понеделник, 7 май 2018 г.

Флан от бели аспержи с горгонзола и лешникова гремолата



Рецептата за  флан от бели аспержи /Flan di asparagiе/ е наистина проста, но елегантна и подходяща като предястие или лека вечеря. Аспержите (asparagus officinalis) са лек и здравословен зеленчук, чудесна храна за пролетта, съдържащи много витамини и минерали, диетични фибри, антиоксиданти, растителни протеини и малко калории. И още… сериозен източник на триптофан, /един от малкото в растителното многообразие/, в основа за производство на серотонин, който влияе на настроението. Приготвени пресни или печени, варени, на грил или пара са нежни и вкусни, подходящи за различен вид съчетания, лесно могат да бъдат придружавани от различни сосове, добавки и салати. Част от тяхното видово разнообразие са аспержите с бял цвят и седефен оттенък, с по-дебел стрък и отглеждани изцяло под земята, търсейки път към светлината, което им придава много деликатен и фин вкус. Идеята за фин флан от бели аспержи е в съчетание на нотка с по-силен вкус синьо сирене от типа на gorgonzola dolce и люспи пармезан, лек пикантен нюанс на хрупкава лешникова гремолата, тънки кростини и свежа градинска салата тученица.


Флан от бели аспержи с горгонзола и лешникова гремолата
/по идея, с допълнение на Ricetta Flan di asparagi e 3 idee di Salse perguarnire/


Продукти за 6 флана:
350-400 гр. бели аспержи, свежи
4 яйца
80 гр. пармезан, настъргн
60 гр. заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
Още:
180-299 гр. натрошено синьо сирене тип „горгонзола”*
* използвах gorgonzola dolce
1 ч.чаша  лешникова гремолата /рецепта по-долу/
градинска салата тученица
пармезан люспи за сервиране
Първо се почистват аспержите, със специална белачка за аспержи или с такава за картофи се обелват до началото на главичката, а от основата се отрязва уплътнената част около 1-1,5 см. В по-широк съд /тенджера или тиган/ се кипва малко вода, колкото да ги покрие,  добавят се  по една чаена лъжичка захар, сол и масло. Приготвят се със слабо варене,  по-скоро  къкрене около 15-20 минути, според тяхната зрялост и с внимание да не се преварят /проба - пробождане с нож/. Изваждат се от бульона, който множе да се изпзолва за супа, отцежда се добре, нарязват и поставя в кухненски блендер или пасатор. Към апержите се прибавят яйцата, настъргания пармезан, сметана, сол и черен пипер на вкус и цялата смес се блендира до гладкост.
Фурната се загрява на 175С, а формичките за флан /алуминиеви или порцеланови/ се омазняват. Разбитата смес се разпределя във формичките, които се  поставят в съд за печене на водна баня, налива се гореща вода до средата на височината им и се пекат около 20 минути. Проба за суха клечка, изваждат се от фурната и оставят да се охладят напълно. Сервират се хладки, харесахме ги и студени, освободени от купичките в компанията на млечен сос, по-силен със синьо сирене или друг по желание. Още свежа салата, тънки кростини и хрупкава гремолата са чудесно допълнение към цялата композиция.


Лешникова гремолата 
Традиционно гремолата е смес от нарязан магданоз, лимонова кора, чесън, понякога с ядки, маслини и други нюанси, която придава текстура, яркост, хрупкавост и нотка пикантност /от чесъна/, като може да бъде чудесно допълнение към вегетарианско ястие, в случая към флан от аспержи.
Лешникова gremolata
/Hazelnut gremolata/
Продукти:
    1 ч.чаша магданоз
    1 скилидка чесън
    20 запечени лешници или повече
    кора от един лимон
    2 с.л. зехтин
    1 ч.л/с.л.лимонов сок
    сол и черен пипер на вкус
В купата на кухненски робот се поставят магданоз, чесън, лешници и лимонова кора. Пулсира се, докато се размесят до желаната гладкост, след което към тях се добавят останалите съставки: зехтин и лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.

 
За сервиране:
180-299 гр. натрошено синьо сирене тип „горгонзола”*
* използвах gorgonzola dolce
1 ч.чаша  лешникова гремолата
градинска салата с лимон
пармезан люспи за гарниране
тънки кростини
лешниково олио за поръсване

Вече споменах, че се сервират освободени от купичките в компанията на млечен сос, по-силен със синьо сирене или друг по желание, свежа салата тученица, тънки кростини и хрупкава гремолата са чудесно допълнение към цялата композиция.


Опитайте...

7 коментара:

Dani каза...

Прекрасна презентация!
Прегръдкки, Дианка!

di_ani каза...

Благодаря много, Дани, радвам се, че ти допада...
И както винаги - много позитивна и мила в коментарите.
Сърдечна прегръдка и за теб,поздрави и прекрасни майски дни!

Hristinka Koleva каза...

Красиво и много стилно!
Поздравления, Дианка!

pep-4o каза...

Страхотно предястие, Дианка и чудесно представено от теб!
Прегръдки и хубав май :)

Elena Dimitrova каза...

Чудесно предястие Дианка.Много интересна рецепта и презентация.Всичко е толкова красиво при теб, толкова елегантно и нежно при поднасяне.
Поздрави и успешна нова седмица !

vesela каза...

Много красиво, не се съмнявам и вкусно!

di_ani каза...

От сърце ви благодаря, момичета - много сте мили,
драго ми е, че ви допада и ще се радвам да опитате и вие!
Сърдечни поздрави, хубави, вдъхновени и усмихнати пролетни дни!