събота, 6 май 2017 г.

Светъл Божи ден Гергьовден

Празничните дни в месец май продължават -
след вчерашния ден на Св.мъченица Ирина

днес е обичаният Гергьовден на Свети Георги Победоносец ,  
след няколко дни следват още църковни празници - Преполовение на Петдесетница на 10 май, на 11 май почитаме славянските първоучители Светите братя Кирил и Методий,  
и още от календара.
 



Безспорен апогей в празничната седмица, винаги на 6 май е големият празник на




 Посветен на един от най-почитаните светци Свети Георги Победоносец,  заедно с Великден  е считан за най-големият пролетен празник,и се нарича Зелен Георги (или Цветен Георги).

Светъл Божи ден Гергьовден!


В народния календар  празникът Георгьовден се отбелязва по три различни начина...
На Гергьовден още преди изгрев слънце, се закичват вратите със здравец, цъфнала клонка от плодно дръвче и люляк за здраве. Зелинината остава по вратите, докато изсъхне. Това се прави за здраве, щастие и берекет през годината.. 
Имен ден празнуват Георги, Гергана, Галин, Галя, Галина, Гана, Ганчо, Ганка, Гиргин, Гиргина, Гинка, Гюро, Гюрга.



 Скоро, на 9 май се отбелязва т. нар. летен Никулден - честват Св. прор. Исаия. Св. мчк Христофор и пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец.
След няколко дни, на 10 май тази година, Православната църква чества и празника Преполовение, който е между Възкресение Христово и Петдесетница. Преполовение – това е средата на светата Петдесетница, разположен е между два големи празника – Великден и Петдесетница и каточели ги съединява в едно. На този ден по традиция в Асеновград се изнася чудотворната икона на Пресвета Богородица - Елеуса (Умиление), известна като „Златна ябълка”, и с тържествено литийно шествие се отнася до Бачковския манастир. Традицията се спазва от 1896 година. 
 
 


На 11 май - православната църква тържествено чества паметта на
 Солунските братя - Светите братя Кирил и Методий

и тяхното равноапостолско и просветителско дело.

Имен ден празнуват всички, които носят името Кирил (означава - господарски), Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк, Методи (означава - изследващ).



Честити именни дни на именници и на празнуващи!  
Здрави, усмихнати и щастливи празнични майски дни!

3 коментара:

Екатерина каза...

Честит Светъл празничен ден Гергьовден! На цялото ти семейство желая най-вече здраве! Красиви празнични дни, Дианка и благодаря за поредната прекрасна публикация! При теб винаги е удоволствие да се отбие човек!

di_ani каза...

Честит празник на Свети Георги, Кате,
благодаря за чудесните пожелания и на свой ред съм впечатлена
от вашата прекрасна празнична трапеза, която сподели с нас!
Здрави, светли и щастливи майски празнични дни!

Elena Dimitrova каза...

Честити и благословени празнични дни Дианка ! Тази седмица е наситена с празници, да са мирни, здрави и честити празничните дни.Здраве и благоденствие за теб и твоето семейство ! Честито на всички именници !
Поздрави !