добавят нотка цвят и пикантност в цялата композиция. Добро допълнение би било добавянето на черни маслини, към сместа, по аналогия с масленената гремолата /gremolata/, също и на филенца аншоа, както при класическия дип тапенаде. Елементите са познати и позволяват различни импровизации в пропорции, съставки и аромати. Това е моят вариант:


Панирана полента с фета и рукола тапенаде


Полента продукти за 3-4 порции
1 ч.чаша зеленчуков бульон
1 ч.чаша прясно мляко
½ ч.чаша полента /с леко заоблен връх/
1 с.л. масло
3 с.л. пармезан, настърган
3 с.л. бял чедър, настърган
1 к.л. мащерка
¼  к.л. куркума за цвят
сол и черен пипер на вкус
½ ч.чаша галета за паниране

Рукула тапенаде
1 ½ ч.чаша рукола
¼ ч.чаша зелени маслини
1 с.л. каперси*
¼ ч.чаша магданоз
1 ч.л. лимонов сок
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

репички за гарниране
сирене фета, или друго
1 ч.чаша =240 мл.
* в оригинала рецепта не се предвиждат
Първо се подготвя полентата:
Кипват се млякото и зеленчуковият бульон, след което се изсипва полентата, мащерката и с непрекъснато разбъркване се сгъстява.  Добавя се маслото, пармезана, чедъра, сол и черен пипер на вкус. Тавичка с размери 20х15 см, се покрива с фолио, намазнява се и в нея се изсипва сварената полента. Оставя се в хладилник да стегне минимум около час, може и за нощ. Преди сервиране се нарязва на парчета,овалва се в галета и запича  на 250С за 15 мин. до златисто. Може и да се запържи/както в оригиналната рецепта/ на средно висока температура в намазнен съд до хрупкавост и златист цвят от двете страни.


За рукола тапенаде предвидените продукти рукола, маслини и магданоз се нарязват на едрина по желание, а както при класическия дип тапенаде - начукват, след което се овкусяват със зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.


За сглобяване и поднасяне – порциите паниран полента се гарнират с тънко нарязана репичка, върху която се разпределя част от рукола тапенаде, парченце сирене и фин лист салата.


В общ план:


Още салата, сирене фета или друго, маслини допълват идеята за сервиране:


Опитайте...

6 коментара:

pep-4o каза...

Много апетитно солено предложение с любимите полента и сирене, Диди! Лесно и вкусно за топлите дни, които започнаха :) А за шоколадовата торта от нямам думи - невероятно шоколадово изкушение!
Поздрави и хубава нова седмица на теб!

di_ani каза...

Благодаря, Пепи,
едно пролетно-лятно предложение за любителите на полентата -
радвам се, че ти харесва тази идея.
Хубав, слънчев и усмихнат ден!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
от известно време използвам рукула и то от тази, която е с по - светли и тънки листа.Вкусна е, но определено трябва да се комбинира с някакви други продукти добре.Има специфичен вкус.Ще изпробвам тази рецепта, с полента е прекрасно лятно предложение.
Великолепно и много вкусно.Поздрави и лека седмица !

traiana каза...

Не съм привърженик на полентата, да не кажа, че съм пробвала само веднъж една хапка:) Но тези изкусителни и свежи хапки няма да подмина, ако ми паднат. Разкошни са, Диянка! Поздрави!

Екатерина каза...

Удоволствие за всички сетива! Толкова свежи, вкусни, красиво поднесени хапки. Комплименти, Дианка! Поздрави!

di_ani каза...

Елена,
Траяна,
Кате,
благодаря ви и ми е драго, че ви допада тази идея,
наистина руколата има специфичен вкус, но е чудесна в комбинации.
Сърдечни поздрави и прекрасни юнски дни!