събота, 23 декември 2017 г.

Снежна коледна елха
В предпразничното снежно утро на очакваното Рождество, предложение за коледни сладки меденки в снежен декор. Уханни, вкусни и тематични, меденките са изпечени, повечето са декорирани, а ако има още, които не са - една идея за подарък или забавление Снежна коледна елха. Миналата година избрах медени коледни камбанки, забавни са коледните меденки "коминчета" и медените къщички, но сега иде реч за елхица. Оригинал само на снимка видях в Интернет. Замисълът отново е за 3D оформление: основа, по-голяма елхова бисквита, едностранно изрязана и запълнена в последствие с друга /къщичка, звездичка или снежинка/. За акцент избрах меденка къщурка, в които има някакво пленяващо вълшебство в тях. /В историята на атрактивните коледни къщички се прави препратка към приказката Хензел и Гретел /"Hansel and Gretel"/ на братя Грим, и горската ядлива къща от сладкиши и захарни прозорци - /Lebkuchenhouse/. Използвах айсинг на прах, кокосови стърготини и захарен сироп за гланц и цветни бонбонки за декорация. Рецептата е за класическо тесто за медени бисквити, аз използвах моите меденки, а изпълнението и декорирането може да бъде различно. Създават настроение, усмивки и радост, не само при децата и напълно заслужават труда си. И повече обяснения - ето моята снежна коледна елха:

  
Снежна коледна елха
/по тази идея/
Продукти за по-голяма доза, може и да се намали
1 яйце + 2 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. смес от олио и масло
3 с.л. мед с връх (леко захаросан)
2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела
1 с.л. какао
1 ч.л. готов микс с коледни подправки и аромати напр.Belbake, Lidl
1 щ. сол
1 ванилия /ванилова захар/, портокалови кори
500 гр. брашно /може 3 чаши бяло и 1 чаша пълнозърнесто/
и още малко за разточване
 кокосови стърготини и захарен сироп за гланц и цветни бонбонки за декорация
1 ч.чаша = 240 мл.
Мед, захар, канела, какао и подправките, заедно с маслото и олио се стопяват, след като сместа изстине се добавят содата, яйцето и двата жълтъка, и брашното (около 500г). Меси се меко тесто, което се оставя в хладилник за около час-два, може и за нощ. Разделя на парчета, които изчакват в хладилник до момента за работа. 
От тестото се разточва кора с дебелина около 4-5 мм. изрязват се основа, по-голяма елхова бисквита, едностранно изрязана и запълнена в последствие с друга - къщичка, звездичка или снежинка, а  в средата им се пробива малък отвор /през него ще се промуши панделката при сглобяването/. Повърхността им се намазва с вода или белтък и пекат върху хартия за печене на разстояние една от друга, в предварително нагрята на 175С за около 8-10минути, според дебелината и големината им, до леко покафеняване. Изваждат се, охлаждат на решетка и след пълното им изстиване се декорират по желание и сглобяват. слепването направих с айсинг. Мекички и ароматни, със запазена форма и гладка повърхност, празнични - дори и без специална украса.Иска ми се,
удоволствие, забавление и радост да съпътстват предпразничната подготовка.
Опитайте...

6 коментара:

Dani каза...

Прекрасна е!
Весели празници, Дианка!
Прегръдки!

tillia каза...

Много е красива, Диана! Чудесна идея!
Весело посрещане на празниците!
Поздрави!

Hristinka Koleva каза...

Както винаги креативност, стил и изящество лъха в твоята публикация, Дианка! Много красива елхица!
Поздравления!
Весели и щастливи Коледни празници!

Йоланта Делибозова каза...

Много е красива, Диди! Светли, уютни и много весели празници ви желая на всички у дома!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
чудесни коледни идеи - елха и сладки.Великолепни предложения за настъпващите празници.
Поздрави !

di_ani каза...

Благодаря ви, мили дами и ми е драго, че тази идея ви допада!
Дани,
Тили,
Хриси,
Йоли,
Елена,
Честито Рождество Христово, с най-сърдечни пожелания
за вас и семействата ви, за здраве, късмет и успехи,
благодат и любов, много щастие и сбъднати мечти.
Весели празници!