вторник, 8 януари 2019 г.

Карамелизирани кестени и круши със синьо сирене и шоколадов сладкиш



Това е един сезонен, сгряващ съставен десерт от типа, който харесвам: богат на вкусове, различни компоненти и текстури, топли цветове и фини аромати, с възможност за избор на нюанси и лично въображение. Основната идея е в комбинирането на няколко групи утвърдени вкусови класики: сладки поширани круши и пикантно десертно синьо сирене,  гарнирани с някакъв шоколадов  сладкиш, брауни, кейк или резен торта, макар и без централна роля със свое обединяващо, хармониращо и шоколадово присъствие. И безспорен акцент в десерта са карамелизираните кестени. Наричат кестените /chestnuts/хлябът на гората” - безкрайно вкусни и сговорчиви плодове, със забележителен леко наслаждащ вкус, със землисто-горски нотки на диви гъби и мъх, чудесни и в сладки, и в солени съчетания. Освен много полезни, когато се сварят или опекат, част от нишестето се хидролизира до захари, кестените придобиват сладникав приятен вкус, типичен зимен аромат, а и се счита, че имат способността да зареждат тялото с позитивна енергия. Нежното ухание на свежа настъргана портокалова и лимонова кора, плътен кехлибарено карамелен сос и затоплена чаша бренди, /съвсем не задължителна:)/ допълват цялата композиция с лек финален щрих…


Карамелизирани кестени и круши със синьо сирене и шоколадов сладкиш
 /по идея, с изменение от Poached Pears with Caramelized Chestnuts with Roquefort Cheese/


Продукти за 4 порции
2 круши, твърди, почистени и разполовени
12 кестена термично обработени*
¼ ч. чаша мед
¼ ч.чаша захар
¼  ч.чаша вода
60 гр. несолено масло
2 с. л. бренди или друг портокалов ликьор
1 с.л. лимонова кора (фино настъргана)
1 с. л.  портокалова кора (фино настъргана)
250 гр. горгонзола, рокфор или друго меко, зряло десертно сирене
4 с.л. сирене рикота, по желание
4 порции шоколадов сладкиш по избор, най-добре без глазура
напр. браунис с  орехи или шоколадов  сладкиш, брауни, кейк или резен торта
още портокалова и лимонова кора за поръсване

*Може да се използват печени или варени /избрах варени/

Първо се подготвят кестените: С остър нож и много внимателно се цепват върховете на кестените. Варят се в тенджера, покрити с 2-3 пръста вода след като заврят.за около 20 -30 или повече минути, според сорта и големината. Счита се, че противно на очакванията, повечето варене не правят кестените по-меки и вкусни, напротив, преваряването води до тяхното разронване. Препоръчва се да се отцедят от водата и да обелват докато са още топли внимателно с нож. В голям тежък тиган се разтопяват захарта до нейното карамелизиране, поставя се маслото, след това разбърква с меда, водата и брендито/портокалов ликьор. Добавят се обелените кестени и оставят да заврят. Следват лимоновата и портокалова кора, почистените и нарязани круши, след това се намалява  силата на котлона и оставя да къкри около 15 минути или докато крушите са омекнат, без да се разваряват. Изваждат се крушите и кестените, а останалата течност се сгъстява допълнително, ако е необходимо до карамелен сос.


В чиния за сервиране се подреждат парчета поширани круши, карамелизираните кестени и  заливат с още ароматен сос. Гарнират се с парче шоколадов сладкиш, резен синьо сирене и /или лъжичка сирене рикота, по желание.


Отгоре се потърсват с фино настъргана свежа портокалова и лимонова кора, стрък прясна мащерка и десертът е готов за сервиране.


Вече споменах, че затоплена чаша бренди, /макар и не съвсем задължителна:)/ допълва цялата композиция с лек финален щрих…


Опитайте...

5 коментара:

Dani каза...

Прекрасна идея и чудесна презентация!
Прегръдки, Дианка!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
прекрасно изглежда този десерт,а презентацията както винаги е изключителна.Нямам думи относно твоят талант да презентираш храната.
Поздрави и усмивки !

di_ani каза...

Благодаря, Дани,
много се радвам, че ти допада; идеята тръгна
от възможни съчетания към карамелизираните кестени,
а се оказа и добро попадение, с различни комбинации.
Голяма прегръдка за теб и вдъхновени празнични дни!

Много благодаря, Елена, драго ми е,
винаги си мила, отзивчива и добронамерена!
На свой ред аз се очаровам от твоя неизчерпаем ресурс
за вкусно и здравословно хранене. Сърдечна прегръдка,
поздрави, здрави, усмихнати и вдъхновени празнични дни!

vesela каза...

Необичайна, поне за мен комбинация, особено с шоколадовия сладкиш:) Но щом ти предлагаш, не се съмнявам, че и вкуса ще е така чудесен, както визията, Дианка!

pep-4o каза...

Леле, карамелизирани плодове, синьо сирене и шоколад! Кой би отказал?!
Чудесно предложение, Диди!