понеделник, 4 декември 2017 г.

Начало на зимните празници

От днес, три последователни християнски чествания дават началото на зимните празници: 
Света Варвара, утре Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) в сряда .


Безспорна кулминация в празничните дни е денят на един от най-почитаните християнски светци, Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец . В народните представи Варвара е сестра на св. Никола,  а утре /5. 12./, е честван Св. Сава, /като сестра или като неин брат/, мъж светец – Свети Сава, в източноправославната църква. От тях Сава е по-добрият персонаж, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. 
В православната и в католическата църква Света Варвара е християнска великомъченица. Паметта ѝ се почита на 4 декември.Света великомъченица Варвара е родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г. Отличавала се  с... Мощите на Варвара почиват в Киев, а една малка частица от тях се намира в софийската църква "Свето Преображение" в квартал "Лозенец". У нас празникът се е почитал сред народа с преплитане на езическите и християнските обичаи. На Варвара жените подготвят обредно вариво, обреден хляб. В някои райони на страната Света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали "Баба Шарка". Жените месели и раздавали питки, намазани с мед, за здраве, и наливали прясна вода – да е сладък и щастлив живота.

По стар обичай в деня на света Варвара жените варят  царевица в подсладена със захар вода, докато се развари. Вярват, че в зърната й е събрана цялата енергия на слънцето и земята, която дава живот и здраве. Затова всеки, който хапне царевица на този ден ще е бодър и жизнерадостен през цялата година.
На този ден имен ден празнуват: Варвара, Варя, Варадин.
На 5 декември се чества Св. Сава Освещени.   


Преподобни Сава Освещени - от Кападокийската област, живял през VI век в семейство на богати и знатни родители. На осем години отишъл... На неговия ден в народната традиция се почита духът покровител. Всеки дом и всяко семейство имат дух покровител, който обикновено приема обаза на смок, т. е. змия. На деня– Свети Сава, по традиция се меси и пържат мекици, поднасят се със захар или мед. Раздават се на роднини и съседи, с пожелание за благополучие и късмет. и още... 
На този ден имен ден празнуват: Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо, Сафка  .......
Последен, но най-тържествен е 6 декември, денят на
Паметта на Св. Николай честваме два пъти през годината: на 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май/22 май - денят на пренасяне светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). Всеки четвъртък през годината е също посветен на неговата памет.

Свети Никола Мирликийски Чудотворец е източноримски духовник ..., a след смъртта си е почитан като светец и покровител на моряците, търговците и затворниците.  На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. 
"Правило на вярата и образец на кротостта, учител на въздържанието яви се за твоето "стадо", показвайки им истината! Със смирението си получил величие, с бедността - богатство! Отче,свещеноначалниче Николае, моли Христа Бога да се спасят нашите души!"
Българското име на светеца е Никола. В България се празнува Никулден — на 6 декември (Никулден) и на 9 май - (Св. Николай Летни), Николай Мирликийски Чудотворец, като покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода, с преплетени черти на добродетелния християнин и на езическия бог Посейдон. Съществува мит, който разказва за подялбата на света. При тази делба на свети Никола се паднали моретата, реките, езерата и затова е провъзгласен за господар на целия подводен свят, както и на морските ветрове. На този ден задължително се яде риба с люспи и най-вече шаран /разказва се как Св. Николай е спасил пробита лодка, като е запушил дупката с шаран/, символизиращ силата и добротата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се умилостиви и уважи светеца-покровител.
Освен за покровител на моряците Свети Никола се смята и за закрилник на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери. В народната представа Свети Николай носи първия сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки, но тази година първият сняг изпревари и вече е факт/
На празника да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията е на празничната маса да се сервират постни рибни ястия, най-често –  шаран печен и пълнен.Имен ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нико, Кольо, Николета.


 
Светли и честити първи зимни празници!

1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Светли и благословени празници Дианка ! Честито на всички именници ! Нека Св.Николай Чудотворец ги закриля !
Поздрави и благословен празник !