вторник, 29 януари 2019 г.

Шоколадов сладкиш с орехи и канелени круши


В края на януари, една идея за по-обикновен зимен десерт: Шоколадов сладкиш с орехи и канелени круши, по идея, но с мои изменения от torta brownies con pere caramellate. Макар да имам друга рецепта, която изчаква да бъде споделена, избрах това предложение, отново в в класическа комбинация на шоколад и сезонни круши, сметана, орехи и канела за фон. Сладкишът е с различни текстури, вкусове и аромати: влажна орехова основа, фина шоколадова глазура, въздушна ванилова сметана и  сочни канелени круши. Сам по себе си блатът е брауни подобен, с парченца орехи, като натуралният шоколад отлично се съчетава със сладкия, меден вкус на крушите - плодовете балансират интензитета на шоколада, без да намаляват, а открояват  неговата наситеност и дълбочина. Лесна и удобен за разпределяне във времето, може да се приготви на етапи и да се сглоби преди самото поднасяне. Финални щрихи са оформлението, декорирането с разбита сметана и медени круши, ... и удоволствието с чаша черно кафе, но и само парче сладкиш е достатъчно удовлетворяващо… 


Шоколадов сладкиш с орехи и канелени круши
/по идея, изменения от  torta brownies con pere caramellate/


За блата:
130 гр. тъмен шоколад
110 гр.  масло
2 яйца
80 -100 гр. захар
70 гр.  орехи, едро нарязани
80 гр.  брашно
¼ ч. л. канела
¼ ч. л. бакпулвер
1 щипка сол

Канелени круши:
30 гр.  масло
½ ч.чаша захар
1 с.л. мед
1 с. л. портокалов ликьор /или сок
1 с. л. лимонов сок
1 ч.л. аромат ром
2 с. л. течна сметана
1 ч.л. канела
4 или 5 кафяви круши, обелени и наполовина
В голям тиган се разтопява маслото, с меда, захарта и ликьора/сок заедно, като се разбъркват, добавят се сметаната и половинките круши, поръсени с лимоновия сок, оставят се да заврат на ниска температура и къкрят за 10-ина минути, или докато крушите омекнат. Изваждат се крушите от течността, прехвърлят в купа  и поръсват с част от течността, а останалата продължава  да къкри за още няколко минути за сгъстяване.
Глазура:
150 гр. тъмен шоколад
50 мл. течна сметана
С горещата, почти кипнала  сметана се залива настърган на едро шоколад и получената смес се разбърква до гладък крем, след което оставя да се охлади напълно/може в хладилник/; залива се студения блат, след което отново се оставя да стегне окончателно.
Още:
1 ч.чаша разбита сметана за гарниране
½ ч.чаша орехови ядки
канела на прах  
За блата:
Разтопява се маслото с тъмния шоколад в тенджера на слаб огън. След като се стопят, леко се охлажда и след това добавят захарта, яйцата, едно по едно, с разбъркване до поемане. Ръси се пресятото брашно с щипка сол и бакпулвера и се разбърква с бъркалка, последни са орехите, като сместа се хомогенизира. Получената смес  се прехвърля в намазана и набрашнена форма пръстен с 20 cm диаметър и разпределя равномерно. Пече се в умерена фурна при 180 °C за 7/8 минути /по рецепта/ - при мен около 15минути, с проба за леко влажна клечка, като не се препича. Изважда се от фурната и я оставя да се охлади. След окончателното изстиване, се залива с хладната глазура и отново се оставя да стегне окончателно.


Преди сервиране се сглобява окончателния вид на сладкиша: върху блата с със стегнатата глазура се подреждат леко отцедените канелени круши, гарнира се с разбитата сметана, още орехови ядки, и канелени пръчки. Леко се поръсва с „конец” от сгъстения сироп и канела на прах.  


Едно парченце за поднасяне и цялата композиция:


И още:


Опитайте... 


4 коментара:

Dani каза...

Божествен сладкиш!
Прегръдки!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
погледна ли тук в твоето местенце винаги се впечатлявам от прекрасната презентация особено на десертите.Но не само на тях разбира се, но наистина така поднесен десертът е страхотен.Можеш без никакви угризения да си отвориш сладкарница.
Поздрави !

traiana каза...

Разкошен е , Дианка! Поздрави!

di_ani каза...

Много ви благодаря,
Дани,
Елена,
Траянче,
Радвам, се тази идея за един по-обикновен зимен
шоколадов сладкиш с круши и канелен аромат ви допада.
Няма да пропусна ... и както винаги, сте много мили,
сърдечни и добронамерени в мнения и коментарите си.
Голяма прегръдка за вас, топли,
вдъхновени и усмихнати зимни дни.