сряда, 3 април 2019 г.

Рулца от гриловани тиквички с кускус и киноа


Мисля, че е време вече за сезона на пролетните тиквички… Тиквичките, като прекрасен зеленчук с много ползи и малко калории са чудесни за приготвяне под всякаква форма, печени, пържени, варени. След няколко изпробвани нови постни рецепти, днешното предложение е за гриловани тиквички завити на рулца с пълнеж от зеленчуков кускус и червена киноа. Бенефиси за тиквичките са писани много, сега е ред на кускуса: Имащи еднакво количество на протеини /3,6гр. за 100гр./, кускусът често се сравнява с пастата, но в същото време с  по-малък гликемичен индекс от нея и много по-голямо количество витамини, се определя за по-здравословен  продукт, базиран  на зърнени култури. Съчетава се добре със зеленчуци в чудесна комбинация със салати или основа за всякакви видове ястия. Белтъчният състав в комбинацията се подсигурява от много популярната в последно време полезна, здравословна и подходяща за балансирано хранене червена киноа. С високият си протеинов, минерален и витаминен хранителен профил купичка сварена киноа засища повече от която и да е друга сърнена култура, при това с по-малко калории, лесно се усвоява и с нисък гликемичен индекс.
Такава е идеята в общия замисъл за рулца от тиквички с кускус и киноа. За допълнителна свежест са щедро овкусени с пресни подправки, лимон и лимонова кора. Бързо и лесно за приготвяне предястие  /или леко основно/, което сервирах в компанията на чеснов „млечен” кашу сос и гарнирах с листа хрупкав чипс спанак.


Рулца от гриловани тиквички с кускус и киноа
/Grilled zucchini roll-ups и quinoa couscous salad/


Продукти за 2-4 порции
2 тиквички
2 ч.чаша сварен био кускус
1/2 ч.чаша червена киноа, сварена
2 с.л. нарязан магданоз
2 ч.л. лимонов сок
2 ч,л. лимон кора
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
спанак, листа чипс
¼ ч.чаша кашу, накиснато за около 8 часа във вода
1 с.л. нарязани пресни подправки
лимонов сок
чесън
ядково мляко или вода
сол на вкус
1 ч.чаша =240 мл.
Тиквичките се нарязват на дълги ленти и мариноват в за около 20 мин.в подготвена смес от:
½ к.чашка зехтин
1-2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 с.л. нарязан магданоз
сол и черен пипер, на вкус
Загрява се грил тиган или скара и леко се изпичат маринованите тиквички. 
Докато се мариноват тиквичките се сварява червената киноа: Препоръчително е, преди каквото и да е употреба киноата /1/4 ч.чаша сурова/ да се измие добре под течаща вода. Чела съм, че в търговската мрежа се продава белена и мита, но въпреки това е хубаво да се измие още веднъж. След като е добре измита, най-често киноата се вари в съотношение 1:2. По препоръка на Саша Мартин, вече измита и подушена се затопля в сух тиган на средна температура около 5 минути, докато се усети ароматът й. Добавя се водата, половин чаена лъжичка сол, мащерка, дафинов лист и оставя се да заври, след това се покрива и намалява температурата, за да къкри. Вари се около 15 минути, или докато зърната киноа станат полупрозрачни и меки, маха се от котлона и оставя да се охлади до стайна температура. 
Кускусът също се подготвя паралелно по указанието на производителя – използвах био кускус със зеленчуци – 1 част /1 ч.чаша/ кускус към 2 части зеленчуков бульон и ври 5минути без капак.
Смесват се сварената кина и сварен кускус, след което се до овкусява с нарязан магданоз, 1ч.л.лимонов сок, 1 ч.л. лимон кора, 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус. С получената плънка се покриват грилованите тиквички, в средата се поставя парче чипс спанак и завиват на рулца.


Чеснов „млечен” кашу сос от пасирани ¼ ч.чаша кашу /накиснато за около 8 часа във вода/, 1 с.л. нарязани пресни подправки, пресован чесън, лимонов сок и сол на вкус на вкус, разредени до желаната гъстота с ядково мляко или вода.


Видно е, бързо и лесно за приготвяне предястие  /или леко основно/, което сервирах в компанията на чеснов „млечен” кашу сос и гарнирах с листа хрупкав чипс спанак.


 Опитайте...



Няма коментари: