неделя, 13 май 2018 г.

Тексаски браунис с йогурт и ягоди



Време е нещо шоколадово и едно предложение за неделен десерт или следобедно кафе… Тексаски браунис с йогурт и ягоди. Texas Brownies няма слава на шоколадово гурме, но успешно попада в групата на обичани семейни сладкиши, като нещо средно между брауни и торта – мека и влажна, покрита с какаова захарно – маслена глазура. Лесен и бърз за приготвяне, с различни възможности за разнообразяване във вкуса, ароматите и вида му. В оригинал е рецептата датира от 1988 на Great American Recipes. Ароматното какао е определящо за наситения и подчертан шоколадов вкус,  а  свежият пролетен момент е допълнението от ароматни ягоди и плодово мляко тип "йогурт". Ето го:
  

Тексаски браунис с йогурт и ягоди

Продукти за тава 20х20см.*
1 ¼ ч.чаши (165 гр.) брашно
1 ¼ ч. чаши (275 гр.) гранулирана захар
½ ч. л. бакпулвер
¼ ч. л. сол
150 гр. масло
¼ ч. чаша (32 гр.) какао на прах, неподсладено
2/3 ч.чаша (160 ml) много топла вода /150/
¼ ч. чаша (60ml) ягодов йогурт
2 малки яйца
1½ ч. л. ванилова есенция
Заливка:
75 гр. масло, нарязано на кубчета
2 с.л. какао на прах, пресято
1щ. сол
4 с. л. прясно мляко
1 ч.л. ванилова есенция
2 1/3 ч. чаши (290 гр.) пудра захар, пресята

* пропорциите са редуцирани за тава 20х20 см, а в оригинал е за тава 33х23см/13х9 инча/, 
а количествата са по-точно определени в грамове и ориентировъчно в чаени чаши:
1 ч.чаша = 240 мл.
Още:
какао за поръсване
шоколадови пръчици,по избор
свежи малки ягоди, по избор
шоколадов крем, по избор напр. „нутела”


Фурната се загрява до 175 °С и тава с размери 20х20 см. се покрива с хартия за печене, омазнява се и леко поръсва с какао.
В купа се смесват брашното, захарта, содата и солта разбърква до общо смесване. Маслото се стопява в микровълнова фурна или на котлон, след което разбърква с какаото и горещата вода. Смесват се суха и мокра част, разбиват с миксер и добавя йогурта, яйцата, едно по едно и ванилията. След общото хомогенизиране сместа се изсипва в подготвената тава за печене и пече в затоплената фурна около 20 -25 минути, според дебелината и с проба за суха клечка. Изважда се от фурната и оставя да се охлади.
Приготвя се заливката:
В съд на котлона се загряват млякото,с маслото и какаото, а след тяхното кипване /с непрекъснато разбъркване/ се премахва от котлона и прибавя пудрата захар и ванилията. Ако сместа е много гъста може отново леко да се затопли. Разстила се върху още хладкия сладкиш им оставя на стайна температура да стегне окончателно, може и за следващия ден. Може да се поръси с шоколадови пръчици и да се гарнира с шоколадов крем, по избор напр. „нутела”.



 Нарязва се на порции и се гарнира с ягоди, непосредствено преди сервиране върху всяко парче. И както повечето брауни, една чудесно допълнение е топка ванилов сладолед.


Или с още сметана, шоколадов крем и ароматни ягоди за компания:





Разчупен:


 Опитайте...

6 коментара:

pep-4o каза...

Какаово-сочна наслада за небцето е това, Диди!
Отново ни радваш с прекрасен десерт, съчетан със сметана, или сладките, ароматни ягоди :)
Прегръдка и хубава нова седмица!

Dani каза...

Поредното шоколадово удоволствие!
Благодаря, Дианка!
Прегръдка и слънчева седмица!

di_ani каза...

Много се радвам, че тази налко семпла, но вкусна идея ви допада.
Възможностите за комбиниране и овкусяване са различни, което го прави по-универсален, наистина един домашен сладкиш за неделните дни и с чаша кафе...
Много ви благодаря мили дами,
Пепи,
Дани,
сърдечни благодарности, прегръдка и хубава нова седмица!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
твоите браунис са чудесни , много шоколадови, много красиви и вкусни.Моята майка е любител на какаото и шоколада и на подобни десерти.Много красиво изглежда този сладкиш с чаша кафе или плодов сок.
Поздрави и успешна нова седмица !

Iliana каза...

Прекрасно шоколадово изкушение, Дианка!
Прегръдки за теб!

Fetish каза...

Това изглежда... невероятно!!! Направо ми потекоха лигите. Браво!