събота, 9 март 2019 г.

Сирна неделя и дни за прошка


Сирна неделя е - 
това е седмицата между двете заговявания пред Великденския пост,
 а в неделя са Сирни заговезни  - 
Неделя на Всеопрощението, Денят за прошка  ... 
 
„Прощавайте и простени ще бъдете!" (Лука. 6:37). 

Неделя сиропустна е последната подготвителна към Великия пост /11 март - 27 април вкл., за тази година/ и е определена за ден на всеопрощение. На този ден, по древен християнски обичай си прощаваме един другиму прегрешенията и взаимните оскърбления. Красив и затрогващ смисъл в този наш християнски обичай – деца да целуват ръка на родителите и искат от тях прошка, кръщелници да правят посещения на своите кръстници, за да получат опрощение, скарани близки или дори врагове на този ден да си подават братски ръка, сърцата широко да се отварят и прочистват от всяка злоба, мъст и неприязън. Според народните вярвания на този ден небето и земята си прощават, а щом те могат да го направят, могат и хората.
“Защото, 
ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; 
ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви” (Мат. 6:14-15 
ПРОСТЕНО - ПРОСТИ!   
 
Важна част от традицията за Сирни заговезни са ястията на специалната вечеря. Приготвят се храни на млечно-яйчена основа, като с тях се заговява най-добре. Яде се и се пие сякаш като за "последно", защото празникът е начало на най-дългия пост през годината - великите пости


Трапеза има обреден характер и според обичая включва баница, най-често със сирене, риба, питка, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки, както и забавното "хамкане" или "ламкане". С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника (от говея - постя, въздържам се).


Дни за прошка,  в която искаме и даваме прошка!   
„Прощавайте, и простени ще бъдете!"
(Лука. 6:37)

2 коментара:

Iliana каза...

Дианка, простено да ти е и ти прости!
Пожелавам лек пост!

di_ani каза...

Благодаря Илианка,
да ни е простено от хората и от Бога!
Прегръдка за теб и прекрасни пролетни дни!