събота, 16 март 2019 г.

Бързи и постни бадемови сладки с овесени ядки


Съботният ден от първата седмица на Великия пост е и църковен празник, в памет на

И първата рецепта за великденските пости е с идея за нещо сладичко за десерт или във времето на следобедно кафе. бързи бадемови бисквити с овесени ядки: Schnelle vegane mandel haferflocken kekse. Кокосов „маслен„ вкус, в комбинация с бадеми и овесени ядки и ябълково пюре за свързващ елемент. За начало - ролята на ябълковото пюре, явяващо се  еквивалент на яйцето в постните и веган печива и осигуряващо по-сочна и влажна структура, /в повечето рецепти се препоръчва една четвърт чаша неподсладено ябълково пюре вместо едно яйце/. Безспорен акцент в рецептата са бадемите - богати на хранителни вещества, се считат много полезни за здравето с високо съдържание на диетични фибри, протеини и органични витамини и минерали като калций, калий и магнезий. Другата основна съставка са засищащите овесени ядки - съдържайки добро количество протеини, фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, с обща характеристика на „бавен“ въглехидрат и нисък гликемичен индекс, спомагат за по-бавно усвояване от организма и постепенно отделяне на въглехидрати в кръвообращението. Отдавна вече не се налага да се правят убеждения за вкуса на постните сладкиши: семпли и лесни за изпълнение, но с чудесен резултат – сладките са меки и фини, с деликатна текстура, хрупкав бадемов топинг и нежен ванилов аромат. Бисквитката има 131 калории.


Бързи и постни бадемови сладки с овесени ядки


Продукти за около 30броя
¾ ч.чаша /100 гр./  пшеничено брашно
½ ч.чаша /50 гр./ овесени ядки, фини
2 ч. л. бакпулвер
½ ч.чаша /75 гр./ бадеми, нарязани
120 гр. кокосово масло или  веган маргарин
1 оп.ванилия аромат Dr. Oetker
2 с.л. /40 гр./  ябълково пюре
½ ч.чаша /100 гр./ захар
По желание още ¼ ч.чаша нарязани бадеми за поръсване.
1 ч.чаша =240мл.
Фурната се загрява на 180С. тава за печене се покрива с пекарска хартия. Използвах силиконови форми.
Видео рецепта: Поставят се в купа нарязаните  бадеми, фините овесени ядки и брашното с бакпулвера. Отделно се разбиват мекото кокосово масло или веган маргарин със захарта и ябълковото пюре и ванилията. Постепенно се добавя сухата смес към влажната и се обединяват до хомогенизиране. От сместа се оформят малки топчета с ръце или лъжица за тесто. По желание се поръсват с нарязани бадеми.
Поставят се загрятата фурна /на лист за печене или формичка/ и пекат около 10 минути. Изваждат се и след леко охлаждане се преместват от тавата към решетка за окончателното им изстиване. 


Вече споменах: семпли и лесни за изпълнение, но с чудесен резултат – сладките са меки и фини, с деликатна текстура, хрупкав бадемов топинг и нежен ванилов аромат.


Чудесно допълнение към чаша горещо какао 


И разчупени:


Опитайте...

3 коментара:

Dani каза...

Чудесни бисквитки, Дианка!

Elena Dimitrova каза...

Чудесно постно предложение Дианка.Още повече толкова лесно за изпълнение.Прекрасна идея за почерпка през постните периоди на годината.
Поздрави и усмихната нова седмица !

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце, Дани, Елена,
драго ми е, че макар и постна, тази идея ви допада.
Прегръдка, поздрави за вас и прекрасни пролетни дни!